Σαν Σήμερα|23.02.2023 00:00

Όταν αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο απήγαγαν τον οδηγό - θρύλο της Φόρμουλα 1 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο

Newsroom

Οι αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο ήθελαν να ταρακουνήσουν το δικτατορικό καθεστώς της Κούβας. Τι έκαναν; Απήγαγαν έναν από τους διασημότερους οδηγούς της Φόρμουλα 1!

Ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο ήταν αργεντινός οδηγός της Φόρμουλα 1, που κατέκτησε 5 παγκόσμια πρωταθλήματα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Ο Φάντζιο θεωρείται μια από τις τρεις κορυφαίες προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού παγκοσμίως (Σουμάχερ, Σένα, οι άλλοι δύο).

Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου του 1958, ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο απάγεται στην Κούβα από ομάδα ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο. Τα κίνητρα των απαγωγέων ήταν να ακυρώσουν τη διεξαγωγή του γκραν πρι της Κούβας σε μια προσπάθεια να φέρουν σε δύσκολη θέση το καθεστώς του δικτάτορα Φουλγκένσιο Μπατίστα, τον οποίο ο Κάστρο θα ανέτρεπε έναν χρόνο μετά, την 1η Ιανουαρίου του 1959.

Το περιστατικό απαγωγής συνέβη στο τέλος της ιστορικής καριέρας του Φάντζιο. Ο οδηγός - θρύλος απήχθη από το ξενοδοχείο του στην Αβάνα μια ημέρα πριν από το γκραν πρι και αφέθηκε ελεύθερος αρκετές ώρες μετά τον αγώνα.

Την παραμονή του αγώνα, ο Φάντζιο μπήκε στο λόμπι του ξενοδοχείου και κατευθυνόταν στην αίθουσα του δείπνου, όταν ήρθε αντιμέτωπος με έναν νεαρό άνδρα που φορούσε δερμάτινο μπουφάν και κρατούσε ένα πιστόλι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο νευρικός δράστης ψιθύρισε στον Φάντζιο: «Πρέπει να έρθεις μαζί μου. Είμαι μέλος του επαναστατικού κινήματος της 26ης Ιουλίου»! Ένας από τους φίλους του Φάντζιο κινήθηκε εναντίον του απαγωγέα, αλλά το πιστόλι τον έκανε να οπισθοχωρήσει. «Μείνε ακίνητος», είπε ο απαγωγέας. «Αν κινηθείς, πυροβολώ». Και ο Φάντζιο συνόδευσε τον νεαρό σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε. Παρά την είδηση ??της απαγωγής που μεταδώθηκε σε όλο τον κόσμο, ο Μπατίστα διέταξε να γίνει ο αγώνας, ενώ μια ομάδα αστυνομικών κυνηγούσε τους απαγωγείς.

Ο Φάντζιο, που πέρασε μια νύχτα σαν βασιλιάς, δήλωσε αργότερα: «Ήταν μια ακόμη περιπέτεια. «Αν αυτό που έκαναν οι αντάρτες ήταν για καλό σκοπό, τότε εγώ, ως Αργεντινός, το αποδέχομαι»! Το όλο γεγονός ήταν καταστροφή για τον Μπατίστα. Όταν ο Φάντζιο παραδόθηκε στην πρεσβεία της Αργεντινής αμέσως μετά τον αγώνα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο είχαν θετικά σχόλια για τους επαναστάτες του Κάστρο. 

Ο Φάντζιο, είχε γεννηθεί στις 24 Ιουνίου του 1911, στο Balcarce της Αργεντινής· παράτησε το σχολείο σε ηλικία 11 χρονών για να εργαστεί ως βοηθός μηχανικού αυτοκινήτων. Μετά την έναρξη των σύγχρονων αγώνων της Φόρμουλα 1, το 1950, ο Φάντζιο κέρδισε το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1951. Επανέλαβε αυτό το κατόρθωμα το 1954, το 1955, το 1956 και το 1957. Ο Φάντζιο εγκατέλειψε τους αγώνες το 1958, δηλώνοντας ότι τα αυτοκίνητα είχαν γίνει πολύ γρήγορα και επικίνδυνα. Σύμφωνα με τους Times: «Το ότι επέζησε για να απολαύσει τον πλούτο του παρά τους αγώνες σε μια εποχή χωρίς ζώνες ασφαλείας και αντιπυρικές στολές ήταν ένα θαύμα».

Ο Φάντζιο πέθανε στο Μπουένος Άιρες σε ηλικία 84 ετών στις 17 Ιουλίου του 1995· το ρεκόρ του με πέντε παγκόσμιους τίτλους στη Φόρμουλα 1 έμεινε μέχρι το 2003, όταν ο Γερμανός Μίχαελ Σουμάχερ κέρδισε το έκτο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

ΚούβαΦιντέλ ΚάστροαπαγωγήFormula 1ειδήσεις τώρασαν σημερα