Travel|26.10.2018 14:18

'Αγιος Λαυρέντιος: Βόλτες στα καλντερίμια με τα αρχοντικά

Newsroom

Ξεναγήσεις, μουσικές στις πλατείες και στα λιθόστρωτα δρομάκια, δροσιά κάτω από τον πλάτανο και μια θέα... να την πιεις στο ποτήρι.

Ο Άγιος Λαυρέντιος αποτελεί ένα από τα 24 πανέμορφα χωριά που βρίσκονται στο Πήλιο, στη Μαγνησία. Χτισμένος στις νότιες πλαγιές του μυθικού βουνού, σε υψόμετρο 600 μ., ατενίζει το γαλάζιο του Παγασητικού Κόλπου, προσφέροντας παράλληλα τη δροσιά του βουνού και τον μαγικό ήχο του ρέματος του Βρύχωνα.

Η ιστορία του χωριού αρχίζει τον 12ο αιώνα. Το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου ιδρύθηκε το 1378, στα ερείπια παλαιότερης μονής, χτισμένης τον 12ο αιώνα από αμαλφινούς μοναχούς του Tάγματος του Aγίου Bενέδικτου. Από εκεί πήρε και το όνομά του το χωριό, ενώ σήμερα στη μονή ζουν τρεις καλόγριες.

Απολαύστε τις βόλτες σας στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού που εξακολουθούν να κρατούν την αυθεντικότητά τους, πιείτε γάργαρο νερό από τις βρύσες (υπάρχουν τουλάχιστον 20 στο χωριό), δείτε τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Νέου Απόστολου.

Πηγαίνετε και μέχρι την πλατεία Χατζίνη, απ' όπου έχει θέα στο μαρτυρικό χωριό Δράκεια. Επισκεφτείτε και τα ξωκλήσια της Παναγίας Σουραυλούς και της Ζωοδόχου Πηγής. Και βεβαίως, απολαύστε την τοπική γαστρονομία και πιείτε το τσιπουράκι σας σε κάποιο από τα καφενεία και τα ταβερνάκια του χωριού. «ΑΝΟΙΧΤΟ ΧΩΡΙΟ».

T

«Open Village» («Ανοιχτό Χωριό» - www. openvillage.gr) ονομάζεται η δράση που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Αγιο Λαυρέντιο. Οπως εξηγεί στο «Ταξίδι» του «Εθνους της Κυριακής» η συντονίστρια της δράσης Πάτρα Θεολογίδου, «κεντρικός άξονας είναι η τοπική ανάπτυξη μέσα από την προβολή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής». Το τριήμερο 6-8 Ιουλίου θα υπάρξουν οργανωμένες ξεναγήσεις σε 20 αρχοντικά, σπίτια και κτίσματα του Αγίου Λαυρεντίου, από το παλαιότερο (του 1700) μέχρι και τα νεότερα.

Ενα πανόραμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ξεναγήσεις και ελεύθερη είσοδο, που θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε την ιστορία του κάθε κτιρίου, την καθημερινότητα των κατοίκων, τις ασχολίες τους κ.λπ. Θα υπάρξουν παράλληλες δράσεις, όπως περίπατος στη φύση, έκθεση φωτογραφίας, διάλεξη για τα ελληνικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, γεύσεις με κεράσματα από τους κατοίκους του χωριού, ντοκιμαντέρ, παρασκευή και πιλοτική εφαρμογή υλικών αποκατάστασης κ.ά. 

Για 12η χρονιά (σ.σ.: ξεκίνησε το 2006, ωστόσο υπήρξε μια σιωπηρή ανάπαυλα πέρυσι) το «Μουσικό Χωριό» μεταμορφώνει τον Αγιο Λαυρέντιο σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

T

Tips

  • Ιππικές διαδρομές: Με τα αξιαγάπητα άλογα του εξπέρ Παντελή Σπίνα -την Αρτεμη, τον Εκτορα, τον Αρη, την Ιριδα και τον Πάρη- για κοντινές διαδρομές στο δάσος, στην πανέμορφη πλατεία Χατζίνη, στο ξωκλήσι της Παναγίας Σουραυλούς ή πιο μακρινές ολοήμερες, στο γειτονικό χωριό Δράκεια, ή προς τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας (τηλ.: 6973-718928). # Τοπικές γεύσεις: Πηλιορείτικο σπετζοφάι με λουκάνικα, πιπεριές, ντομάτα και καρυκεύματα, μπουμπάρι (γεμιστό έντερο με κομμάτια συκωταριάς, ρύζι, κιμά, λαχανικά), ρεβιθοκεφτέδες, γίδα στη λαδόκολλα ή στη γάστρα, μοσχαράκι στην κατσαρόλα, φασόλια γίγαντες, γαλοτύρι, ψητά της ώρας, πίτες (πιπερόπιτα, κρεμμυδόπιτα, χορτόπιτα), τσίπουρο, κρασί, μεζέδες κ.ά.

  • Παραλίες: Σουτραλί στην Αγριά (12 χλμ.), Καρνάγιο στα Κάτω Λεχώνια (13 χλμ.), Πλατανίδια (14,2 χλμ.), Καλά Νερά (20 χλμ.), Μπούφα (23 χλμ.), Αφησσος (26 χλμ.), αλλά και από την ανατολική πλευρά του Πηλίου, στο Αιγαίο Πέλαγος. # Διαδρομές: Στα γύρω χωριά, Αγ. Βλάσιο (18 χλμ.), Αγιο Γεώργιο Νηλείας (23 χλμ.), Πινακάτες (28 χλμ.), Βυζίτσα (30 χλμ.), Μηλιές (32 χλμ.) κ.ά. Χωμάτινη διαδρομή για τετρακίνητα προς το χιονοδρομικό κέντρο «Αγριόλευκες» στα Χάνια (10 χλμ.). Επίσης, στρίβοντας από τον κεντρικό δρόμο για Αγιο Λαυρέντιο, ύστερα από 1,5 χλμ. φτάνετε στη γέφυρα του Κατρατζή, όμορφη τοποθεσία, απ' όπου περνάει το ρέμα του Βρύχωνα.
T

Info

  • Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και βγαίνετε είτε στον κόμβο Μικροθηβών (25 χλμ. σε επαρχιακή οδό) είτε στον κόμβο του Βελεστίνου (από εκεί θα διανύσετε 12 χλμ. σε επαρχιακή οδό). Μέχρι τον Βόλο θα διανύσετε περίπου 350 χλμ. Από εκεί συνεχίζετε είτε από το κέντρο είτε από περιφερειακά για Αγριά και στο ύψος της γέφυρας του Βρύχωνα (9ο χλμ.) στρίβετε αριστερά προς Αγιο Λαυρέντιο (+11 χλμ.). Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε συνολικά 224 χλμ. # Διαμονή: Αρχοντικά, ξενώνες, δωμάτια και ενοικιαζόμενα σπίτια προσφέρουν άνετη διαμονή στον Αγιο Λαυρέντιο. Ενδεικτικά, «Δρυάδες» (ξενώνας στην είσοδο του χωριού, τηλ.: 24280-96224), «Παληό Ελαιοτριβείο» (σε αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο, τηλ.: 24280-96481), «Αρχοντικό Ζαρίφη 1716» (αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1716, τηλ.: 24280-96002), «Iliopetra Luxury Suites» (με σουίτες και καφέ μπιστρό, τηλ.: 24280-96406), «Αρχοντικό της Μελλιώς» (τηλ.: 24280-96292), «Η Φωλιά» (τηλ.: 24280-96241), «Ξενώνας Τριανταφύλλου» (τηλ.: 24280-96310), «Κένταυρος» (τηλ.: 24280-96110), «Αρχοντικό Κωτή» (τηλ.: 24280-96102), «Sarafis Guesthouse» (τηλ.: 24280-96377).
ΜαγνησίαΠήλιοταξίδια ΕλλάδαΆγιος Λαυρέντιος