Σαν Σήμερα|03.04.2024 00:00

Όταν ένας «τρελός» μιλούσε με ένα άσπρο τούβλο στους δρόμους της Νέας Υόρκης – Εκείνο το «τούβλο» κατέκτησε τον Κόσμο!

Newsroom

Μ’ ένα άσπρο πράγμα, σαν τούβλο, στο χέρι, ένας «τρελός» μιλούσε και οι περαστικοί στους δρόμους της Νέας Υόρκης γελούσαν…Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 3 Απριλίου του 1973, πριν από 51 χρόνια δηλαδή.

Ένας μεσήλικας ασπρομάλλης, ο Μάρτιν Κούπερ (45 χρονών τότε), κρατώντας μια λευκή συσκευή, που έμοιαζε με μεγάλο τούβλο, έδειχνε ότι με κάποιον μιλάει. Οι περαστικοί στον δρόμο της Νέας Υόρκης τον κοιτάζουν παράξενα, περνώντας τον για ανισόρροπο. Πού να ΄ξεραν ότι όσοι τον είδαν τότε, κοίταζαν κατάματα το μέλλον: έβλεπαν την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο!

Ο Μάρτιν Κούπερ θυμάται ακριβώς πού βρισκόταν: «Ήμουν στην 6η Λεωφόρο, ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο Χίλτον. Περνούσαν Νεοϋορκέζοι και με κοιτούσαν με απορία· τρόμαζαν κάποιοι»…

Μέχρι τότε, τα μόνα φορητά τηλέφωνα που υπήρχαν- για περιορισμένο κοινό, τουλάχιστον- ήταν εκείνα που τοποθετούνταν σε αυτοκίνητα. Ο Κούπερ εργαζόταν για την Motorola και η ανταγωνίστρια εταιρεία, η Bell Labs, είχε προβλέψει ότι τα τηλέφωνα των αυτοκινήτων κάποια στιγμή θα έσπαγαν... τα δεσμά των λαμαρίνων και θα κινούνταν ελεύθερα σε κάθε χέρι. Σωστά πρόβλεψε η Bell Labs, αλλά δεν ήταν εκείνη η εταιρεία που δημιούργησε το «μέλλον». Η Motorola ήταν η πρωτοπόρος που, το 1972, άρχισε να δημιουργήσει ένα κινητό τηλέφωνο που θα μπορούσε να χωρέσει στην τσέπη ενός παντελονιού. Τον επόμενο χρόνο, η ομάδα του Μάρτιν Κούπερ είχε κατασκευάσει το πρώτο λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας· όμως σε τσέπη δεν χωρούσε. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο ζύγιζε δυόμιση κιλά και είχε περίπου 70 εκατοστά μήκος και πλάτος 10! Ήταν πραγματικά σαν ένα μεγάλο τούβλο.

Και στις 3 Απριλίου του 1973, περπατώντας στους δρόμους στο Μανχάταν, ο Κούπερ έκανε ένα τηλεφώνημα που θα άλλαζε τον κόσμο: κάλεσε τον επιστήμονα, φίλο του, στη Bell Labs και του είπε με καμάρι: «Σε καλώ από ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο. Προσωπικό και φορητό!». Ο Κούπερ και η ομάδα του γνώριζαν από τότε πόσο σπουδαίο ήταν αυτό που είχαν κατασκευάσει: προέβλεψαν ότι στο μέλλον, όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο θα έχουν ένα κινητό τηλέφωνο!

Σήμερα, 51 χρόνια μετά, το τελευταίο που κάνει ένα κινητό τηλέφωνο είναι να πραγματοποιεί κλήσεις: φωτογραφίζει, βιντεοσκοπεί, συνδέεται με ραδιοφωνικούς σταθμούς, λειτουργεί ως GPS, ως υπολογιστής, ρυθμίζει οικιακές συσκευές και, και, και.
Παρόλα αυτά, ο Μάρτιν Κούπερ (96 χρονών σήμερα) πιστεύει ότι το σύγχρονο κινητό τηλέφωνο δεν είναι καν κοντά στην κορύφωση του· βλέπει τις εξελίξεις στην τεχνολογία AI ως το επόμενο σύνορο στον τρόπο επικοινωνίας μας!

ειδήσεις τώρασαν σημεραΝέα ΥόρκηΕφευρέσειςκινητό τηλέφωνο