Σαν Σήμερα|05.11.2025 00:00

Βουλιάζει η Αττική στα λασπόνερα - Απολογισμός: 43 νεκροί και 300 τραυματίες

Newsroom

Βουλιάζει η Αττική στα λασπόνερα. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 5 Νοεμβρίου του 1961, απόβραδο. Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες θα έπληττε δήμους της Πρωτεύουσας.

Πολύωρη νεροποντή που ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Επί τρεις ώρες έβρεχε καταρρακτωδώς με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της Αθήνας να θυμίζουν λίμνες. Οι τεράστιοι όγκοι νερού των ποταμών Κηφισού και Ιλισσού κατέκλυσαν τις Δυτικές και Βορειοδυτικές περιοχές της πρωτεύουσας.

Ανυπολόγιστες ζημιές προκλήθηκαν στο Μπουρνάζι, τα Νέα Λιόσια, τα (τότε) Νέα Σφαγεία (σήμερα Ταύρος), το Θησείο, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, το Νέο Φάληρο, τη Νίκαια, τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Στην οδό Πειραιώς το ύψος του νερού έφθασε τα δύο μέτρα και γκρέμισε μια γέφυρα. Στο κέντρο της Αθήνας πολλοί δρόμοι μεταβλήθηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, όπως η Σίνα, η Ομήρου, η Βουκουρεστίου, η Πατησίων, η Αλεξάνδρας και η Συγγρού!

Το αποτέλεσμα της θεομηνίας εκείνης ήταν να πνιγούν 43 άνθρωποι, να τραυματισθούν περίπου 300, να καταρρεύσουν 400 σπίτια, να πλημμυρίσουν πάνω από 4.000 οικήματα και να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες. Σύμφωνα με το υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, οι υλικές ζημίες που προκλήθηκαν τότε ήταν οι μεγαλύτερες της πεντηκονταετίας 1911-1961.
Εκείνη η καταστροφή ήταν η αφορμή να ξεσπάσει (και) πολιτική κρίση. Η πλημμύρα έπνιξε την Αττική δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μία βδομάδα μετά τις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, που έχουν μείνει στην Ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας».

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση της Ενώσεως Κέντρου είχε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της για να χτυπήσει την ΕΡΕ και προσωπικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που ήταν ήδη πέντε χρόνια πρωθυπουργός και «είχε αφήσει την Αθήνα στο έλεος των στοιχείων της φύσης, χωρίς στοιχειώδη αποχετευτικά και άλλα έργα υποδομής». Από τότε έχουν περάσει 64 χρόνια και με μια νεροποντή τρομάζουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου τι θα τους ξημερώσει…

Επίσης σαν σήμερα…

1605: Αποκαλύπτεται η διαβόητη Συνωμοσία της Πυρίτιδας.
1828: Αποχωρούν από την Πελοπόννησο οι τελευταίες οθωμανικές δυνάμεις – Οι Τούρκοι παραδίδουν τη Λιβαδειά στους Έλληνες.
1914: Η Γαλλία και η Βρετανική Αυτοκρατορία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1959: Απελευθερώνεται από τις ελληνικές φυλακές ο ναζί εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν.
1989: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Νικήτρια αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία αλλά, παρά το ποσοστό του 46,1% που συγκέντρωσε δεν καταφέρνει να έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
2003: Η ομάδα του Μονακό σημειώνει ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο, νικώντας τη Λα Κορούνια με 8-3.

νεκροίσαν σημεραειδήσεις τώραπλημμύρα