Σαν Σήμερα|19.01.2024 00:00

Ο Χασάπης της Λυών: ένας από τους πλέον διαβόητους εγκληματίες πολέμου που ζούσε ανενόχλητος στη Βολιβία, οδηγείται σε δίκη

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου του 1983, όταν ο Κλαόυς Μπάρμπι, εκδόθηκε από τη Βολιβία για να δικαστεί από τους Γάλλους. Ποιος ήταν ο Κλάους Μπάρμπι; Οι περισσότεροι τον θυμούνται ως ο Χασάπης της Λυών!

Έχουν περάσει χρόνια, αλλά οι μνήμες μου μεταλαμπαδεύτηκαν και το όνομά του Ναζί δήμιου, αλλά και κυρίως το ανατριχιαστικό προσωνύμιό του, στοιχειώνουν το ανθρώπινο είδος...

Ο Κλάους Μπάρμπι ήταν υπεύθυνος για 14.000 θανάτους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιστρατεύτηκε από τη CIA για να πολεμήσει τον κομμουνισμό και όταν βρισκόταν με φίλους καυχιόταν ότι βοήθησε να συλληφθή και να δολοφονηθεί ο Τσε ΓκεβάραΑυτός ήταν ο Χασάπης της Λυών! Ο σαδιστής Ναζί, που οδηγούσε οικογένειες ολόκληρες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, αλλά και μετά, κατά την περίοδο της ειρήνης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο εμπόριο κοκαΐνης κερδίζοντας 60 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο! Ο Κλάους Μπάρμπι εκδόθηκε στη Γαλλία μια μέρα σαν σήμερα το 1983, δικάστηκε και φυλακίστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το 1987.

Ο Κλάους Μπάρμπι είχε γεννηθεί στο Γκόντεσμπεργκ, πόλη κοντά στη Βόννη, στις 25 Οκτωβρίου 1913· το όνειρο του ήταν να σπουδάσει θεολογία κι όταν δεν το κατάφερε συμμάχησε με τον Σατανά: στρατολογήθηκε στις Υπηρεσίες Ασφαλείας (SD) των Ες-Ες. Τον Νοέμβριο του 1942, ο Μπάρμπι μετατέθηκε στη Λυών ως επικεφαλής της Γκεστάπο με τον βαθμό του λοχαγού.

Εγκατέστησε το διοικητήριο στο ξενοδοχείο «Τερμινούς» και έμεινε στην Ιστορία για τα αποτρόπαια βασανιστήρια, στα οποία υπέβαλε αδιακρίτως άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Υπάρχουν καταθέσεις που μιλούν για ακραίες σεξουαλικές κακοποιήσεις, ηλεκροπληξίες και σπάσιμο οστών των κρατουμένων στα κελιά της Γκεστάπο. Μάλιστα, πολλοί κατέθεσαν ότι ο ίδιος ο Μπάρμπι υπέβαλλε σε βασανιστήρια τους κρατουμένους του. Όταν τέλειωσε ο Πόλεμος οι Ηνωμένες Πολιτείες τον στρατολόγησαν ως κατάσκοπο της CIA και τον φυγάδευσαν στη Βολιβία, όπου ηγήθηκε σκληρού και βάναυσου συστήματος διακίνησης ναρκωτικών. Ο Μπάρμπι συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Πάμπλο Εσκομπάρ, τον οποίο - όπως λέγεται – προμήθευε με όπλα.

Ο Κλάους Μπάρμπι κυκλοφορούσε ανενόχλητος στους δρόμους της Λα Παζ και μάλιστα έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης κι αυτός και η σύζυγός του. Μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, ο Μπάρμπι εκδόθηκε στη Γαλλία το 1983 για να δικαστεί. Η δίκη έγινε το 1987 στη Λυών και μαγνητοσκοπήθηκε λόγω της ιστορικής σημασίας της. Ο Μπάρμπι αντιμετώπισε συνολικά 41 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασισμένες στις καταθέσεις Γάλλων αντιστασιακών και Εβραίων· κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Ιούλιο του 1987· πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα από λευχαιμία και καρκίνο στη σπονδυλική στήλη, στο κελί του. 

ΛυώνΒολιβίασαν σημεραΕγκληματίες ΠολέμουΝαζίΓαλλίαειδήσεις τώρα