Σαν Σήμερα|04.04.2023 00:00

Η αεροπορική τραγωδία με τα παιδιά στο Βιετνάμ – Τα ορφανά του Πολέμου που σκοτώθηκαν σε αμερικανικό αεροσκάφος

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, όταν συνέβη η αεροπορική τραγωδία που σκότωσε δεκάδες παιδιά στο Βιετνάμ. Τα ορφανά του Πολέμου και η κακή τύχη τους.

Στις τελευταίες ημέρες του πολέμου του Βιετνάμ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να επιβιβάζει ιθαγενή παιδιά, που προορίζονταν για υιοθεσία από αμερικανικές, καναδικές, ευρωπαϊκές και αυστραλιανές οικογένειες, σε στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα.

Την ονόμασαν Επιχείρηση Babylift και μέσα σε λίγες εβδομάδες περισσότερα από 3300 παιδιά είχα αποχαιρετίσει για πάντα τη γενέτειρά τους.
Όμως η πρώτη ημέρα της αεροκομιδής των παιδιών σημαδεύτηκε από ένα τραγικό δυστύχημα.
Ένα αεροσκάφος Lockheed C-5A Galaxy πέταξε αναχωρώντας από το αεροδρόμιο Tan Son Nhut λίγο μετά τις 16:00, μια μέρα σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1975.

Δώδεκα λεπτά μετά την απογείωση, έγινε κάτι που φάνηκε να είναι μια έκρηξη στο πίσω μέρος της ατράκτου. Η έκρηξη προκάλεσε ταχεία αποσυμπίεση. Το πλήρωμα έδωσε μάχη στα χειριστήρια, καταφέρνοντας να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροπλάνου με αλλαγές στις ρυθμίσεις ισχύος, χρησιμοποιώντας το ένα λειτουργικό πτερύγιο. Το αεροσκάφος κατέβηκε σε υψόμετρο 4.000 ποδών με σκοπό την προσγείωση στον διάδρομο του αεροδομίου από όπου είχε απογειωθεί.

Οι προσπάθειες των πιλότων δεν στέφθηκαν από επιτυχία και το αεροπλάνο έπεσε σε έναν ορυζώνα· σύρθηκε για μισό μίλι πριν χτυπήσει σε ένα ανάχωμα και σπάσει σε τέσσερα κομμάτια, ενώ άρπαξε φωτιά. Από την ανώμαλη προσγείωση και τη φωτιά 138 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων 78 παιδιά, ενώ 176 άνθρωποι επέζησαν.
Οι επικριτές στην Ουάσιγκτον αμφισβήτησαν τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης του Τζέραλντ Φορντ. Το πιο σοβαρό της όλης ιστορίας ήταν ότι πολλά από τα παιδιά που ακολούθησαν τον δόμο της υιοθεσίας δεν ήταν καθόλου ορφανά! Μέχρι την τελευταία αμερικανική πτήση από το Νότιο Βιετνάμ, περισσότερα από 3.300 βρέφη και νήπια είχαν μεταφερθεί με αεροπλάνο και υιοθετήθηκαν από οικογένειες σε όλο τον κόσμο.

Βιετνάμειδήσεις τώρανεκροίσαν σημεραΑεροπορική τραγωδίαπαιδιά