Σαν Σήμερα|09.05.2023 00:00

Ποιος σκότωσε τον ιταλό πολιτικό Άλντο Μόρο: Η Μαφία, Μυστικές υπηρεσίες, ή ο Μάριο Μορέτι που σήμερα απολαμβάνει την ελευθερία του;

Newsroom

Η δολοφονία του πολιτικού Άλντο Μόρο στοιχειώνει ακόμα την Ιταλία, 45 χρόνια μετά. Ποιοι ήταν πίσω από την εκτέλεσή του, η Μαφία, Μυστικές Υπηρεσίες, ή ο Μάριο Μορέτι έδρασε για λογαριασμό των Ερυθρών Ταξιαρχιών και σήμερα απολαμβάνει την ελευθερία του;

Ο Άλντο Μόρο (Aldo Moro) θεωρούνταν πάντα ένας μετριοπαθής και πράος πολιτικός. Η Ιταλία, περισσότερο, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος συγκινήθηκε με τον βίαιο χαμό του, μια μέρα σαν σήμερα, 9 Μαΐου του 1978.

Ο ιταλός πολιτικός, έπειτα από «λαϊκό δικαστήριο», δολοφονήθηκε, μετά 54 ημέρες ομηρίας, από το ηγετικό στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών Μάριο Μορέτι με δέκα σφαίρες. Είχε προηγηθεί ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αστυνομία. Η σορός του Μόρο βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ ενός Renault 4 στη Via Caetani.

Ήταν 16 Μαρτίου του 1978, όταν απήχθη ο Άλντο Μόρο, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Εκείνες τις ημέρες υπήρχε μόνο ένα θέμα στην επικαιρότητα: η συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών του Τζούλιο Αντρεότι και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, προκαλώντας τη δυσφορία πολλών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες (ένοπλη ακροαριστερή οργάνωση που πρωταγωνίστησε στις 10ετίες  '70 - '80 και ενέχεται για περίπου 1500 τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιταλία που στοίχισαν τη ζωή σε 415 ανθρώπους) όμως είχαν άλλες προτεραιότητες...

Απόλυτη πληοψηφία μετά την απαγωγή...

Το πρωί της ημέρα κατά την οποία το νέο υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Τζούλιο Αντρεότι θα υπέβαλε πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο ιταλικό κοινοβούλιο, το αυτοκίνητο του Άλντο Μόρο, τότε προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών, δέχθηκε επίθεση από ομάδα τρομοκρατών των Ερυθρών Ταξιαρχιών στη Via Fani στη Ρώμη. Οι ένοπλοι πυροβολώντας με αυτόματα όπλα, σκότωσαν τους δύο σωματοφύλακες του Μόρο και τρεις αστυνομικούς που ακολουθούσαν σε άλλο αυτοκίνητο και τον απήγαγαν.

Οι αστικοί μύθοι θέλουν στην απαγωγή αυτή, που εκτελεστικός βραχίονας ήταν η τρομοκρατική οργάνωση, να συμμετείχαν από ξένες μυστικές υπηρεσίες μέχρι και η Μαφία που δεν επιθυμούσαν τον ιστορικό συμβιβασμό. Το βασικό αίτημα ήταν η απελευθέρωση της πρώτης γενιάς τρομοκρατών των Ερυθρών Ταξιαρχιών η οποία βρισκόταν στη φυλακή. Αμερικανοί σύμβουλοι που έσπευσαν στη Ρώμη εισηγήθηκαν κατά της όποιας διαπραγμάτευσης, θέση που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Στα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν βρεθεί στοιχεία που υποστηρίζουν πως στη δολοφονία του Μόρο, είχαν εμπλοκή ξένες δυνάμεις, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και η Μαφία. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, όμως όπως αποδείχτηκε οι Ερυθρές Ταξιαρχίες και η Μαρξιστική – Λενινιστική κουλτούρα τους είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την τραγωδία.

Την ημέρα της απαγωγής του Μόρο, η κυβέρνηση του Τζούλιο Αντρεότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Ενδεικτικό είναι ότι τον ψήφισαν παραδοσιακοί εχθρόι του, όπως το Ιταλικό Κομμουνιστικού Κόμματος!

Ο δολοφόνος του Άλντο Μόρο, Μάριο Μορέτι συνελήφθη δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά, αφού εξέτισε 15 χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος με όρους το 1998. Ο εκτελεστής του Άλντο Μόρο, Μάριο Μορέτι, ζει στην Μπρέσια και εκτίει την ποινή του από το 1997 σε καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας, υποχρεούμενο σαν δίνει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ανα τακτά χρονικά διαστήματα· από τα τέλη του 2022, μάλιστα κατοικεί σε ένα διαμέρισμα, όπου είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται από τις 10 το βράδυ έως τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας. Ο Μορέτι είναι σήμερα 77 χρονών.

τρομοκράτεςειδήσεις τώραΆλντο Μόροδολοφονίασαν σημεραΙταλία