Σαν Σήμερα|14.05.2024 00:00

Ο Βασιλιάς που έμεινε στο θρόνο από τα 4 μέχρι τα 77 του χρόνια – Το ρεκόρ του ακόμα παραμένει ακατάρριπτο!

Newsroom

Ο βασιλιάς Ήλιος, ο Λουδοβίκος ΙΔ’ του Οίκου των Βουρβόνων, βασίλεψε από το 1643 - από τη νηπιακή ηλικία των 4 χρονών δηλαδή - έως τον θάνατό του το 1715. Το ρεκόρ του ακόμα παραμένει ακατάρριπτο!

Μια μέρα σαν σήμερα, 14 Μαΐου του 1643, ο Λουδοβίκος στέφθηκε Βασιλιάς πριν ακόμα πατήσει το 5ο έτος της ηλικίας του, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Λουδοβίκου ΙΓ’.

Το ρεκόρ του Λουδοβίκου ΙΔ’, που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα (η βασίλισσα Ελισάβετ το πλησίασε) είναι ότι κυβέρνησε επί 72 χρόνια και 100 ημέρες! Η Ελισσάβετ βασίλεψε επί 70 χρόνια και 214 μέρες και ήθελε λιγότερο από δυο χρόνια για να σπάσει το ρεκόρ, αλλά την πρόλαβε ο Χάρος…

Ο Βασιλιάς Ήλιος, όπως ονομάστηκε ο Λουδοβίκος, πίστευε (έτσι του είχαν πει τελοσπάντων…) ότι είχε σταλεί προσωπικά από τον Θεό, για να κυβερνήσει τη Γαλλία και αν κρίνουμε από τα χρόνια που έμεινε στον θρόνο, μάλλον ήταν ευνοούμενος του Θεού, ή με μια άλλη ανάγνωση, ο Θεός δεν τον ήθελε σύντομα κοντά του…

Ο Λουδοβίκος ήταν, ίσως, ο πιο ισχυρός άνδρας στην Ευρώπη, αν όχι σε ολόκληρο τον κόσμο της εποχής του. Κι αν αυτό είναι υπερβολικό, σίγουρα ήταν ο πλουσιότερος, χωρίς αμφιβολία! Όπως είναι λογικό, οι γυναίκες λάτρευαν. Ο βασιλιάς - ήταν γνωστό ότι - είχε ισχυρή λίμπιντο και μοιραζόταν το βασιλικό του κρεβάτι με μυριάδες ερωμένες! Τα παιδιά του; Αμέτρητα!

Αν και άφησε τη Γαλλία σε δεινή οικονομική κατάσταση, όταν κι εκείνος άφησε τα εγκόσμια, η βασιλεία του Λουδοβίκου αποτέλεσε σταθμό στη γαλλική ιστορία. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ άφησε βαθιά σημάδια στον 17ο αιώνα, και γι' αυτό ο αιώνας αυτός ονομάζεται από πολλούς ιστορικούς ο Μεγάλος Αιώνας (Le Grand Siecle), o Αιώνας του Λουδοβίκου ΙΔ΄, και θεωρείται ανάλογος του χρυσού αιώνα του Περικλή.
Στις 25 Αυγούστου του 1715, ο βασιλιάς Λουδοβίκος υπαγόρευσε τη διαθήκη του, ορίζοντας αντιβασιλέα τον Φίλιππο της Ορλεάνης και λίγες μέρες μετά, την 1η Σεπτεμβρίου το πρωί, είπε στους υπηρέτες του, που έκλαιγαν: «Με πιστεύατε αθάνατο;»· ούτε ο Λουδοβίκος ήταν!

ειδήσεις τώραβασιλιάςσαν σημεραΓαλλία