Σαν Σήμερα|22.06.2023 00:00

Όταν οι άνθρωποι ομολόγησαν: αληθινά υπάρχει Θεός. Eνα ματς ποδοσφαίρου - θαύμα κι ένα θεϊκό γκολ χαλύβδωσαν την πίστη

Νίκος Τζιανίδης

Κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στο θείο, μέχρι να γίνουν μάρτυρες σε ένα θαύμα και να ομολογήσουν: αληθινά υπάρχει Θεός. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 22 Ιουνίου του 1986, όταν ένα ματς ποδοσφαίρου - θαύμα κι ένα θεϊκό γκολ χαλύβδωσαν την πίστη… των «πολλών».

Είναι από τα παράδοξα, που προκαλούν ίλιγγο στην κοινή λογική: στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο το γκολ που έχει μείνει στην Ιστορία κι ακόμη όλοι μιλούν γι’ αυτό με δέος και θαυμασμό, έχει επιτευχθεί με το χέρι!
Ένα από τα διασημότερα γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα από τα πιο προβεβλημένα στιγμιότυπα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σε αργή κίνηση, αλλά και κανονικά, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του προημιτελικού του 1986 στο Μεξικό μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας.

Με το σκορ να είναι στο 0-0, έξι λεπτά μετά την αρχή του 2ου ημιχρόνου, ο Ντιέγκο Μαραντόνα κυνηγούσε μια κεφαλιά από τον μέσο της Αγγλίας Στιβ Χοντζ, πήδηξε πάνω από τον τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του άγγλου βετεράνου με το εξωτερικό της αριστερής γροθιάς του.

Ο διαιτητής «δεν είδε» και η Αργεντινή κοίταξε τη νίκη στα μάτια. Μετά το τέλος του αγώνα ο Ντιεγκίτο δήλωσε χαμογελαστός: «Το γκολ σημειώθηκε λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού».

Κι ακόμα, πολλά χρόνια μετά, οι φίλοι του ποδοσφαίρου ακόμη συζητούν αν ο Πελέ ή ο Μαραντόνα ήταν ο καλύτερος και αν μετά από αυτούς οι Μέσι, Ρονάλντο ο Πορτογάλος ή το Φαινόμενο, ο Κρόιφ ή Ζιντάν, ακόμα και ο Μπαμπέ τελευταία, έχουν το ιερό δικαίωμα να βρεθούν στη λίστα των Θεών κάτω από τους δυο πρώτους…
Όμως το γκολ είναι ένα: Το Χέρι του Θεού! Κι ας πέτυχε ο Μαραντόνα το Γκολ του 20ου Αιώνα λίγα λεπτά μετά στο ίδιο ματς. Το ποδόσφαιρο γι’ αυτό είναι ο βασιλιάς των σπορ: αν και παίζεται με τα πόδια, ένα αντικανονικό γκολ που μπήκε με το χέρι γράφεται στο βιβλίο της Ιστορίας. Φυσικά όλα αυτά πριν εισβάλει η ανόσια τεχνολογία…
Άλλωστε και η ωραιότερη προσποίηση επιθετικού σε τερματοφύλακα (Πελέ εναντίον Μαζούρκεβιτς) σε αγώνα ποδοσφαίρου, βρίσκεται στα highlights όλων των εποχών κι’ ας μην κατέληξε η μπάλα στα δίχτυα…

Το Χέρι του Θεού, δεν ήταν το θαύμα που ήρθε από τον ουρανό, ήταν η πονηριά του Οδυσσέα που ξεγέλασε τους Θεούς, με τη μόνη διαφορά ότι η Ιστορία δεν έγραψε: ο Κανένας, αλλά ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, που αν περπατήσεις στα σοκάκια της Νάπολη και στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, τότε σε παίρνει το άρωμα από το θείο πέρασμά του και καταλαβαίνεις τι θα πει ανώτερη δύναμη για τους ανθρώπους· κοντοστέκεσαι και ομολογείς: Υπάρχει Θεός!

Εθνική Αργεντινήςσαν σημεραειδήσεις τώραΝτιέγκο ΜαραντόναποδόσφαιροΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΜουντιάλ