Σαν Σήμερα|04.03.2024 00:00

Οι Ισπανοί αποβιβάζονται στο Μεξικό – Πολιτισμός αιώνων παραδίδεται σε ληστές και φονιάδες

Newsroom

Ισπανοί θαλασσοπόροι αποβιβάζονται στις ακτές του στο Μεξικού. Σύντομα, ο Πολιτισμός των Αζτέκων θα μακελευτεί από ληστές και φονιάδες! H ένδοξη πόλη Τενοτστιτλάν σε λίγο θα είναι ερείπια· ο πληθυσμός της θα λιμοκτονεί και οι πολεμιστές της θα έχουν ηττηθεί κατά κράτος.

Ο πολιτισμός των Αζτέκων δεν υπάρχει πια. Υπεύθυνος για τα δεινά τους ήταν κάποιος Ερνάν Κορτές, ο επικεφαλής των Κονκισταδόρες με την ατσαλένια και αμείλικτη αυτοπεποίθηση, με τον αψύ και σκληρό χαρακτήρα, που σαν αντάλλαγμα κέρδισε τη διακυβέρνηση της Νέας Ισπανίας και αμύθητα πλούτη. Πώς όμως ξεκίνησε η όλη ιστορία;

Μια μέρα σαν σήμερα, 4 Μαρτίου του 1519, η καρίνες των μεγάλων, ξύλινων λέμβων προσάραξαν στην άμμο των ακτών του Γιουκατάν. Ο Ερνάν Κορτές αποβιβάστηκε με τους άντρες του στο Νέο Κόσμο. Οι Ισπανοί είχαν φτάσει στο Μεξικό. Όταν ο θαλάσσιος δρόμος για τον Νέο Κόσμο άνοιξε για εξερευνήσεις, όλοι στον Παλαιό ήθελαν να πάρουν μέρος στην περιπέτεια. Ένας από τους θαλασσοπόρους που ονειρευόταν δόξα και πλούτη ήταν ο Ερνάν Κορτές· είχε γεννηθεί το 1485 στο Μεντεγίν της Ισπανίας και ήταν εξάδελφος του Φρανθίσκο Πιζάρο, του εξερευνητή, που αργότερα θα ισοπέδωνε την Αυτοκρατορία των Ίνκας.

Από τους πρώτους που συνάντησαν οι ναύτες του Κορτές στη στεριά του Γιουκατάν, ήταν η Ντόνα Μαρίνα, γηγενής, που έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική επιτυχία της αποστολής ως διερμηνέας ανάμεσα στους Ισπανούς και τον ντόπιο πληθυσμό· θα γινόταν επίσης η ερωμένη του Κορτές και θα αποκτούσαν μαζί έναν γιο, τον Μάρτιν. Ο Κορτές είχε στη διάθεσή του 17 κανόνια, 12 άλογα και λίγα καραβόσκυλα, και το μοναδικό του κίνητρο για να πατήσει εκείνο το αφιλόξενο και άγνωστο περιβάλλον ήταν το χρυσάφι· πίστευε μάλιστα τόσο πολύ στην επιτυχία της αποστολής του ώστε διέταξε να βυθιστούν όλα τα πλοία για να μην υπάρχει τρόπος επιστροφής!

Στα βάθη της πυκνής βλάστησης, οι Αζτέκοι είχαν κατά νου μια προφητεία, που μιλούσε για την επιστροφή από τη θάλασσα του θεού Κουετζαλκοάτλ· ο Κορτές είχε αφιχθεί από τη θάλασσα, ακριβώς την εποχή που τον «περίμενε» ο μύθος. Οι Αζτέκοι οι κυρίαρχοι στην περιοχή, αλλά οι άλλες, οι μικρότερες φυλές δυσανασχετούσαν με την εξουσία των ισχυρών. Όταν πάτησαν τη γη τους οι Ισπανοί, η Αυτοκρατορία των Αζτέκων βρισκόταν σε πολιτική περιδίνηση και ο Κορτές το εκμεταλλεύτηκε με το παραπάνω: συμμάχησε με αντιπάλους των Αζτέκων, υποκινώντας εξεγέρσεις.

Κι έτσι, οι Ισπανοί Κονκισταδόρες συνέχισαν ατάραχοι τον δρόμο τους προς τον αντικειμενικό τους στόχο: τον χρυσό. Όταν η πρωτεύουσα των Αζτέκων, το Τενοτστιτλάν, αλώθηκε από τους Ισπανούς μετονομάστηκε σε Πόλη του Μεξικού. Οι ναοί των Αζτέκων κατεδαφίστηκαν και πάνω στα ερείπια τους άρχισε η ανοικοδόμηση αυτού που σύντομα έγινε- και μέχρι σήμερα παραμένει- μία από τις πιο σημαντικές και πολυπληθείς πόλεις της Αμερικής. Ο μακελάρης του Πολιτισμού των Αζτέκων, αλλά και των ίδιων των ιθαγενών, ο Ερνάν Κορτές επέστρεψε στην Ισπανία για να πεθάνει από δυσεντερία… Από βουλιμική κατανάλωση χρυσού, ίσως…

Μεξικόθαλασσοπόροισαν σημεραεξερεύνησηειδήσεις τώραΙσπανία