Σαν Σήμερα|14.02.2024 00:00

Αντρέι Τσικατίλο: O πιο μισητός άνθρωπος στη Σοβιετική Ένωση περισσότερο κι από τον Στάλιν – Το άθλιο τέλος του

Newsroom

Οι Ουκρανοί μισούσαν τον Στάλιν μα πιο πολύ μίσησαν τον Αντρέι Τσικατίλο…

Ο κρότος μιας σφαίρας, ένας θόρυβος από πτώση σώματος στο κράσπεδο, λίγο αίμα και όλα είχαν τελειώσει… Πώς είχαν αρχίσει; Με πολύ αίμα, άφατο τρόμο, θρήνο και πτώσεις κορμιών αμέτρητες.

Μια μέρα σαν σήμερα,14 Φεβρουαρίου του 1994, εκτελείται στις φυλακές του Νοβοτσερκάσκ, ο διαβόητος σοβιετικός κατά συρροή δολοφόνος, που έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο Χασάπης του Ροστόφ ή ο Κόκκινος Αντεροβγάλτης. Το όνομά του: Αντρέι Ρομάνοβιτς Τσικατίλο.

Η ζωή ήταν πάντα δύσκολη στις σοβιετικές πολιτείες κι ακόμα πιο δύσκολη όταν γεννήθηκε ο Αντρέι Τσικατίλο το 1936 στο Γιαμπλοσνόγιε, ένα χωριό της Ουκρανίας. Η περιοχή χτυπημένη από το εκδικητικό μίσος του Στάλιν λιμοκτονούσε. Ο Αντρέι, ένα καταπιεσμένο παιδί, που έγινε μάρτυς εκατοντάδων βίαιων θανάτων στον τόπο του από τους εισβολείς Γερμανούς, πέρασε στην εφηβεία φορτωμένος ψυχολογικά και σεξουαλικά προβλήματα. Ο Τσικατίλο, ενήλικος πλέον, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Ροστόφ το 1964, μελετώντας ρωσική λογοτεχνία και γλώσσα και πήρε το πτυχίο του το 1970. Ο Τσικατίλο διορίστηκε ως δάσκαλος ρωσικής γλώσσας και παγκόσμιας λογοτεχνίας στο Νοβοσακτίνσκ.

Λέγεται ότι, ο Τσικατίλο ήταν αρκετά ανεπαρκής ως δάσκαλος. Σπάνια κατάφερνε να κρατήσει την τάξη του πειθαρχημένη και τακτικά έπεφτε θύμα κοροϊδίας από τους μαθητές του. Ο Αντρέι Ρομάνοβιτς Τσικατίλο σκότωσε 56 ανθρώπους στην περιφέρεια του Ροστόφ και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Ουζμπεκιστάν από το 1978 έως και το 1990. Δολοφονούσε παιδιά και γυναίκες, έκοβε και έτρωγε τα γεννητικά τους όργανα και άλλα μέρη του σώματός τους!

Ένα 9χρονο κοριτσάκι το πρώτο θύμα

Πρώτο θύμα του 42χρονου Ουκρανού καθηγητή ήταν η 9χρονη Γιελένα Ζακοτνόβα, την οποία δελέασε με μια τσίχλα. Την οδήγησε σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι και προσπάθησε να την κακοποιήσει, αλλά απέτυχε. Ο Τσικατίλο ήταν σεξουαλικά ανίκανος. Μαχαίρωσε το κοριτσάκι στα γεννητικά όργανα και το άφησε να πεθάνει από αιμορραγία. Το άψυχο κορμί της κατέληξε σε ποτάμι. Μέχρι το 1990, ο Τσικατίλο, σκότωσε 56 φορές. Οι ηλικίες των θυμάτων του κυμαίνονταν μεταξύ 9 και 44 ετών, ενώ το φύλο τους διέφερε. Αναζητούσε μικρόσωμα θύματα ώστε να μπορεί να τα ακινητοποιήσει. Αγαπημένο του τρόπαιο ήταν η μήτρα των γυναικών, για την οποία είχε δηλώσει: «Μου αρέσει να τη μασάω. Είναι ροζ και μαλακή».

Στις 6 Νοεμβρίου του 1990, ο Τσικατίλο εντοπίστηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Ντονλέσκοζ με αίμα στα ρούχα και τα παπούτσια και μια κόκκινη κηλίδα στο πρόσωπο. Ένας αστυνομικός τον είδε και του φάνηκε ύποπτος αλλά δεν τον συνέλαβε. Όταν όμως, εντοπίστηκε το πτώμα της 22χρονης Σβετλάνα Κορόστικ, οι αστυνομικοί αναγνώρισαν το όνομα του Τσικατίλο στις αναφορές τους και τον παρακολούθησαν επί έξι μέρες. Τελικά τον συνέλαβαν και βρήκαν αμέσως στοιχεία που τον συνέδεαν με τις φρικιαστικές δολοφονίες. Ξαφνικά προέκυψε ένα πρόβλημα: η ομάδα αίματος του Τσικατίλο διέφερε από του δολοφόνου. Το μυστήριο λύθηκε: Ο Τσικατίλο αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους σπάνιους ανθρώπους που το αίμα και το σπέρμα τους παρουσίαζαν διαφορές.

Η δίκη του Τσικατίλο άρχισε στις 14 Απριλίου του 1992. Ο δράστης προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τρελό, ελπίζοντας να καταλήξει σε ψυχιατρική κλινική. Προσποιούνταν ότι πάθαινε κρίσεις, ξεγυμνωνόταν μέσα στο δικαστήριο και μιλούσε ασυνάρτητα. Υποστήριξε ότι η φύση είχε κλέψει τα γεννητικά του όργανα και κατηγόρησε τον Στάλιν για την πείνα που οδήγησε στον κανιβαλισμό. Ο Αμερικανός καθηγητής εγκληματολογίας, Τζακ Λέβιν, είχε υποστηρίξει ότι ήταν περισσότερο κακός παρά τρελός. Ο στυγερός ανθρωποφάγος δολοφόνος καταδικάστηκε σε θάνατο και στις 14 Φεβρουαρίου του 1994 εκτελέστηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι.

ΕΣΣΔδολοφόνοςserial killerειδήσεις τώρασαν σημερα