Σαν Σήμερα|21.03.2024 00:00

Οι βόμβες των βρετανικών αεροσκαφών πέφτουν σε λάθος στόχο: 87 παιδιά χάνουν τη ζωή τους

Newsroom

Παράπλευρες απώλειες πολέμου και ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 21 Μαρτίου του 1945, όταν βόμβες βρετανικών αεροσκαφών έπεσαν σε λάθος στόχο με αποτέλεσμα (και) 87 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.

Την είχαν ονομάσει Επιχείρηση Καρχηδόνα και στόχος των βρετανικών βομβαρδιστικών ήταν το αρχηγείο της Γκεστάπο, που στεγαζόταν στο κτήριο της Shell στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Το φθινόπωρο του 1944, το κτήριο είχε μετατραπεί σε φυλακή και τόπος βασανιστηρίων. Ο τελευταίος όροφος μάλιστα ήταν γεμάτος από κρατούμενους-μέλη της Αντίστασης, που δημιουργούσαν προστατευτική ασπίδα στους Ναζί για την αποτροπή βομβαρδισμού από τους Συμμάχους.

Το κίνημα της Αντίστασης στην Κοπεγχάγη κινδύνευε να αφανιστεί από την Γκεστάπο. Πολλοί από τους ηγέτες των ανταρτών είχαν συλληφθεί και υπέφεραν στα χέρια των βασανιστών τους. Ηγετικά μέλη του κινήματος της Αντίστασης ζήτησαν τότε από το Λονδίνο αεροπορική επίθεση στο κτήριο της Shell . Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1944 το σχέδιο ήταν έτοιμο, αλλά η γερμανική αντεπίθεση στις Αρδένες είχε «αναβάλει» την επίθεση.

Μόλις δόθηκε η έγκριση, άρχισε ο σχεδιασμός της επιχείρησης που κράτησε αρκετές εβδομάδες. Βασικό χαρακτηριστικό- αλλά και μοιραίο- ήταν ότι τα αεροπλάνα θα πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος για να αποφύγουν τα ραντάρ των Γερμανών… Οι βρετανοί πιλότοι απογειώθηκαν μια μέρα σαν σήμερα, 21 Μαρτίου του 1945.
Τα αεροσκάφη πέταξαν ανά έξι σε τρία κύματα. Η αεροπορική δύναμη έφυγε από τη RAF Fersfield το πρωί και έφτασε στην Κοπεγχάγη μετά τις 11:00.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε ύψος λίγο πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Τότε ήταν που ένα αεροπλάνο τύπου Mosquito χτύπησε σε μια κολώνα ηλεκτρικού ρεύματος, κατέστρεψε το φτερό του και συνετρίβη στο σχολείο Jeanne d'Arc, περίπου 1,5 km από τον στόχο, προκαλώντας πυρκαγιά. Τα βομβαρδιστικά που ακολουθούσαν με το δεύτερο και τρίτο κύμα, βλέποντας τους καπνούς και πιστεύοντας ότι αυτός ήταν ο στόχος τους, επιτέθηκαν στο σχολείο! Να σημειώσουμε ότι επικρατούσε σιγή ασυρμάτου και δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των πιλότων.

Τους μπέρδεψαν οι καπνοί...

Η πρώτη επιδρομή κατέστρεψε τα κεντρικά γραφεία και τα αρχεία της Γκεστάπο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στη λειτουργία της στη Δανία, αλλά βοήθησε και για τη διαφυγή 18 κρατουμένων. Ο βομβαρδισμός στον σωστό στόχο είχε προκαλέσει τον θάνατο 55 Γερμανών στρατιωτών, 47 Δανών υπάλληλων της Γκεστάπο και οκτώ κρατουμένων. Ένα ή δύο από τα αεροπλάνα του 2ου κύματος έριξαν τις βόμβες τους στο γαλλικό σχολείο. Το τρίτο κύμα πλησίασε την Κοπεγχάγη από άλλη κατεύθυνση και βλέποντας τους καπνούς στο σχολείο στόχευσε χωρίς δεύτερη σκέψη εκεί: όλα τα αεροπλάνα του τρίτου κύματος, εκτός από ένα, έριξαν τις βόμβες τους στο γαλλικό σχολείο σκοτώνοντας 125 πολίτες από τους οποίους 87 ήταν παιδιά! Τέσσερα βομβαρδιστικά Mosquito και δύο μαχητικά Mustang κατέπεσαν και εννέα αεροπόροι σκοτώθηκαν.

Το Shellhus σήμερα είναι η έδρα της Shell Oil Company στη Δανία. Στον τοίχο του κτιρίου είναι τοποθετημένος ένας χάλκινος χυτός έλικας από ένα από τα βομβαρδιστικά Mosquito που συνετρίβη. Κάτω από την προπέλα υπάρχει μια πλάκα με τα ονόματα των μελών του πληρώματος της RAF που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

βομβαρδισμόςσαν σημεραΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςειδήσεις τώραΚοπεγχάγημαθητές νεκροίΒρετανοί