Σαν Σήμερα|15.02.2024 00:00

Μια περίεργη απόπειρα δολοφονίας: στόχος ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά θύμα ο δήμαρχος του Σικάγο

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου του 1933, όταν ένας οργισμένος άνθρωπος- αργότερα θα τον χαρακτηρίσουν διαταραγμένο- φωνάζει: «… πάρα πολλοί άνθρωποι πεινούν» και πυροβολεί προς τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Φρανκλίνο Ρούσβελτ. Το όνομα του επίδοξου δολοφόνου: Τζουζέπε Ζανγκάρα.

Ο Ρούσβελτ είχε μόλις εκφωνήσει ομιλία στο Bayfront Park του Μαϊάμι από το πίσω κάθισμα του ανοιχτού του αυτοκινήτου, όταν ο Ζανγκάρα άνοιξε πυρ· έριξε έξι σφαίρες και τραυμάτισε πέντε ανθρώπους, εκτός από εκείνον που ήθελε να σκοτώσει! Και το τραγικότερο: ο δήμαρχος του Σικάγο, Άντον Τσέρμακ, που ήταν πλάι στον Ρούσβελτ, τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο στομάχι.
Λέγεται ότι κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ο δήμαρχος του Σικάγο έπιασε τον Ρούσβελτ από το μπράτσο και του ψιθύρισε: «Χαίρομαι που ήμουν εγώ κι' όχι εσύ»…

Άντρες της φρουράς του Ρούσβελτ, αλλά και πολίτες, ακινητοποίησαν τον δράστη και μπορεί να τον είχαν ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου, αν ο Ρούσβελτ δεν είχε παρέμβει, λέγοντας στο πλήθος να τον παραδώσει στη Δικαιοσύνη.

Ο Ζανγκάρα, λίγες ώρες αργότερα ισχυρίστηκε ότι «… δεν μισώ τον κύριο Ρούσβελτ προσωπικά, μισώ όλους τους αξιωματούχους και οποιονδήποτε είναι πλούσιος»... Είπε επίσης στο FBI ότι ο χρόνιος πόνος στο στομάχι που τον ταλαιπωρούσε, τον οδήγησε στην πράξη του: «Επειδή με πονούσε το στομάχι μου, ήθελα να πονέσω και τους καπιταλιστές σκοτώνοντας τον πρόεδρο. Το στομάχι μου πονούσε πολύ καιρό»! Όσα είπε ο δολοφόνος ακούστηκαν ανισόρροπα, αλλά δεν στερούνταν βάσης.

Η ακραία πράξη του Ζανγκάρα αντανακλούσε τον θυμό και την απογοήτευση που αισθάνονταν πολλοί εργαζόμενοι των ΗΠΑ την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Ο Ρούσβελτ δεν είχε ακόμη ορκιστεί και η πολιτική που θα ακολουθούσε συμπυκνωνόταν ακόμα σε υποσχέσεις. Οι αναφορές για την ψυχραιμία που επέδειξε ο Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια της απόπειρας δολοφονίας, την επόμενη ημέρα περιγραφόταν εκτενώς στον Τύπο και η δημόσια εικόνα του βγήκε ενισχυμένη.

Ανυπόστατες φήμες, που κυκλοφόρησαν αργότερα, υποστήριζαν ότι ο πραγματικός στόχος του Ζανγκάρα ήταν ο δήμαρχος του Σικάγο και υπονοούσαν τη σύνδεση του δολοφόνου με το οργανωμένο έγκλημα της πόλης. Οι θεωρίες συνωμοσίας, μάλιστα, γιγαντώθηκαν στη δεκαετία του 1990!

Ο Ζανγκάρα δικάστηκε αρχικά για απόπειρα δολοφονίας και καταδικάστηκε σε 80 χρόνια φυλάκισης, αλλά όταν αργότερα ο δήμαρχος Τσέρμακ κατέληξε από τα τραύματά του (στις 6 Μαρτίου), ο Ζανγκάρα δικάστηκε ξανά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο Ζανγκάρα πέθανε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 20 Μαρτίου του 1933.
Ο Τζουζέπε Ζανγκάρα ήταν Ιταλός μετανάστης, και πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1929. Όταν εκτελέστηκε ήταν 33 χρονών.

ειδήσεις τώρασαν σημεραΣικάγοαπόπειρα δολοφονίαςΠρόεδρος των ΗΠΑ