Σαν Σήμερα|18.02.2023 00:00

13 άνθρωποι νεκροί στην πιο πολύνεκρη ληστεία των ΗΠΑ – Πώς έγινε η Σφαγή του Σιάτλ

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου του 1983 όταν έγινε η Σφαγή του Σιάτλ. Έπεσαν νεκροί 13 άνθρωποι στην Chinatown, και εκείνη η ληστεία είναι η πιο πολύνεκρη στην πλούσια από ληστείες και φόνους ιστορία των ΗΠΑ

Τρεις ένοπλοι μπήκαν στο Wah Mee Club, μια λέσχη τυχερών παιχνιδιών στην Chinatown International District του Σιάτλ, με σκοπό να ληστέψουν. Οι τρεις κακοποιοί ήταν οι Kwan Fai «Willie» Mak, 23 ετών, ο Benjamin Ng, 20 χρονών, μαθητής που εγκατέλειψε το λύκειο και, όπως ο Mak, εργαζόταν σε εστιατόρια της Chinatown και ο Wai Chiu «Tony» Ng, 25 χρονών, που ζούσε με τους γονείς του στο Νότιο Σιάτλ.

Το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου του 1983, ο Mak συνάντησε τον Tony Ng έξω από την είσοδο του Wah Mee Club. Οι δύο άνδρες ήταν γνωστοί στο κλαμπ και ο φύλακας τους έβαλε μέσα· περιπλανήθηκαν γύρω από τα τραπέζια για κάμποση ώρα. Υπήρχαν μέσα επτά ή οκτώ άτομα που ήταν προσηλωμένα στα τυχερά παιχνίδια.
Λίγο πριν από τις 00:30, ο Benjamin Ng χτύπησε την πόρτα ασφαλείας, αναγνωρίστηκε από τον φρουρό και μπήκε στο κλαμπ.

«Ψηλά τα χέρια» φώναξε ο Benjamin Ng. Οι περισσότεροι άνθρωποι γύρισαν έκπληκτοι. Ένας από τους ένοπλους εισέβαλε στο γραφείο και έστρεψε το όπλο στον φρουρό ασφαλείας. Στη συνέχεια έδεσαν με κορδόνια χέρια και πόδια των θαμώνων. Ο Benjamin Ng και ο Tony Ng άρχισαν να αδειάζουν τις τσέπες των θυμάτων.

Ο Mak και ο Benjamin Ng κάποια στιγμή και χωρίς αιτία, άρχισαν να πυροβολούν προς τους ανθρώπους που ήταν δεμένοι και ξαπλωμένοι. Ο φύλακας που βισκόταν στη γωνία στο γραφείο του, πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός. Πάνω από 30 πυροβολισμοί ρίχτηκαν σε 14 ανθρώπους. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δολοφόνοι σταμάτησαν πολλές φορές για να ξαναγεμίσουν τα όπλα τους και έπαψαν να πυροβολούν μόνο όταν τους τελείωσαν οι σφαίρες. Οι ληστές έφυγαν με λεία περίπου 20.000 δολάρια. Ανάμεσα στα πτώματα που κείτονταν στο πάτωμα, ένας άνθρωπος έδειξε σημάδια ζωής: ο Wai Yok Chin. Όταν οι δύο άντρες άνοιξαν πυρ, εκείνος τρύπωσε κάτω από ένα απ’ τα τραπέζια τυχερών παιχνιδιών και απλά τραυματίστηκε. Ο Τσιν ήταν ο αυτόπτης μάρτυς που αναγνώρισε τους ληστές.

Ο επίλογος του μακελειού

Οι Willie Mak και Benjamin Ng, συνελήφθησαν μέσα σε λίγες ώρες από το μακελειό και τους απαγγέλθηκαν πολλαπλές κατηγορίες. Τον Αύγουστο του 1983, ο Benjamin Ng δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης. Οι δικηγόροι μπορεί να γλίτωσαν τον Benjamin Ng από τη θανατική ποινή, όχι όμως και τον Mak, που θεωρήθηκε ο ιθύνων νους από τους ενόρκους και καταδικάστηκε σε θάνατο. Οκτώ χρόνια αργότερα, ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον μετέτρεψε την απόφαση σε ισόβια κάθειρξη. Ο Tony Ng συνελήφθη στις 4 Οκτωβρίου 1984 στο Κάλγκαρι του Καναδά. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη. Ο μόνος επιζών και αυτόπτης μάρτυρας της σφαγής, Wai Yok Chin, πέθανε το 1993 σε ηλικία 71 ετών. Το Wah Mee Club κάηκε το 2013.

ένοπλη ληστείαΗΠΑνεκροίσαν σημεραΣιάτλειδήσεις τώρα