Σαν Σήμερα|09.11.2025 00:00

Πώς μια αμήχανη στιγμή ενός αξιωματούχου της Ανατολικής Γερμανίας γκρέμισε σε ένα βράδυ το Τείχος του Βερολίνου

Newsroom

Μια αμήχανη στιγμή ενός αξιωματούχου της Ανατολικής Γερμανίας γκρέμισε σε ένα βράδυ το Τείχος του Βερολίνου! Ήταν μια δροσερή-γλυκιά νύχτα του Νοεμβρίου του 1989, συνέβη ένα από τα πιο εκπληκτικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Μετά 28 χρόνια, τρεις μήνες και 28 ημέρες ορισμού και διαίρεσης της γερμανικής πρωτεύουσας, το Τείχος του Αίσχους έπαψε να υπάρχει

Το διαβόητο Τείχος του Βερολίνου έπεσε μια μέρα σαν σήμερα, τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου του 1989. Ένας κακοήθης όγκος στο σώμα της Ευρώπης εξαιρείτο λόγω μια αμήχανης στιγμής ενός υπαλλήλου του καθεστώτος!
Το Τείχος είχε αρχίσει να υψώνεται σαν σκιά στο Βερολίνο το 1961. Το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανία προσπάθησε να σταματήσει τη φυγή κατοίκων της προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το τείχος αποτελούσε το σύνορο μεταξύ του Ανατολικού Βερολίνου και του Δυτικού Βερολίνου.

Στην πτώση του Τείχους συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες· ο σημαντικότερος ήταν η πολιτική του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Όμως ένα τυχαίο γεγονός ήταν εκείνο που πυροδότησε τα «εκρηκτικά» για την κατεδάφιση: Εκείνο το βράδυ ένα μέλος του Πολιτμπιρό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, ο Γκίντερ Σαμπόφσκι, αιφνιδιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία αναφερόταν στα νέα δικαιώματα κυκλοφορίας των ανατολικογερμανών πολιτών. Όταν ο δημοσιογράφος Ρικάρντο Έρμαν από το ιταλικό πρακτορείο ANSA ρώτησε τον γερμανό αξιωματούχο πότε θα ετίθεντο σε ισχύ τα νέα δικαιώματα κυκλοφορίας των πολιτών, απάντησε δίχως να το καλοσκεφτεί: «Αυτή η ρύθμιση τίθεται σε εφαρμογή... απ’ όσο ξέρω... αμέσως· τίθεται σε εφαρμογή, χωρίς καθυστέρηση».!

Η απάντησή του ήταν η φωτιά στο φυτίλι. Χιλιάδες κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου συνέρρευσαν προς τα φυλάκια. Οι φρουροί, αιφνιδιασμένοι και άναυδοι, σήκωσαν τις μπάρες. Η πτώση του Τείχους ήταν γεγονός! Στα 28 χρόνια της ύπαρξής του Τείχους τουλάχιστον 86 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Αν και η ακύρωση και το γκρέμισμα του συμβόλου της αποτυχίας του ανατολικογερμανικού συστήματος θα χρειαζόταν κάποιο χρόνο να εμπεδωθεί, ο αυτοσκοπός του- ως συνοριακή οχύρωση που εμπόδιζε τους πολίτες της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας να διαφύγουν στο Δυτικό Βερολίνο- ακυρώθηκε από μια στιγμή... αμηχανίας· τόσο ισχυρά τα θεμέλιά του! Το Τείχος έπεσε περισσότερο από ένα ατύχημα παρά από πρόθεση…

Επίσης σαν σήμερα…

1799: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ηγείται πραξικοπήματος, τερματίζοντας τη διακυβέρνηση της Γαλλίας από το Διευθυντήριο.
1866: Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη.
1918: Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας παραιτείται μετά τη Νοεμβριανή Επανάσταση και η Γερμανία ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
1923: Στο Μόναχο, η αστυνομία και τα κυβερνητικά στρατεύματα συντρίβουν το Πραξικόπημα της Μπιραρίας.
1938: Η Νύχτα των Κρυστάλλων στη Γερμανία. Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί.

Τείχος Βερολίνουσαν σημεραΓερμανίαειδήσεις τώρα