Σαν Σήμερα|14.04.2024 00:00

Μια άγνωστη απίθανη ιστορία: ο ένας αδελφός σκότωσε τον Λίνκολν και ο άλλος διέσωσε τον γιο του Προέδρου!

Newsroom

Είναι ένα από τα «βαριά» θέματα της Ιστορίας: μια μέρα σαν σήμερα, 14 Απριλίου του 1865, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν, πυροβολείται θανάσιμα από τον Τζον Γουίλκες Μπουθ· την επόμενη ημέρα ο Λίνκολν άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο τραγικός θάνατος του 16ου Προέδρου και πρώτου Ρεπουμπλικανού στο αξίωμα, είναι λίγο έως πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό, όμως… Όμως έχει συμβεί ένα άλλο εκπληκτικό περιστατικό που έχει περάσει στα «μονόστηλα» τα Ιστορίας: λίγα χρόνια πριν ο Τζον Γουίλκες Μπουθ σκοτώσει τον Λίνκολν, ο αδελφός του δολοφόνου, Έντουιν, είχε σώσει τη ζωή του γιου του Λίνκολν, Ρόμπερτ!

Ο Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διάσημου προέδρου των ΗΠΑ Αβραάμ και είχε μια λαμπρή καριέρα ως δικηγόρος, πολιτικός και διπλωμάτης, όμως… Όμως μέχρι που πέθανε, ο θάνατος ήταν συνέχεια πλάι του: είδε τα τρία αδέλφια του να πεθαίνουν, τον πατέρα του να δολοφονείται, τη μητέρα του να σβήνει σε ψυχιατρική κλινική… Τι άλλο; Ο Ρόμπερτ Λίνκολν κήδεψε το πρώτο του παιδί σε ηλικία 16 χρονών και ήταν παρών στη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ ΜακΚίνλεϊ…

Και πάμε στη διάσωσή του από τον αδελφό του δολοφόνου του πατέρα του. Ο Ρόμπερτ Λίνκολν και ο Έντουιν Μπουθ ήταν γνωστοί: ο Ρόμπερτ Λίνκολν ήταν «δακτυλοδεικτούμενος» ως γιος του Προέδρου, ενώ ο Μπουθ θεωρείτο ως ένας από τους σπουδαιότερους σαιξπηρικούς ηθοποιούς που έζησαν ποτέ στις ΗΠΑ.
Η μοίρα έχει συνδέσει τις οικογένειες Λίνκολν και Μπουθ με περισσότερους από έναν τρόπους. Ή το 1863 ή το 1864, ο Ρόμπερτ Λίνκολν και ο Έντουιν Μπουθ είχαν μια συνάντηση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νιου Τζέρσεϊ. Το γεγονός συνέβη στη μέση του Εμφυλίου Πολέμου.

Κάποιος τον άρπαξε από τον γιακά!

Ο νεαρός Λίνκολν επιβιβαζόταν σε ένα τρένο με κατεύθυνση την Ουάσιγκτον, όταν γλίστρησε με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω από τις ρόδες του τρένου που μόλις ξεκινούσε! Το 1909, ο Ρόμπερτ Λίνκολν θυμήθηκε το γεγονός παραχωρώντας συνέντευξη στο περιοδικό The Century: «Το περιστατικό συνέβη ενώ μια ομάδα επιβατών επιβιβαζόταν στην αμαξοστοιχία· υπήρξε συνωστισμός και κάποιος έπεσε πάνω μου, ενώ περίμενα τη σειρά μου. Το τρένο άρχισε να κινείται και εγώ είχα πέσει με τα πόδια προς το κενό, όταν κάποιο χέρι με άρπαξε από τον γιακά του παλτού μου και με τράβηξε γρήγορα προς την αποβάθρα. Γύρισα για να ευχαριστήσω τον διασώστη μου και είδα ότι ήταν ο Έντουιν Μπουθ, του οποίου το πρόσωπο μου ήταν πολύ γνωστό και του εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου, ευχαριστώντας, αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα».

Μετά τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν, η φήμη της οικογένειας Μπουθ αμαυρώθηκε σε όλη τη χώρα. Λέγεται ότι η διάσωση του Ρόμπερτ Λίνκολν ήταν ένα από τα μόνα πράγματα που παρηγορούσαν τον Έντουιν Μπουθ στον απόηχο της δολοφονίας του πατέρα του.
Από την άλλη, τον Ρόμπερτ Λίνκολν βασάνιζε ο θάνατος του πατέρα του μέχρι που κι εκείνος πέθανε... Υποτίθεται ότι έπρεπε να παρακολουθήσει το έργο με τους γονείς του το βράδυ της 14ης Απριλίου του 1865, αλλά αποφάσισε να μην πάει επειδή ήταν κουρασμένος. Για το υπόλοιπο της ζωής του, ένιωθε ότι θα μπορούσε να είχε σώσει τη ζωή του πατέρα του, αν ήταν παρών στο θέατρο. Αν…

δολοφονίαΠρόεδρος των ΗΠΑΑβραάμ Λίνκολνσαν σημεραειδήσεις τώραγιος