Σαν Σήμερα|18.12.2023 00:00

Ο άνθρωπος που κατασκεύασε τα πιο διάσημα και ακριβότερα βιολιά στον κόσμο πήρε το μυστικό στον τάφο του

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 18 Δεκεμβρίου του 1737 πέθανε στην Κρεμόνα της Ιταλίας ένας άνθρωπος που το όνομά του ακούγεται, ακόμα και στις μέρες μας σαν ήχος από βιολί: Αντόνιο Στραντιβάρι

Το όνομα του, στους βιρτουόζους του βιολιού, ακούγεται σαν ένας θησαυρός κρυμμένος στα δάση της βόρειας Ιταλίας
Ο Στραντιβάρι, ήταν ιταλός κατασκευαστής μουσικών οργάνων και έμεινε στην Ιστορία κυρίως για τα βιολιά του, τα οποία σήμερα κοστίζουν όσο ένα πολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο του Μανχάταν….

Λένε- αυτοί που ξέρουν- ότι τα βιολιά του Στραντιβάρι ήταν ό,τι καλύτερο είχε ακούσει ποτέ ο κόσμος! Κι όσο περνούν οι αιωνες τόσο τα θρυλικά βιολιά αποκτούν μεγαλύτερη αξία και γεμίζουν μελωδίες ξεχωριστές την ατμόσφαιρα, μεγεθύνοντας τον θρύλο τους. Τα διάσημα βιολιά έχουν χαρακτηριστεί για τη σαφήνεια, τον πλούτο και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του ήχου τους.

Μια μελέτη από ακαδημαϊκούς του MIT απέδειξε ότι το μυστικό για τον ήχο των βιολιών «Stradivari» είναι το μέγεθος των οπών "f" στο μπροστινό μέρος τους. Όσο πιο επιμήκεις είναι αυτές οι τρύπες, τόσο καθαρότερο ήχο μπορεί να παράξει ένα όργανο. Ο Στραντιβάρι έκανε τις τρύπες «f» πιο μακριές και στενότερες από ό,τι στα προηγούμενα όργανα. Επίσης το βερνίκι που κάλυπτε την επιφάνεια των βιολιών ήταν ένα μείγμα λαδιού, ρητίνης και σε κάποιες περιπτώσεις μια κόκκινη χρωστική ουσία. Ο Στραντιβάρι δεν αποκάλυψε σε κανέναν το μυστικό του… Όμως η ουσία του μύθου κρύβεται σ’ αυτή τη φράση: «Ένας από τους κύριους λόγους που τα βιολιά Στραντιβάρι ακούγονται καταπληκτικά είναι ότι παίζονται από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου»!

Στη διάρκεια της ζωής του, ο Στραντιβάρι κατασκεύασε περίπου 960 βιολιά· σήμερα σώζονται περίπου 650 από εκείνα και το καθ’ ένα τους κοστίζει από 8 έως και 20 εκατομμύρια δολάρια!

Γεννημένος μεταξύ 1644 και 1649 από επιφανή οικογένεια της Κρεμόνας, ο Αντόνιο Στραντιβάρι έγινε εξαιρετικός κατασκευαστής μουσικών οργάνων. Η ακρίβεια με την οποία σκάλιζε και συναρμολογούσε τα όργανά του τον έκαναν γνωστό ως έναν από τους πιο ικανούς τεχνίτες στον κόσμο. Σήμερα, τα μουσικά όργανα του Στραντιβάρι θεωρούνται- και είναι- τα καλύτερα έγχορδα παγκοσμίως.

ειδήσεις τώραβιολιστήςβιολίΙταλίασαν σημερα