Travel|15.12.2018 17:05

Βουδαπέστη: Πατινάζ, υπαίθριες αγορές και ιαματικά λουτρά

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, µε 1.700.000 µόνιµους κατοίκους και 575 τετρ. χλµ., έγινε µία ενιαία πόλη που καταλαµβάνει και τις δυο όχθες του ποταµού ∆ούναβη -του δεύτερου µεγαλύτερου ποταµού της Ευρώπης (πρώτος είναι ο Βόλγας)- µετά την Ενωση στις 17 Νοεµβρίου 1873 της Βούδας και της Πέστης. Τότε ενώνονται η Βούδα και η Πέστη και το 1896 γίνονται οι εορτασµοί για τα 1.000 χρόνια από την κατάκτηση των Μαγυάρων.

Η Βούδα, στη δυτική πλευρά της πόλης, προσφέρεται για περιήγηση στα λιθόστρωτα δροµάκια µε τα καφέ, τις ταβέρνες και τα µαγαζιά µε αναµνηστικά, αλλά και για πανοραµικό αγνάντεµα! Αποτελείται από πολλούς χαµηλούς λόφους µε τον ψηλότερο να φτάνει τα 500 µ. Στη Βούδα βρίσκεται η καστρούπολη, η Πύλη της Βιέννης, το Τείχος του Προµαχώνα, το βασιλικό ανάκτορο, η εκκλησία του Αγίου Ματθία, ο Προµαχώνας των Ψαράδων µε τους επτά κωνικούς πύργους, ο λόφος Γκέλερτ ανάµεσα στις γέφυρες Ελισάβετ και Ελευθερίας, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το µνηµείο του Αγίου Γκέλερτ κ.ά. Είναι και η ακρόπολη µε το µνηµείο της Απελευθέρωσης (ή Ελευθερίας).

Επίσης, κοντά στη γέφυρα της Ελευθερίας βρίσκεται και το περίφηµο πολυτελές ξενοδοχείο «Gellert», από τα διασηµότερα κτίρια της Βουδαπέστης, ένα Art Nouveau κόσµηµα του, µε θερµά λουτρά.

Ενας τρόπος για να φτάσετε στον Προµαχώνα των Ψαράδων είναι να επιβιβαστείτε στο παραδοσιακό βαγόνι του οδοντωτού, το οποίο θα πάρετε από την άκρη της γέφυρας των Αλυσίδων (Szechenyi lanchid).

Τόσο η καστρούπολη όσο και οι όχθες του ∆ούναβη το 1897 ανακηρύχθηκαν Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO, καθώς επίσης και η λεωφόρος Αντράσι το 2002 προστέθηκε στον κατάλογο της UNESCO.

Στην Πέστη

Η Πέστη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, και εκεί, µεταξύ άλλων, είναι το πάρκο Roosevelt Τer, κοντά στο οποίο λειτουργούν φηµισµένες ξενοδοχειακές αλυσίδες. Από την άλλη πλευρά του πάρκου, στις όχθες του ∆ούναβη, βρίσκεται το µεγαλοπρεπές Κοινοβούλιο (Orszaghaz), το µεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία µε µήκος 268 µέτρα, το οποίο, µεταξύ άλλων, στεγάζει τα κοσµήµατα του ουγγρικού στέµµατος. Η ανοικοδόµηση του κτιρίου ξεκίνησε το 1884 και ολοκληρώθηκε το 1904.

Ο κεντρικός του θόλος αγγίζει τα 96 µ., µια συνειδητή αναφορά στη µαγυάρικη κατάκτηση της Ουγγαρίας το 896. Για τη δε βασιλική του Αγίου Στεφάνου -ο µεγαλύτερος ναός της πόλης -, χρειάστηκαν 55 χρόνια για να χτιστεί, ενώ και ο τρούλος του ναού έχει ύψος 96µ., όπως και του Κοινοβουλίου. Στον νότιο πύργο της βασιλικής βρίσκεται η µεγαλύτερη καµπάνα της Ουγγαρίας, η οποία ζυγίζει πάνω από 9 τόνους. Οι επισκέπτες µπορούν να έχουν πρόσβαση στον θόλο µε ανελκυστήρες ή ανάβαση 364 σκαλοπατιών για πανοραµική θέα.

Χριστουγεννιάτικες αγορές και κονσέρτα 

∆ύο από τις σηµαντικότερες χριστουγεννιάτικες αγορές βρίσκονται στο κέντρο της Βουδαπέστης, προσελκύοντας χιλιάδες κόσµου.

Η µία είναι στην πλατεία Vorosmarty. Πρόκειται για την οµορφότερη και παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά στην πόλη, ήδη από το 1998. Η χριστουγεννιάτικη αγορά µε τα ξύλινα σπιτάκια, τα καλούδια, το ζεστό κρασί και τα λουκάνικα, τα γλυκά και τις σοκολάτες, θα είναι ανοιχτή έως τις 29 ∆εκεµβρίου και καθηµερινά πλήθος µουσικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων προσελκύουν ντόπιους και τουρίστες. Τα µαγαζάκια µε 

τα είδη τροφίµων θα παραµείνουν ανοιχτά έως την Πρωτοχρονιά. Η δεύτερη αγορά είναι στη βασιλική του Αγίου Στεφάνου, µε σπιτάκια µε ξυλόγλυπτα, χριστουγεννιάτικα διακοσµητικά, ζεστό κρασί, hot dogs, κέικ µε γεύση κανέλας κτλ. Ξεκίνησε στις 23 Νοεµβρίου και θα λειτουργεί έως την Πρωτοχρονιά. Επίσης, χριστουγεννιάτικα κονσέρτα πραγµατοποιούνται στο Παλάτι των Τεχνών, ενώ ο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι µέσα από παράσταση µπαλέτου θα παρουσιαστεί στις 
19 ∆εκεµβρίου, από τις 15:00 το µεσηµέρι έως τις 19:00 και στις 20/12 από τις 10:30 το πρωί έως τις 15:00, ενώ ανήµερα Πρωτοχρονιάς θα δοθεί κονσέρτο µε τον τίτλο «Haydn Creation».

Τo ιστορικό «GERBEAUD»

Στην πλατεία Vorosmarty βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και πλέον κλασικά ζαχαροπλαστεία όχι µόνο στη Βουδαπέστη αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, από το 1858, το «Gerbeaud» (Ζερµπό).

Το κτίριο διατηρεί την Αρ Νουβό αρχιτεκτονική του, ιδρύθηκε δε στα πρότυπα των καφέ της Βιέννης και του Παρισιού. Να πούµε ότι τις αίθουσες του καφέ -ζαχαροπλαστείου στολίζει το πιάνο που προοριζόταν αρχικά για το υπερωκεάνιο «Τιτανικός», η κατασκευή του οποίου δεν  είχε ολοκληρωθεί όταν ο «Τιτανικός» απέπλευσε στις 15 Απριλίου 1912 για το µοιραίο και δίχως επιστροφή ταξίδι του. ¨

Έτσι, το πιάνο διασώθηκε από τον υγρό τάφο του «Τιτανικού» και σήµερα το θαυµάζουν οι επισκέπτες στο «Gerbeaud». Ωρες λειτουργίας 9 π.μ.-9μ.μ. (www.gerbeaud. hu)

Για την παραµονή της Πρωτοχρονιάς, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Gerbeaud Átrium» µε ιστορία 160 ετών, θα δοθεί η πρώτη παράσταση του «Don Giovanni» του Μότσαρτ, η οποία πραγµατοποιήθηκε πριν από 230 χρόνια στη Βιέννη και θεωρείται ότι έχει σηµαντική σηµασία στη µουσική ιστορία. Το επίκεντρο του προγράµµατος είναι η αγάπη του Don Juan, σε ένα σόου διάρκειας 50 λεπτών. Η βραδιά περιλαµβάνει και ποτό καλωσορίσµατος µε καναπεδάκια, δείπνο αποτελούµενο από 5 πιάτα, απεριόριστη κατανάλωση κρασιού, αναψυκτικών, χυµών, µπίρας, νερού, 1 ποτήρι σαµπάνια στην αλλαγή του χρόνου, γλυκά. Κόστος 190 ευρώ/ άτοµο ή 55.900 φιορίνια HUF.

Η Andrassy και η πλατεία Ηρώων

Η κεντρική λεωφόρος Andrassy είναι µήκους 6 χλµ. και τη διασχίζει το µακρύτερο τραµ. Πρόκειται για µια πολυσύχναστη λεωφόρο, γεµάτη εµπορικά καταστήµατα, καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία. Εκεί και η Κρατική Οπερα, στο νούµερο 22, η οποία λειτουργεί από το 1884 και θεωρείται από τις ωραιότερες όπερες της Ευρώπης.
Η λεωφόρος φτάνει στο Πάρκο της Πόλης, το πρώτο λαϊκό πάρκο του κόσµου, από το 1896 εκεί όπου συνηθίζουν να ψυχαγωγούνται οι Ούγγροι.

Εκεί θα δείτε και την πλατεία Ηρώων (Hosok Tere), στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το µνηµείο της χιλιετίας, µια κολόνα ύψους 36 µ. στην κορυφή της οποίας στέκει ο φύλακας άγγελος Γαβριήλ. Πίσω από την κολόνα υπάρχει ένα σύµπλεγµα επτά αγαλµάτων των κατακτητών Μαγυάρων, το οποίο µνηµονεύει τα 1.000 χρόνια από την ίδρυση του ουγγρικού κράτους και είναι αφιερωµένο στους Ούγγρους βασιλιάδες και ηγέτες. 

Info

  • Πώς θα πάτε: Απευθείας µε πτήσεις τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη. Για τις ηµέρες των εορτών, ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ετοιµάσει πακέτα που περιλαµβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία της επιλογής σας, ξεναγήσεις, προαιρετικές εκδροµές κ.ά.
  • Τοπικό νόµισµα είναι το φιορίνι Ουγγαρίας, µε την ισοτιµία να είναι  1 ευρώ προς ­323­,27 HUF. Η Ουγγαρία είναι µια ώρα πίσω από την Ελλάδα.

Tips

  • Ιαµατικά λουτρά: Στη Βουδαπέστη οι 125περίπου θερµές πηγές της παράγουν 70 εκατοµµύρια λίτρα ζεστού νερού την ηµέρα, µε θερµοκρασία που φτάνει µέχρι τους 58°C. Οι θερµές πηγές οφείλουν την παρουσία τους σε ένα ρήγµα το οποίο εκτείνεται παράλληλα στον ∆ούναβη και χωρίζει τη Βούδα από την Πέστη, και έχουν σχηµατίσει υπόγεια σπήλαια. Τουλάχιστον ­30 είναι τα ιαµατικά λουτρά στην πόλη, µεταξύ των οποίων το λαµπρό οικοδόµηµα του Gellert, ήδη από το  1918, µε 10 πισίνες, τα Szechenyi Bath µε ιστορία 125 ετών, το µεγαλύτερο και δηµοφιλέστερο στη Βουδαπέστη και ένα από τα µεγαλύτερα φυσικά ιαµατικά λουτρά στην Ευρώπη, µε 18 πισίνες. Φηµισµένα και τα νυχτερινά πάρτι σπα, µεταξύ 10:30 µ.µ. – 3:00 π.µ. Στις ­30 ∆εκεµβρίου, αλλά και Ιανουάριο, και Φεβρουάριο κτλ., ηµέρα Σάββατο.
  • Πεζόδροµος Vaci Utca: Από την πλατεία Vorosmarty Τer ξεκινάει και ο περίφηµος πεζόδροµος Vaci Utca µε εµπορικά καταστήµατα µε επώνυµες φίρµες, µε αναµνηστικά, καφέ-εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά. Ο πεζόδροµος καταλήγει στη σκεπαστή κεντρική αγορά Vasarcsarnok, η οποία είναι γεµάτη µε ζαρζαβατικά, τρόφιµα, λουλούδια, ξυλόγλυπτα κ.ά.
  • Νυχτερινή κρουαζιέρα στον ∆ούναβη: Με τα φωτισµένα επιβλητικά κτίρια της Βουδαπέστης να καθρεφτίζονται στα νερά του ποταµού. Για τις ηµέρες των εορτών διοργανώνονται ειδικές κρουαζιέρες µε δείπνο και µουσική, διάρκειας 2,5 – 3­ ωρών, ανάλογα το πρόγραµµα που θα επιλέξετε. Το ίδιο ισχύει και για την παραµονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά και ανήµερα.
  • Παραδουνάβια χωριά: Άγιος Ανδρέας (20 χλµ. από Βουδαπέστη), Εστεργκοµ, Βίσεγκραντ (40 χλµ.). Ο Αγιος Ανδρέας, γνωστός και ως χωριό των καλλιτεχνών, µε λιθόστρωτα δροµάκια, χρωµατιστά σπίτια, µαγαζάκια µε είδη λαϊκής τέχνης, µουσείο της φηµισµένης γλύπτριας Μάργκριτ Κόβατς κ.ά. Το «ρωµαϊκό» Εστεργκοµ, παλαιά πρωτεύουσα του ουγγρικού κράτους, µε τον µεγαλοπρεπή καθεδρικό του ναό. Το αναγεννησιακό Βίσεγκραντ µε θαυµάσια θέα στον ∆ούναβη, αλλά και τα ερείπια του βασιλικού ανακτόρου.
  • Τοπικές γεύσεις: Γκούλας (σούπα µε κρέας και πάπρικα), γενικώς τα κρεατικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, µοσχάρι κ.ά.) µε ή δίχως τους ήχους ζωντανής ουγγρικής µουσικής µε βιολιά, πάπρικα (βασικό µπαχαρικό στα περισσότερα ουγγρικά πιάτα), σαλάµι Ουγγαρίας, κόκκινο κρασί όπως το Egri Bikaver, γνωστό ως «Αίµα του Ταύρου», λευκό κρασί «Tokaji», γνωστό ως το «κρασί των βασιλιάδων», πάλινκα (ουγγρικό µπράντι), µπίρα Dreher κ.ά.
ταξίδιταξίδια Ευρώπη