Σαν Σήμερα|10.01.2024 00:00

Τέσσερις νεκροί από πυρκαγιά σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας – Αναρχικοί ή αστυνομικοί οι ένοχοι; Δεν μάθαμε ποτέ!

Newsroom

Τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν πιάνει φωτιά το κατάστημα ρουχισμού «Κ. Μαρούσης» λίγο πιο πάνω από την πλατεία της Ομόνοιας.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 10 Ιανουαρίου του 1991. Μόλις πριν από δυο μέρες είχε πέσει νεκρός ο 38χρονος καθηγητής μαθηματικών Νίκος Τεμπονέρας, στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια συμπλοκής στην κατάληψη του 3ου και 7ου Γυμνασίου.

Ο Τεμπονέρας είχε δολοφονηθεί με λοστό από τον Γιάννη Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβουλο της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα.
Η δολοφονία του καθηγητή, είχε πυροδοτήσει σειρά διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Έτσι, η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας εξελίχθηκε σε μάχη σκληρή με τους άνδρες της Αστυνομίας από τη μια και τους διαδηλωτές από την άλλη· ρίχθηκαν εκατοντάδες δακρυγόνα και βόμβες μολότοφ και κάποια στιγμή πυρκαγιά στο βιβλιοχαρτοπωλείο «Λίβα», στη διασταύρωση της οδού Θεμιστοκλέους με την Πανεπιστημίου· η πυρκαγιά εξαπλώθηκε.

Στις 19:20 το κατάστημα ένδυσης «Κ. Μαρούσης» τυλίχτηκε στις φλόγες. Σε ορόφους του κτιρίου εργάζονταν πολλοί υπάλληλοι που απασχολούνταν σε διάφορα Γραφεία. Περίπου 16 άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι, αναζητώντας απεγνωσμένα σωτήρια διαφυγή.
Η Πυροσβεστική, έσβησε λίγες ώρες πριν ξημερώσει τη φωτιά, που όμως είχε προλάβει να προκαλέσει τραγωδία: τέσσερις άνθρωποι είχαν ανασυρθεί νεκροί από τα αποκαΐδια του κτηρίου. Πυροσβέστης ακούστηκε να λέει, τότε, ότι ενώ προσπαθούσαν αυτός και οι συνάδελφοί του να διασώσουν τους εγκλωβισμένους, αστυνομικοί συνέχιζαν να ρίχνουν δακρυγόνα, δυσχεραίνοντας την προσπάθειά τους.

Έπειτα από Ένορκη Διοικητική Εξέταση, οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φονική πυρκαγιά είχε προκληθεί από ρίψη βόμβας μολότοφ από τη μεριά των «αναρχικών». Βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ξεκαθάριζε ότι η πυρκαγιά ήταν βομβιστική ενέργεια είτε σε ρίψη βόμβας μολότοφ από τους «αναρχικούς» είτε από ρίψη δακρυγόνων από τους άνδρες της Αστυνομίας…

Να κλείσουμε επισημαίνοντας ότι στις 25 Φεβρουαρίου του 1972 το «Multi Shop» του «Κ. Μαρούση», το οποίο βρισκόταν στην οδό Αιόλου, είχε παραδοθεί στις φλόγες (από αναμμένο τσιγάρο σε καλάθι απορριμμάτων) και δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

νεκροίειδήσεις τώρακέντρο Αθήναςφωτιάσαν σημερα