Σαν Σήμερα | 17.04.2024 00:00

Δυνατό χαστούκι στις ΗΠΑ: το φιάσκο της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων

Newsroom

Οι ΗΠΑ δέχονται δυνατό χαστούκι! Μια μέρα σαν σήμερα, 17 Απριλίου του 1961, περισσότεροι από χίλιοι Κουβανοί εξόριστοι εισέβαλαν στις ακτές του Κόλπου των Χοίρων, στην Κούβα, με σκοπό να προετοιμάσουν εξέγερση που θα ανέτρεπε την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.

Πολλοί γνωρίζουν την ιστορία της αποτυχημένης επιχείρησης- που ενορχηστρώθηκε και οργανώθηκε από τη CIA-, αλλά οι λεπτομέρειες είναι αρκετές και άγνωστες για τους περισσότερους.

Στη δεκαετία του 1950, ένας νεαρός, χαρισματικός Κουβανός εθνικιστής, ο Φιντέλ Κάστρο οδήγησε τον αντάρτικο στρατό του εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Φουλγκένσιο Μπατίστα με στόχο την ανατροπή του. Μετά τρία χρόνια ανταρτοπόλεμου, ο Κάστρο και ο στρατός του κατέβηκαν από τα βουνά και μπήκαν στην Αβάνα, την 1η Ιανουαρίου 1959, αναγκάζοντας τον Μπατίστα να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Κάστρο αυτοανακηρύχτηκε πρωθυπουργός.

Για σχεδόν 50 χρόνια, η Κούβα ήταν ο τόπος αναψυχής και το αγροτικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολλοί πλούσιοι Αμερικανοί κατοικούσαν στην Κούβα και είχαν δημιουργήσει ακμάζουσες επιχειρήσεις. Με την άνοδο του Κάστρο στην εξουσία, όλα άλλαξαν.
Τον Φεβρουάριο του 1960, η Κούβα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά πετρελαίου από τη Σοβιετική Ένωση. Όταν τα διυλιστήρια της Κούβας, που ανήκαν στις ΗΠΑ, αρνήθηκαν να επεξεργαστούν το πετρέλαιο, ο Κάστρο κατέλαβε τις εταιρείες και οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το κουβανικό καθεστώς. Η αμερικανο-κουβανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν περισσότερο όταν ο Κάστρο συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση. Η ίδρυση κομμουνιστικού κράτους 90 μίλια μακριά από τις ακτές της Φλόριντα προκάλεσε προφανείς ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ουάσιγκτον.

Ο Αϊζενχάουερ το σκέφτηκε, ο Κένεντι το διεκπεραίωσε

Ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ εξουσιοδότησε τη CIA να διεξάγει μυστική επιχείρηση για να απαλλάξει το νησί από τον Κάστρο. Η CIA εκπόνησε σχέδιο για τη στρατολόγηση Κουβανών εξόριστων που ζούσαν στην περιοχή του Μαϊάμι. Θα εκπαίδευε και θα εξόπλιζε τους εξόριστους να διεισδύσουν στην Κούβα και να αρχίσουν επανάσταση για να πυροδοτήσουν εξέγερση σε όλο το νησί και να ανατρέψουν τον Κάστρο· τουλάχιστον αυτό ήταν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και άρχισε η στρατολόγηση και η εκπαίδευση.
Ανάμεσα στους νεοσυλλέκτους, όμως, υπήρχαν και διπλοί πράκτορες, που συνεργάζονταν με το καθεστώς του Κάστρο και του παρείχαν πληροφορίες για την επερχόμενη εισβολή.

Η εισβολή άρχισε με την πτήση οκτώ ζευγών αεροσκαφών που πέταξαν πάνω από τον Κόλπο των Χοίρων. Και καθώς οι πορτοκαλί ακτίνες του ήλιου απλώνονταν στην Καραϊβική, τα μέλη της Ταξιαρχίας 2506 ετοιμάστηκαν να επιστρέψουν στο σπίτι· όχι ως πολίτες πλέον ή ως παραθεριστές, αλλά ως εισβολείς! Ωστόσο, ήταν η παλίρροια και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που έκαναν την αποστολή ολοένα και πιο δύσκολη για τους Κουβανούς εξόριστους πριν ακόμη φτάσουν στην ακτή. Οι περισσότεροι από τους άνδρες έχασαν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους στα γαλαζοπράσινα νερά…

Και κάποτε πάτησαν στη στεριά και εκεί τους περίμεναν κουβανικές ένοπλες δυνάμεις ασύγκριτα περισσότερες. Χωρίς άμεση αεροπορική υποστήριξη- χωρίς πυροβολικό και σχεδόν χωρίς όπλα- τα μέλη της Ταξιαρχίας είτε παραδόθηκαν είτε επέστρεψαν κολυμπώντας εκεί από όπου είχαν ξεκινήσει. Περισσότερο από το 75% της δύναμης της Ταξιαρχίας 2506 κατέληξε στις κουβανικές φυλακές.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ άκουσαν τις καρέκλες τους να… τρίζουν καθώς οι αποφάσεις τους οδήγησαν σε ένα εντελώς διαφορετικό, από το επιδιωκόμενο, αποτέλεσμα: ένα αποτέλεσμα που άφησε εκτεθειμένη μια μυστική επιχείρηση, έφερε σε αμηχανία τη νέα κυβέρνηση του Τζον Κένεντι και έβαλε τέλος στην καριέρα του μακροβιότερου Διευθυντή της CIA Άλεν Ντάλες και, τελικά, άφηνε τον Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία για τις επόμενες δεκαετίες. Ας πρόσεχαν!

ειδήσεις τώραΚένεντιΚούβασαν σημεραεισβολήΦιντέλ ΚάστροCIA