Σαν Σήμερα|14.04.2023 00:00

Το φάντασμα του Αβραάμ Λίνκολν τρομάζει τους επισκέπτες του Λευκού Οίκου: Συναντήσεις με τον ολόγυμνο Τσώρτσιλ, την Έλινορ Ρούσβελτ και τη βασίλισσα Βιλελμίνη

Newsroom

Κι όποιος νομίζει ότι στον Λευκό Οίκο κοιμούνται ασφαλείς γελιέται. Το φάντασμα του Αβραάμ Λίνκολν τρομάζει τους επισκέπτες. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, η Έλινορ Ρούσβελτ και η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας είχαν μια συνάντηση με τον 16ο πρόεδρο των ΗΠΑ!

Μια μέρα σαν σήμερα, 14 Απριλίου του 1865 πυροβολείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν και πεθαίνει την επόμενη. Ο Αβραάμ Λίνκολν θεωρείται ο σημαντικότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Οι ευφάνταστοι Αμερικανοί, που έχουν κατακλύσει με τις ταινίες τους τον κόσμο ολόκληρο, με ιστορίες φαντασμάτων και παράδοξων φαινομένων, πιστεύουν ότι το φάντασμα του Λίνκολν τριγυρίζει στα δωμάτια του Λευκού Οίκου!

Άλλωστε υπάρχουν πολλά φαντάσματα που - λέγεται ότι - στοιχειώνουν τους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, αλλά ο Αβραάμ Λίνκολν έχει γίνει περισσότερο από όλους αντιλητός. Από τον θάνατό του, ο Λίνκολν, υποτίθεται ότι στοιχειώνει τους επισκέπτες της προεδρικής κατοικίας. Πιστεύεται ότι δεν το κάνει αυτό με κακή πρόθεση, αλλά μάλλον, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο όταν η χώρα χρειάζεται τη βοήθειά του, καθώς θέλει να τελειώσει αυτό που δεν κατάφερε πριν από τη δολοφονία του.

Και ο ίδιος αλαφροΐσκιωτος...

Φαίνεται ότι ο Λίνκολν είχε κάποιου είδους προαίσθημα για τη δολοφονία του. Λέγεται ότι λίγες μέρες αφότου εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 1860, είχε μια φανταστική συνάντηση… με τον εαυτό του. Μια μέρα, όταν κοιτούσε σε έναν καθρέφτη, στο σπίτι του στο Σπρίνγκφιλντ, στο Ιλινόις, είδε δύο εκδοχές του προσώπου του στην αντανάκλασή του. Το ένα πρόσωπο ήταν το δικό του, όπως φαινόταν εκείνη την ημέρα. Το άλλο πρόσωπο ήταν μια χλωμή απομίμηση του αληθινού: ήταν αδύναμο και παγερό, σχεδόν νεκρό. Όταν η σύζυγός του, Μαίρη Τοντ, κλήθηκε να κοιτάξει, δεν είδε τη διπλή αντανάκλαση που περιέγραφε ο σύζυγός της. Η Μαίρη Τοντ πίστευε ότι τα δύο πρόσωπα ήταν σημάδι. Για αυτήν, το «πραγματικό» πρόσωπο έδειχνε ότι θα ζούσε την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, ενώ το απόκοσμο πρόσωπο ήταν ένδειξη ότι θα επανεκλεγόταν για δεύτερη θητεία, αλλά δεν θα ζούσε για να την ολοκληρώσει· τρομακτικά ακριβές.

Αργότερα, ένα βράδυ στις αρχές του 1865, ο Λίνκολν ονειρεύτηκε τον θάνατό του με ακραίες λεπτομέρειες: «Ποιος είναι νεκρός στον Λευκό Οίκο;» ρωτούσε έναν από τους στρατιώτες. «Ο Πρόεδρος», ήταν η απάντησή.  «Δολοφονήθηκε»!

Ο Λίνκολν παρακολουθούσε θεατρικό έργο με τη σύζυγό του στο θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της τρίτης πράξης, αφού προηγήθηκε μία σκηνή που προκάλεσε πολλά γέλια στο κοινό, ο Λίνκολν πυροβολήθηκε. Κι από τότε είναι μόνιμος κάτοικος του Λευκού Οίκου ως φάντασμα πια…

Οι επισκέψεις του προέδρου στον Λευκό Οίκο

Η σύζυγος του προέδρου Κούλιτζ, Γκρέις, ήταν η πρώτη που είπε ότι εντόπισε το φάντασμα του Λίνκολν. Ισχυρίζεται ότι είδε τον πρώην πρόεδρο όρθιο, να κοιτάζει από ένα παράθυρο του Οβάλ Γραφείου. Πολλοί είπαν τότε ότι κοίταζε προς το πεδίο της μάχης του πρώην Εμφυλίου Πολέμου λίγο πέρα από το ποτάμι Πότομακ!

Η Έλινορ Ρούσβελτ ήταν μια από εκείνες που είδαν το φάντασμα του Λίνκολν στη Μπλε Κρεβατοκάμαρα. Είπε ότι, σχεδόν κάθε φορά που δούλευε σ΄ εκείνο το δωμάτιο, που είχε μετονομαστεί σε Lincoln Bedroom, ένιωθε μια ακόμα παρουσία. Συχνά ένιωθε σαν κάποιος να κοιτούσε πάνω από τον ώμο της.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Ρούσβελτ και σε μια περίπτωση η Έλιονορ είχε σχεδιάσει να μείνει ο βρετανός πρωθυπουργός στην κρεβατοκάμαρα του Λίνκολν· δεν του άρεσε το κρεβάτι και έτσι επέλεξε να κοιμηθεί αλλού, ωστόσο, χρησιμοποίησε το μπάνιο του Lincoln Bedroom για να πλυθεί, συναντώντας το φάντασμα του Λίνκολν. Ο Τσώρτσιλ ήταν γυμνός με ένα πούρο στο στόμα και ο μύθος λέει πως ο Πατέρας της Νίκης είχε μιλήσει στο φάντασμα λέγοντας: «Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε… Φαίνεται ότι με βρίσκετε σε μειονεκτική θέση». Ο θρύλος λέει ότι το φάντασμα του Λίνκολν γέλασε και μετά εξαφανίστηκε...

Όταν η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο, την… υποδέχτηκε και το φάντασμα του πρώην προέδρου· κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρα του Λίνκολν όταν άκουσε ένα χτύπημα στην πόρτα στη μέση της νύχτας. Αναρωτήθηκε μήπως ήταν ένα σημαντικό μήνυμα και πήγε να δει ποιος ήταν. Όταν άνοιξε την πόρτα, είδε το φάντασμα του Λίνκολν να στέκεται μπροστά της, φορώντας το καπέλο του. Σοκαρισμένη λιποθύμησε επί τόπου.

Αυτά με τα φαντάσματα. Κι όπως έχει πει ο Γούντι Άλεν σε μια από τις ταινίες του: «Μ’ έδιωξαν από το κολέγιο επειδή αντέγραψα στις εξετάσεις της μεταφυσικής: κοιτούσα κρυφά στην ψυχή του διπλανού μου»...

Η Μεταφυσική είναι ένας σκοτεινός ωκεανός χωρίς ακτές και φάρους, γεμάτη με φιλοσοφικά ναυάγια, που περιβάλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους κατοίκους της…

Λευκός ΟίκοςΗΠΑΑβραάμ Λίνκολνειδήσεις τώραφάντασμασαν σημερα