Σαν Σήμερα|02.01.2024 00:00

Νυρεμβέργη: η πόλη που πλήρωσε τις αμαρτίες των Ναζί – Ακόμη και σήμερα ανακαλύπτονται βόμβες

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 2 Ιανουαρίου του 1945, όταν η πόλη-σύμβολο του Ναζισμού, η Νυρεμβέργη, βομβαρδίζεται από συμμαχικά αεροπλάνα.

Η Νυρεμβέργη ήταν μια πόλη- ισχυρός οικονομικός κόμβος και είχε σπουδαία συμβολική σημασία: από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Γερμανία ο Αδόλφος Χίτλερ, η Νυρεμβέργη έγινε το επίσημο κέντρο των Ναζί, οι οποίοι οργάνωναν στην πόλη τα ετήσια συνέδρια του Κόμματος από το 1933 μέχρι το 1938.

Οι πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδριάσεις των Ναζί, οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες και οι μιλιταριστικές παρελάσεις που ξεχείλιζαν μίσος κατά των λαών της Ευρώπης, απαθανατίστηκαν κινηματογραφικά από τη διάσημη σκηνοθέτιδα, προστατευόμενη του Χίτλερ, Λένι Ρίφενσταλ. Η Νυρεμβέργη, επίσης, ήταν η πόλη όπου γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τις Δίκες, που οδήγησαν τους Ναζί στην τιμωρία.
Στις 2 Ιανουαρίου 1945, λοιπόν, το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης βομβαρδίστηκε συστηματικά από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του. Εκείνη τη νύχτα, 521 βρετανικά βομβαρδιστικά έριξαν 6.000 εκρηκτικές βόμβες και ένα εκατομμύριο εμπρηστικές στην πόλη.

Ο στόχος δεν ήταν μόνο ο εμβληματικός χαρακτήρας της πόλης· τα εργοστάσια της M.A.N. στα νότια της Νυρεμβέργης κατασκεύαζαν κινητήρες ντίζελ για υποβρύχια και ανταλλακτικά εξαρτήματα για τα άρματα μάχης των Γερμανών, επίσης στη Νυρεμβέργη έδρευαν μεγάλες εταιρείες όπως η Siemens-Schuckert, η TEKADE , η Nural (Nurnberger Aluminiumwerke, τώρα Federal-Mogul) και η Diehl. Τα συμμαχικά βομβαρδιστικά στόχευσαν και τη βιομηχανία μοτοσικλετών της Νυρεμβέργης Zundapp /Neumeyer, Hercules,Triumph και Victoria.

Οι ανθρώπινες απώλειες ανήλθαν στους 1.800 νεκρούς, ενώ περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. Η παλιά πόλη της Νυρεμβέργης καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν μέχρι τον Απρίλιο. Μετά την Κολωνία, το Ντόρτμουντ και το Κάσελ, η Νυρεμβέργη είχε τη μεγαλύτερη ποσότητα ερειπίων ανά κάτοικο μεταξύ των μεγάλων γερμανικών πόλεων. Ο πληθυσμός της Νυρεμβέργης μειώθηκε από 420.349 το 1939 σε 195.000 μέχρι το τέλος του πολέμου. Επιπλέον, οι μισές από όλες τις κατοικίες είχαν καταστραφεί, οι υπόλοιπες είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ακόμη και μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν εντοπιστεί βόμβες που δεν είχαν εκραγεί (και εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα) στη Νυρεμβέργη.

Νυρεμβέργηβομβαρδισμόςειδήσεις τώρασαν σημεραΒ' Παγκόσμιος Πόλεμος