Σαν Σήμερα|23.01.2023 00:00

Όταν ένας ήρωας των ΗΠΑ γοητεύτηκε από τον Χίτλερ και προέτρεψε τους Αμερικάνους να τα βρουν μαζί του

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 23 Ιανουαρίου του 1941, όταν ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο ήρωας πιλότος στη συνείδηση των Αμερικάνων, προέτρεπε το Κογκρέσο να διαπραγματευτεί με τον Χίτλερ!

Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, εθνικός ήρωας των ΗΠΑ μετά τη θρυλική πτήση του πάνω από τον Ατλαντικό, μίλησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την πολιτική Δανεισμού - Μίσθωσης και προτείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαπραγματευτούν ένα σύμφωνο ουδετερότητας με τον Χίτλερ!

Ο Λίντμπεργκ είχε γεννηθεί το 1902 στο Ντιτρόιτ. Ο πατέρας του ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το ενδιαφέρον του Λίντμπεργκ για την αεροπορία τον οδήγησε σε σχολή πτήσεων στο Λίνκολν της Νεμπράσκα και αργότερα εργάστηκε «πετώντας» ως κασκαντέρ και ως πιλότος σε αεροπορικές αποστολές. Ενώ έκανε τακτικά ένα δρομολόγιο από το Σεντ Λούις στο Σικάγο κάποτε αποφάσισε να γίνει ο πρώτος πιλότος που θα πετούσε μόνος, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι. Στις 21 Μαΐου του 1927, έπειτα από πτήση διάρκειας περίπου 33 ωρών, ο Λίντμπεργκ προσγείωσε το αεροπλάνο του, το «Spirit of St. Louis» στο Παρίσι· κέρδισε παγκόσμια φήμη και ένα έπαθλο 25.000 δολαρίων.

Πέντε χρόνια μετά, ο Λίντμπεργκ έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, αλλά αυτή τη φορά για την απαγωγή του δίχρονου γιου του. Το μωρό βρέθηκε αργότερα νεκρό.
Για να ξεφύγουν από τη φορτική πίεση των δημοσιογράφων, ο Λίντμπεργκ και η σύζυγός του, Αν Μόροου, κόρη του διπλωμάτη των ΗΠΑ Ντουάιτ Μόροου, μετακόμισαν στην Ευρώπη. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘30, ο Λίντμπεργκ εντυπωσιάστηκε με την πρόοδο των Γερμανών στην αεροπορία και προειδοποίησε τους αμερικανούς ομολόγους του για την αυξανόμενη αεροπορική υπεροχή της Γερμανίας. Αλλά ο Λίντμπεργκ γοητεύτηκε από τη γερμανικής «εθνική «αναζωογόνηση», τόσο πολύ που συνάντησε και παρασημοφορήθηκε από τον Χίτλερ γεγονός που προκάλεσε αρνητικές κριτικές στις ΗΠΑ.

Θιασώτης του Γ' Ράιχ!

Μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λίντμπεργκ τάχθηκε υπέρ της ουδετερότητας με τη Γερμανία και κατέθεσε στο Κογκρέσο - σε αντίθεση με την πολιτική Lend-Lease, η οποία πρόσφερε μετρητά και στρατιωτική βοήθεια σε χώρες φιλικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια τους ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα. Ο Λίντμπεργκ κατήγγειλε δημόσια: «τους Βρετανούς, τους Εβραίους και την κυβέρνηση Ρούσβελτ» ως υποκινητές της αμερικανικής επέμβασης στον πόλεμο!

Όταν, το 1941, ο πρόεδρος Ρούσβελτ «αφόρισε» δημόσια τον Λίντμπεργκ, ο διάσημος αεροπόρος παραιτήθηκε από την Εφεδρεία του Αεροπορικού Σώματος. Ωστόσο, τελικά πείστηκε και συνέβαλε στην πολεμική προσπάθεια, εκτελώντας 50 αεροπορικές αποστολές μάχης πάνω από τον Ειρηνικό. Η συμμετοχή του Λίντμεργκ στον πόλεμο, μαζί με την προαγωγή του σε έφεδρο ταξίαρχο της Πολεμικής Αεροπορίας το 1954 από τον πρόεδρο Αϊνζενχάουερ, ένα δημοφιλές - βραβευμένο με Πούλιτζερ - βιβλίο, «The Spirit of St. Louis», και μια ταινία βασισμένη στα κατορθώματά του, λειτούργησαν θετικά για την αποκατάσταση της φήμης του και του κύρους του.

Αδόλφος ΧίτλερΚογκρέσοΗΠΑειδήσεις τώρασαν σημερα