Σαν Σήμερα|05.04.2023 00:00

Ουίνστον Τσώρτσιλ: Ο Γίγαντας είπε να ξεκουραστεί – Κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ιστορίας

Newsroom

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν ο γίγαντας της βρετανικής ιστορίας του 20ου αιώνα. Ο Πατέρας της Νίκης, ο σπουδαίος πολεμικός ηγέτης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1951 μέχρι μία μέρα σαν σήμερα, 5 Απριλίου του 1955 οπότε και παραιτήθηκε - απρόθυμα είναι η αλήθεια - από το αξίωμα. Συνέχισε να είναι βουλευτής, αν και ποτέ πια δεν ακούστηκε ο λόγος του μέσα στο Κοινοβούλιο.

Το καλοκαίρι του 1949 κι ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Νότια Γαλλία υπέστη ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και ήδη από τα τέλη του 1951 ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ είχε αποφασίσει και αναζητούσε πρόφαση για να ζητήσει την παραίτησή του. Όμως ο θάνατος πρόλαβε τον ίδιο τον βασιλιά και ο Τσώρτσιλ παρέμεινε στη θέση του.

Για τη Βρετανία και όχι μόνο, οι αρχές της δεκαετίας του ‘50 ήταν εποχή ριζικών κοινωνικών αλλαγών και διεθνών υποχωρήσεων, πράγματα για τα οποία ο Τσώρτσιλ ένιωθε άβολα και τα οποία ήταν ασφαλώς ο πλέον ακατάλληλος να διαχειριστεί. Όπως είχε δηλώσει το 1941, «Δεν έγινα πρωθυπουργός για να επιβλέπω το διαμελισμό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας»...
Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβαινε: Η παρακμή του ίδιου του Τσώρτσιλ και της Βρετανίας βάδιζαν παράλληλα, αλλά εκείνος προσπάθησε να αγνοεί και τις δυο...

Τον Ιούνιο του 1953 στέφθηκε η νέα βασίλισσα που σηματοδότησε την αρχή μαις νέας εποχής. Ο Τσώρτσιλ υπέστη ένα δεύτερο, πολύ πιο σοβαρό, εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ιατρικές γνωματεύσεις και τα ανακοινωθέντα αλλοιώθηκαν τόσο, ώστε να μην αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες του τι ακριβώς είχε συμβεί και σε κάποιο βαθμό (προς έκπληξη και του ίδιου) ο Τσώρτσιλ συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του και να εργάζεται πολλές ώρες το 24ωρο!

Όμως ήταν γέρος, άκαμπτος και ισχυρογνώμων όπως σχολίασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Το μυαλό του Τσώρτσιλ τον είχε προδώσει, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό… Στις διεθνείς διασκέψεις η άρνηση του σερ Ουίνστον να φοράει ακουστικά βαρηκοΐας υποχρέωνε τους υπόλοιπους παριστάμενους να φωνάζουν. Ο Τσώρτσιλ εξακολουθούσε να πιστεύει στον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε (άλλες εποχές) η Βρετανική Αυτοκρατορία και στην ιδιαίτερη σχέση που είχε οικοδομήσει με τον Φρανκλίνο Ρούσβελτ, πολύ καιρό αφότου αμφότεροι αυτοί οι ισχυροί είχαν πάψει να ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα.

Ο Τσώρτσιλ άντεξε ακόμα 10 χρόνια. Όταν πέθανε είχε υπηρετήσει ως βουλευτής πέντε διαφορετικών περιφερειών ολοκληρώνοντας μία καριέρα σχεδόν 64 συνεχόμενων χρόνων!