Σαν Σήμερα|20.09.2023 00:00

Η Μάχη των Φύλων: Ένας άνδρας και μια γυναίκα, κορυφαίοι τενίστες, προσπάθησαν να αποδείξουν τη δύναμή και το ταλέντο τους – Ποιος νίκησε

Newsroom

Την ονόμασαν Μάχη των Φύλων και δεν ήταν ούτε μονομαχία σε αρένα της Ρώμης, ούτε μια μάχη στη διάρκεια κάποιου πολέμου· ήταν απλά ένας αγώνας αντισφαίρισης, δηλαδή τένις, που έγινε μια μέρα σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου του 1973 στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Όμως δεν κάνουμε λόγο για ένα συνηθισμένο ματς: από τη μια μεριά κρατούσε τη ρακέτα η Μπίλι Τζιν Κινγκ (Billie Jean King) κι από την άλλη σέρβιρε ο Μπόμπι Ριγκς (Bobby Riggs). Το θηλυκό κόντρα στο αρσενικό. Το αδύναμο φύλο απέναντι στο ισχυρό…

Ο Μπόμπι Ριγκς ήταν ένας από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο, κάποτε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, είχε νικήσει στο Γουίμπλεντον (μια φορά στο απλό και δύο στο διπλό) και στο US Open, ενώ είχε φθάσει και στον τελικό του Ρολάν Γκαρός χωρίς όμως να πανηγυρίσει νίκη· κι όλα αυτά μέχρι τις αρχές της 10ετίας του ’50 οπότε και αποσύρθηκε από τα Grand Slam και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και συνέχισε σε επίπεδο επίδειξης…

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ από την άλλη είχε πανηγυρίσει 12 τίτλους Grand Slam, είχε πατήσει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και την εποχή που αντιμετώπισε τον Μπόμπι εκείνη ήταν 30 χρονών, μόλις είχε κερδίσει ένα Γουίμπλεντον και βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της, ενώ εκείνος ήταν στα 55… συντροφιά με τις αναμνήσεις του.

Προκλήσεις για το θεαθήναι...

Τότε ήταν που ο Μπόμπι Ριγκς, για να βγει θες από την αφάνεια και να θυμηθεί τα νιάτα του, για να ιντριγκάρει το κοινό του τένις με απώτερο σκοπό να κερδίσει χρήματα, δήλωσε ότι το γυναικείο παιχνίδι ήταν κατώτερο από το αντρικό και ότι ακόμη και τώρα, στην ηλικία των 55 χρονών του, μπορούσε να νικήσει οποιαδήποτε από τις κορυφαίες τενίστριες! Έριξε το γάντι ο Μπόμπι, περίμενε να το σηκώσει η Κινγκ, αλλά εκείνη έκανε πως δεν άκουσε και την πρόκληση αποδέχτηκε η 30χρονη Αυστραλή Μάργκαρετ Κορτ, μια από τις σπουδαιότερες τενίστριες του κόσμου, με το ρεκόρ 64 νικών σε αγώνες Grand Slam να είναι το μεγάλο όπλο της (να σημειώσουμε ότι το ρεκόρ της δεν έχει ακόμα καταρριφθεί). 

Το έπαθλο για τη μονομαχία με τον Μπόμπι Ριγκς ήταν 20.000 δολάρια, περισσότερο από όσα χρήματα αθλοθετούνταν τότε σε Αυστραλιανό Όπεν και Ρολάν Γκαρός μαζί. Αποτέλεσμα; Ο Ριγκς πανηγύρισε γρήγορα νίκη 2-0 (6-2, 6-1) και έγινε εξώφυλλο στο «Sports Illustrated» και στο «Time».
Και τότε ο Μπόμπι Ριγκς έκανε το μοιραίο λάθος να χλευάσει όλες τις τενίστριες της Γης και να κομπάσει πως αυτός στα 55 του μπορεί να νικήσει οποιαδήποτε.

Η Κινγκ το πήρε το μήνυμα, αποδέχτηκε την πρόκληση και το έπαθλο ορίστηκε στις 100.000 δολάρια – ποσό ασύλληπτο για την εποχή.
Ήταν Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου του 1973, όταν το Houston Astrodome γέμισε από θεατές που διψούσαν για θέαμα και… αίμα. Η Κινγκ βγήκε στον αγωνιστικό χώρο σαν την Κλεοπάτρα πάνω σε μια στρώμνη που κουβαλούσαν τέσσερις άνδρες γυμνοί από τη μέση και πάνω σαν αρχαίοι σκλάβοι. Ο Ριγκς χάρισε στην Κινγκ ένα γιγάντιο γλειφιτζούρι Sugar Daddy, και εκείνη του πρόσφερ ένα παιχνίδι γουρουνάκι που τσιρίζει, σύμβολο του φαλλοκρατίας και του σεξισμού.

Τον αγώνα παρακολούθησαν 30.942 θεατές στο Astrodome (ρεκόρ σε αγώνα τένις στις ΗΠΑ μέχρι το 2012), 50 εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ και 97 εκατομμύρια σε 37 χώρες στον πλανήτη! Και η Κινγκ χρειάστηκε ελάχιστη ώρα για να νικήσει τον υπερφίαλο Ριγκς 3-0 (6-4, 6-3, 6-3) και να του κλείσει το στόμα.

Οι συνωμοσιολόγοι είπαν μετά, ότι η Μαφία ήταν πίσω από την ήττα του Ριγκς τον οποίο υποχρέωσε να χάσει, οι φαλλοκράτες βρήκαν την αιτία της ήττας στα χρόνια διαφοράς της Κινγκ με τον Ριγκς, αλλά το ‘χε γράψει πια η Ιστορία: νικήτρια η Μπίλι Τζι Κινγκ!
Μετά 19 χρόνια ο 40χρονος Τζίμι Κόνορς αντιμετώπισε τη 35χρονη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα σε μια ακόμα Μάχη των Φύλων· ο Κόνορς νίκησε 2-0 (7-5, 6-2).
Το 2017 βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία Battle of the Sexes, σε σκηνοθεσία Jonathan Dayton και Valerie Faris, με θέμα τη μονομαχία King/Riggs και πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν και τον Στιβ Καρέλ.

ειδήσεις τώραφύλοΤένιςσαν σημεραΗΠΑ