Σαν Σήμερα|20.12.2023 00:00

Ο παλιός φίλος και υπάλληλος της CIA ήταν ανυπάκουος κι έπρεπε να τιμωρηθεί: οι ΗΠΑ εισβάλλουν στον Παναμά και ανατρέπουν τον Νοριέγκα

Newsroom

Έτσι κάνουν οι φίλοι; Όταν δεν σέβονται… Ο παλιόφίλος – υπάλληλος της CIA Μανουέλ Νοριέγκα έπρεπε να τιμωρηθεί. Οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στον Παναμά και τον ανέτρεψαν, για να μάθει…

Ο Μανουέλ Νοριέγκα ήταν ανερχόμενος Παναμέζος αξιωματικός του Στρατού, που στρατολογήθηκε από την CIA το 1970 για να λειτουργήσει σαν κυματοθραύστης στο επερχόμενο τσουνάμι του κομουνισμού στη χώρα του. Κι όπως με σχεδόν όλους τους έμμισθους υπαλλήλους των ΗΠΑ, έτσι και ο Νοριέγκα κάποια στιγμή, όταν ένοιωσε δυνατός δάγκωσε το χέρι που τον τάιζε και τον εκπαίδευσε…

Το 1977, η CIA έσβησε από το μισθολόγιό της τον Νοριέγκα και ο Νοριέγκα τους Αμερικανούς από φίλους του και «έπεσε» στα ναρκωτικά… Όχι μην πάει ο νους σας σε απογοητευμένο χρήστη ουσιών, όχι. Ο Νοριέγκα έγινε μεγαλέμπορος! Φοβούμενοι τους μαρξιστές Σαντινίστας της Νικαράγουα, οι φωτισμένοι εγκέφαλοι του «Λάνγκλεϊ» ξαναθυμήθηκαν τον παλιό καλό τους φίλο», που με τις πλάτες των ΗΠΑ, ο Νοριέγκα άρπαξε την εξουσία και έγινε δικτάτορας στον Παναμά για να πολεμήσει τους εχθρούς των ΗΠΑ στα μέρη του.

Ο Νοριέγκα υποστήριξε τα συμφέροντα των ΗΠΑ Κεντρική Αμερική και οι ΗΠΑ δεν παρέλειπαν να τον επαινούν και να τον αποθεώνουν, παρόλο που μια επιτροπή της Γερουσίας (που δεν ήταν μιλημένη…) κατέληξε στο συμπέρασμα το 1983 ότι ο Παναμάς ήταν σημαντικό κέντρο διακίνησης ναρκωτικών.

Το 1984, ο Νοριέγκα διέπραξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Παναμά και εξέλεξε τον δικό του άνθρωπο, τον Νίκολας Αρντίτο Μπαρλέτα, ο οποίος έγινε πρόεδρος-μαριονέτα. Και ο Νοριέγκα απολάμβανε τη συνεχή αρωγή και υποστήριξη της κυβέρνησης Ρέιγκαν, η οποία εκτιμούσε τη βοήθειά του στις προσπάθειές της να ανατρέψει την κυβέρνηση των Σαντινίστας της Νικαράγουα.
Και κάποια μέρα, ο Νοριέγκα αποκαλύφθηκε, όχι μόνο ως διακινητή ναρκωτικών-προσωπικός φίλος του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ- και έμμισθος υπάλληλος της CIA, αλλά και -το πιο σπουδαίο- διπλός πράκτορας που δρούσε για την Υπηρεσία Πληροφοριών της Κούβας και για τους Σαντινίστας!

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τότε, αποκήρυξε τον Νοριέγκα. Οι εντάσεις ανάμεσα στους Αμερικανούς και τις δυνάμεις του Παναμά στη Διώρυγα συνεχώς αυξάνονταν μέχρι που το 1989 ο Νοριέγκα ακύρωσε προεδρικές εκλογές, που θα «εξέλεγαν» πρόεδρο αρεστό στις ΗΠΑ. Ε, αυτό ήταν: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πατήρ, διέταξε αμερικανικά στρατεύματα να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα στη Ζώνη της Διώρυγας του Παναμά και στις 16 Δεκεμβρίου ένας πεζοναύτης των ΗΠΑ που ήταν εκτός υπηρεσίας πυροβλήθηκε και έπεσε νεκρός. Η Ιστορία μας έχει διδάξει, ότι κάτι τέτοια περιστατικά είναι εντελώς «στημένα»· θυμηθείτε πώς εισέβαλλαν οι Ναζί στην Πολωνία

Οι πεζοναύτες δεν έφεραν δώρα...

Την επόμενη μέρα της δολοφονίας του άτυχου Αμερικανού, ο Μπους ενέκρινε την «Επιχείρηση Just Cause», που προέβλεπε εισβολή των ΗΠΑ στον Παναμά για την ανατροπή του Νοριέγκα.
Μια μέρα σαν σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου του 1989, 9.000 πεζοναύτες των ΗΠΑ ενώθηκαν με τους 12.000 που στρατωνίζονταν ήδη στον Παναμά. Μέχρι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, η παναμέζικη αντίσταση είχε συντριβεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στις 3 Ιανουαρίου, ο παλιός καλός φίλος Νοριέγκα συνελήφθη από πράκτορες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ.

Η εισβολή των ΗΠΑ στον Παναμά κόστισε τη ζωή σε 23 αμερικανούς στρατιώτες και σε τρεις πολίτες των ΗΠΑ. Περίπου 150 στρατιώτες του Παναμά σκοτώθηκαν και περίπου 500 πολίτες του Παναμά δεν έζησαν να δουν την επόμενη μέρα στον τόπο τους. Και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις: ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή, την οποία καταδίκασαν ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου κι έπειτα τηλεφώνησαν στον πρόεδρο Μπους για να τον συγχαρούν που καθάρισε τη Γη από ένα κάθαρμα, που οι ΗΠΑ είχαν εκθρέψει· λεπτομέρεια.

Το 1992, ο Νοριέγκα κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για πρώτη φορά στην Ιστορία ένα δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε μη αμερικανό πολίτη και μάλιστα ηγέτη άλλης χώρας για ποινικά αδικήματα. Ο Νοριέγκα καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης και μετά την έκδοση και εγκλεισμό του σε φυλακή του Παναμά, πέθανε στις 29 Μαΐου του 2017, έπειτα από επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο.

Ηθικό δίδαγμα: Πες μου τους φίλους σου, να σου πω τι είσαι…

δικτάτοραςΠαναμάςΗΠΑεισβολήειδήσεις τώρασαν σημερα