Σαν Σήμερα|04.02.2024 00:00

«Η Μεγαλύτερη Εθνική Τραγωδία» για τη Βρετανία δεν είχε να κάνει ούτε με θάνατο, ούτε με καταστροφή

Newsroom

«Η Μεγαλύτερη Εθνική Τραγωδία» για τη Βρετανία! Ένας τέτοιος τίτλος δεν γράφτηκε ούτε μετά τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς του Λονδίνου από τη Λουφτβάφε. Δεν γράφτηκε ούτε για τον θάνατο της βασίλισσας Βικτώριας ή της βασίλισσας Ελισάβετ, ούτε καν μετά το θλιβερό δυστύχημα της λαίδης Νταϊάνα.

Κι όμως, οι πάντα φλεγματικοί, αλλά συγκρατημένοι Βρετανοί έγραψαν, μια μέρα σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου του 1971: «Η Μεγαλύτερη Εθνική Τραγωδία». Και ποια ήταν αυτή; Μα η κήρυξη πτώχευσης από την θρυλική εταιρία Rolls Royce!

Έγραφαν τότε οι «New York Times»: Η Rolls-Royce Ltd, το σύμβολο ποιότητας της Βρετανίας για την κατασκευή εξαιρετικών αυτοκινήτων και εξελιγμένων κινητήρων τζετ, κήρυξε σήμερα πτώχευση. Το κοινό αντέδρασε με απορία και οι πολιτικοί το χαρακτήρισαν ως «μείζονα εθνική τραγωδία»!

Η εταιρεία έριξε την ευθύνη για την κατάρρευσή της στις τεράστιες απώλειες που προκλήθηκαν κατά την ανάπτυξη του κινητήρα για το νέο αεροπλάνο Airbus Tristar της Lockheed Aircraft Corporation. Η κατάρρευση της Rolls-Royce δημιούργησε οξεία πολιτική και οικονομική αμηχανία.

Η Rolls-Royce Limited ήταν (και είναι) μια βρετανική εταιρεία κατασκευής πολυτελέστατων αυτοκινήτων και αργότερα κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών που ιδρύθηκε το 1904 στο Μάντσεστερ με τη συνεργασία των Charles Rolls και Henry Royce. Η εταιρεία διατεινόταν ότι κατασκεύαζε το «καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο». Ένα λιγότερο γνωστό γεγονός για τη Rolls Royce είναι ότι η εταιρεία παρήγαγε και πουλούσε σασί και κινητήρες πριν κατασκευάσει το δικό της αυτοκίνητο.

Μια έρευνα μάρκετινγκ το 1987 έδειξε ότι μόνο η Coca-Cola ήταν μια πιο γνωστή μάρκα από τη Rolls-Royce στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1971, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας υποχρεώθηκαν να εκκαθαρίσουν την επιχείρησή. Η πλειοψηφία των μετοχών αγοράστηκαν από μια νέα κρατική εταιρεία με την επωνυμία «Rolls-Royce -1971- Limited», η οποία συνέχισε τη βασική δραστηριότητα αλλά πούλησε τις μμετοχές στη British Aircraft Corporation (BAC) σχεδόν αμέσως. Και η ζωή συνεχίστηκε...

Η Rolls-Royce Motor Cars κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων (6.021 αυτοκίνητα) το 2022, που σημαίνει αύξηση 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021. Οι ΗΠΑ είναι οι κορυφαίοι αγοραστές μέχρι σήμερα.
Ο σουλτάνος Hassanal Bolkiah του Μπρουνέι πιστεύεται ότι έχει ιδιωτική συλλογή με περίπου 500 Rolls-Royce - τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο.
Διάσημοι που αυτή τη στιγμή έχουν στο γκαράζ τους μια Rolls-Royce είναι ανάμεσα σε πολλούς, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Κάιλι Τζένερ, ο Σακίλ Ο,Νιλ. Η μία και μοναδική Rolls-Royce που κινείται σε ελληνικούς δρόμους με ελληνικούς αριθμούς κυκλοφορίας, ανήκει στον ισχυρό παράγοντα της ΑΕΚ και επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη και είναι μια Rolls-Royce Cullinan τύπου SUV-τετρακίνητη και hatchback, αξίας περίπου 430.000 ευρώ. Αυτά…

Rolls-RoyceΒρετανίαRolls Royceειδήσεις τώραΗνωμένο Βασίλειοσαν σημερα