Σαν Σήμερα|01.10.2023 00:00

Οι Αμερικανοί χτυπούν κατά λάθος τουρκικό πολεμικό πλοίο και σκοτώνουν πέντε ανθρώπους - Δεν ήταν ατύχημα, θα πει χρόνια μετά απόστρατος ναύαρχος

Newsroom

Κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ, Αμερικανοί χτυπούν τουρκικό πολεμικό πλοίο και σκοτώνουν πέντε ανθρώπους. Κατά λάθος ή, όπως ειπώθηκε, εσκεμμένα;

Μια μέρα σαν σήμερα, 1η Οκτωβρίου του 1992 το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» εκτοξεύει δυο πυραύλους κατά του τουρκικολυ ναρκαλιευτικό «Μουαβενέτ» στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε μέλη του πληρώματος! Κατά λάθος…

Τον Σεπτέμβριο του 1992 είχε αρχίσει η άσκηση «Display Determination» υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ιταλίας, Γαλλίας και Τουρκίας.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε αμφίβιες επιχειρήσεις στον κόλπο του Σάρου, βόρεια των Δαρδανελλίων.
Οι επικεφαλής του αεροπλανοφόρου «Σαρατόγκα» θα εκτελούσαν εικονικό βομβαρδισμό του τουρκικού ναρκαλιευτικού με πυραύλους Sea Sparrow, όμως «από λάθος», όπως διατυπώθηκε επίσημα αργότερα, οι πύραυλοι ήταν ενεργοί και έπληξαν το τουρκικό σκάφος στη γέφυρα σκοτώνοντας μέλη του πληρώματος και προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο πλοίο, που λίγους μήνες μετά πουλήθηκε για παλιοσίδερα. Από το χτύπημα τραυματίστηκαν 22 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (πατήρ) ζήτησε συγγνώμη από τον τούρκο πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Σαλικασβίλι πήγε, τεθλιμμένος δήθεν, στην Άγκυρα και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και υποσχέθηκε πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού. Κάποιοι στην Τουρκία δεν το συζήτησαν καν ότι δεν ήταν κάτι άλλο από τυχαίο περιστατικό, ενώ άλλοι «ανακάλυψαν» δόλιο ελληνικό χέρι στα μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου! Ο κυβερνήτης του «Σαρατόγκα» και τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί αποστρατεύτηκαν έπειτα από καταδίκη στο Ναυτοδικείο και οι ΗΠΑ, αφού αρνήθηκαν να καταβάλλουν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων, σε ένδειξη συγγνώμης, χάρισαν στην Τουρκία μια φρεγάτα που μετονομάστηκε σε «Μουαβενέτ».

Και η υπόθεση ξεχάστηκε μέχρι το 2021, χρονιά που ο απόστρατος Τούρκος Ναύαρχος Cem Gurdeniz ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μια δήλωση που χτύπησε, προς στιγμή, πιο δυνατά τους ομοεθνείς του από τους πυραύλους του «Σαρατόγκα»: «Πριν από 29 χρόνια, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Saratoga εκτόξευσε δύο πυραύλους στο πολεμικό μας πλοίο Muavenet κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεν ήταν ατύχημα! Σκοτώθηκαν πέντε αξιωματικοί μας· ήταν έμμεσα αντίποινα για την επιχείρηση μας στο Ιράκ. Είθε οι ψυχές τους να αναπαυθούν εν ειρήνη. Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς μας».

Τα χρόνια είχαν περάσει, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις ήταν πλέον αγαστές και ο μόνος που θυμόνταν τους νεκρούς ήταν ένας απόστρατος ναύαρχος και οι συγγενείς τους… Και ουδείς ασχολήθηκε!

ειδήσεις τώρααεροπλανοφόροΝΑΤΟσαν σημεραΗΠΑάσκηση ΝΑΤΟΤουρκία