Σαν Σήμερα|04.11.2023 00:00

Οι Σοβιετικοί μπαίνουν με άρματα μάχης στη Βουδαπέστη- Από τη ναζιστική εισβολή έχει να ζήσει τέτοιο κακό η Ουγγαρία

Newsroom

Ήταν 4 Νοεμβρίου το πρωί, μια μέρα σαν σήμερα το 1956. Μια Ταξιαρχία αποτελούμενη από 2.000 τεθωρακισμένα άρματα μάχης κυκλώνουν τις βασικές πόλεις της Ουγγαρίας, ενώ η σοβιετική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει τη Βουδαπέστη!

Οι Σοβιετικοί δεν έχουν χωνέψει αυτό που έγινε στην υποτελή τους Ουγγαρία στα τέλη του Οκτώβρη και εισβάλουν με στρατιώτες από τα βάθη της Ασίας, ώστε να μην γνωρίζουν ρωσικά αλλά- το πιο σπουδαίο- να μην γνωρίζουν σε ποια χώρα πολεμούν: Τους είχαν πείσει ότι βρίσκονται στη Ανατολική Γερμανία για να καταστείλουν φασιστική εξέγερση.

Ο λαός αμύνεται απεγνωσμένα και καταφέρνει να αντέξει έξι μέρες. Ήταν το τέλος μια απέλπιδας προσπάθειας για ελευθερία. Η επανάσταση πνίγεται στο αίμα. Εικάζεται ότι πάνω από 2.000 Ούγγροι σκοτώθηκαν στις οδομαχίες, 450 εκτελέστηκαν αφού πέρασαν από δίκες, 12.000 φυλακίστηκαν. Οι καταστροφές που υπέστη η Βουδαπέστη ήταν μεγαλύτερες από εκείνες μετά την εισβολή των Γερμανών Ναζί!

Είχαν περάσει 12 μέρες από τότε που μια φοιτητική διαδήλωση- αλληλεγγύη στην πολωνική κυβέρνηση- άναψε τη φωτιά: γρήγορα μετατράπηκε σε παλλαϊκή εξέγερση μετά τις πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία και τους πρώτους νεκρούς. Η κυβέρνηση έδωσε δείγμα της σύγχυσης της και της αδυναμίας της να αποφασίσει, όταν κατ’ αρχή επέτρεψε την διαδήλωση και στην συνέχεια την απαγόρευσε, για να πάρει το μήνυμα από τους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση-διαδήλωση θα γίνει, πράγμα που την ανάγκασε να την επιτρέψει ξανά...

Το πλήθος των διαδηλωτών, φθάνοντας στο άγαλμα του στρατηγού Γιούζεφ Μπεμ (εθνικός ήρωας της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, και προσωπικότητα συνυφασμένη με τα ευρωπαϊκά πατριωτικά κινήματα) εκτιμήθηκε στους 50.000 ανθρώπους. Η λίστα αιτημάτων των διαδηλωτών επικεντρωνόταν σε 16 σημεία που άρχιζαν από την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού από τα ουγγρικά εδάφη και τον διορισμό του Ίμρε Νάγκι ως Πρωθυπουργού και επεκτείνονταν στη θέσπιση πολυκομματικού συστήματος και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών μέχρι την επιστροφή ούγγρων αιχμαλώτων πολέμου από τη Σοβιετική Ένωση και την ισότιμη αντιμετώπιση των ιδιωτικών αγροκτημάτων.

Τα ρωσικά άρματα μάχης τραντάζουν την πόλη το πρωί της 24ης του Οκτωβρίου και η θέληση των επαναστατημένων μαζών να αντισταθούν σκληραίνει. Στήνονται οδοφράγματα και με βόμβες μολότοφ αντιμετωπίζουν τα τανκς, 30 από τα οποία ακινητοποιούνται κατά τη διάρκεια των μαχών της πρώτης μέρας. Ακολουθεί η γενική απεργία των εργατών. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους! Η πρώτη φάση της εξέγερσης έληξε σύντομα με την εκεχειρία της 28ης Οκτωβρίου και την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων δύο μέρες μετά. Η συνέχεια όμως ήταν πιο δυναμική και το τέλος της τραγικό.
Για την Ιστορία να αναφέρουμε πως στις 23 Οκτωβρίου του 1989, ακριβώς 33 χρόνια μετά την εξέγερση, ανατράπηκε οριστικά το κομουνιστικό καθεστώς στην Ουγγαρία.

σαν σημεραΟυγγαρίαΣοβιετική ΈνωσηεισβολήΕΣΣΔειδήσεις τώραΒουδαπέστη