Travel|23.06.2020 17:04

Σκιάθος: Κοσμοπολίτικος αέρας και μαγευτικές ακρογιαλιές

Newsroom

Η Σκιάθος, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων, ξεδιπλώνει τη γοητεία της και ως δημοφιλέστατος προορισμός Covid free μας προ(σ)καλεί να την ανακαλύψουμε απ’ άκρη σ’ άκρη. Ενα νησί γεμάτο αντιθέσεις, που από τη μια αιωρείται αυτή η κοσμοπολίτικη αύρα και από την άλλη συνεπαίρνει με τη φύση του, τα δάση και τα μονοπάτια, τους βιότοπους και τα γύρω νησάκια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το καταξιωμένο παγκοσμίως ταξιδιωτικό περιοδικό «Conde Nast Traveller» και οι 600.000 και πλέον αναγνώστες του κατέταξαν τη Σκιάθο πρώτο νησί με τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου, αφήνοντας πίσω επίγειους παραδείσους.

Το φυσικό της τοπίο είναι εκείνο που τη χαρακτήρισε και της χάρισε το όνομά της, το οποίο διατηρεί από την αρχαιότητα. Η ονομασία του νησιού, σύμφωνα με τον μεγάλο Ελληνα λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, προέρχεται από την πολλή σκιά που σχημάτιζαν τα δέντρα και αποδίδεται στα δάση που σκεπάζουν το νησί. Μάλιστα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα νησί το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι χαρακτηρισμένο ως «αισθητικό δάσος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους»!

Παραλίες για όλους

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα δυνατά ατού της κοσμοπολίτισσας Σκιάθου είναι οι παραλίες της. Στο νησί έχουμε τη δυνατότητα να κολυμπήσουμε σε τουλάχιστον 64 παραλίες, η καθεμία μοναδική, με τον δικό της χαρακτήρα, τα δικά της χρώματα, τις δικές της εμπειρίες. Φημισμένες οι Κουκουναριές και βραβευμένες με τη «Γαλάζια Σημαία», οργανωμένη παραλία, την οποία στο πίσω μέρος αγκαλιάζει πευκόδασος καθώς και η λίμνη της Στροφιλιάς, βιότοπος που φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών. 

Κουκουναριές/Δήμος Σκιάθου

Διάσημα και τα Λαλάρια με τα ολόλευκα βότσαλα, τα καταπράσινα νερά και τα εντυπωσιακά βράχια που θα τα προσεγγίσουμε με τουριστικό πλοιάριο από το παλιό λιμάνι της Χώρας. 

Λαλάρια/Σκιάθος

Παραλίες κοσμικές, οργανωμένες, με θαλάσσια σπορ, ταβερνάκια και beach bars, με τη νότια πλευρά να συγκεντρώνει από τις πιο δημοφιλείς. Παραλίες ήσυχες και ήρεμες, ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού. Αμμουδερές ή με βότσαλα, βατές και ρηχές, με καταγάλανα νερά, παραλίες που διασχίζουμε πευκοδάση και καταλήγουμε σε όρμους μαγικούς. Μα, να είναι το Μανδράκι Ελιάς, το λιμάνι του Ξέρξη, ο Αγγιστρος, η Μικρή και Μεγάλη Ασέληνος, η Μικρή και Μεγάλη Μπανάνα, η Αγία Ελένη με τα υπέροχα ηλιοβασιλέματά της! Τι να πούμε και για το Βρωμόλιμνο, ιδανική πρόταση για τη νεολαία, με πληθώρα θαλάσσιων σπορ, beach bars και καλοκαιρινών πάρτι στην άμμο!

Ασέληνος/Σκιάθος

Οσο για τα ακατοίκητα νησάκια, τον Τσουγκριά και την Αρκο, αφού επιβιβαστούμε στα καραβάκια που αναχωρούν από το παλιό λιμάνι, σε λίγα μόλις λεπτά, και αφού μας χαϊδέψει η θαλασσινή αύρα το πρόσωπο, προσεγγίζουμε τις θελκτικές -και οργανωμένες- παραλίες τους.

Η χώρα και το Μπούρτζι

Η καρδιά της Σκιάθου χτυπάει στη Χώρα, τον μοναδικό οικισμό του νησιού που δεσπόζει στο νοτιοανατολικό άκρο, σε απάνεμο κόλπο. Εδώ είναι συγκεντρωμένα τα ταβερνάκια που σερβίρουν νόστιμες λιχουδιές, τοπικές συνταγές, ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα με άγρια χόρτα. Θα μας μείνει αξέχαστος ο ροφός στιφάδο αλλά και οι καραβίδες μαγειρεμένες με ντόπια χόρτα, γεύσεις που συνδυάζουμε άριστα με ποιοτικό τοπικό οίνο. Εδώ είναι τα καφέ και τα μπαρ, τα κλαμπ για κοσμικές καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες χορό, τραγούδι και διασκέδαση αλλά και τα μαγαζάκια με τον νησιώτικο χαρακτήρα τους, με τα είδη λαϊκής τέχνης, τα διακοσμητικά, τα παραδοσιακά προϊόντα που θα πάρουμε μαζί μας για ενθύμια.

Σπίτια απλά, διώροφα, χτισμένα αμφιθεατρικά, ατενίζουν το γαλάζιο της θάλασσας. Ο κεντρικός και δημοφιλέστερος δρόμος Αλ. Παπαδιαμάντη είναι γεμάτος από κάθε τύπου μαγαζιά. Εκεί θα επισκεφθούμε και το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με έπιπλα και προσωπικά είδη του «άγιου» της ελληνικής λογοτεχνίας. Στην περιοχή Πλάκες θαυμάζουμε τα περίφημα καπετανόσπιτα και τα γραφικά λιθόστρωτα, κηρυγμένα διατηρητέα. Στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου τραγουδάμε «Mamma Mia», αφού και εκεί έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα του επιτυχημένου κινηματογραφικού μιούζικαλ που ακόμη και σήμερα διατηρεί την αίγλη του.

Μανδράκι/Σκιάθος

Οσο για το Μπούρτζι, η πευκόφυτη χερσόνησος που χωρίζει το λιμάνι του νησιού στα δύο, μαθαίνουμε την ιστορία του, ότι υπήρξε φρούριο που ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γκίζι, όταν κατέλαβαν τη Σκιάθο το 1207. Το 1906 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού ιδρύθηκε το δημοτικό σχολείο του νησιού, το οποίο λειτούργησε έως το 1984. Σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, εκεί στεγάζεται το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης, ενώ λειτουργεί και καφέ αναψυκτήριο με υπέροχη θέα! Με τις σκέψεις σε αυτήν τη θέα μετράμε αντίστροφα τις μέρες για τις φετινές μας διακοπές, ανυπομονούμε, ετοιμάζουμε αποσκευές, «φοράμε» την καλοκαιρινή μας διάθεση και… φύγαμε για την κοσμοπολίτισσα του Αιγαίου, την αγαπημένη μας Σκιάθο! 

Info

▶ Πώς θα πάμε: Ακτοπλοϊκώς από τον Βόλο με καθημερινή σύνδεση, καθώς και από τον Αγιο Κωνσταντίνο και το Μαντούδι Ευβοίας. Αεροπορικώς με δύο-τρεις πτήσεις καθημερινά από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας.

▶ Πού θα μείνουμε: Στη Σκιάθο λειτουργούν καταλύματα για όλα τα βαλάντια, από πολυτελή ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και βίλες για ευχάριστη και άνετη διαμονή. Οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ το δίκλινο.

Tips 

▶ Δραστηριότητες: Η Σκιάθος πέρα από το δίπτυχο «ήλιος + θάλασσα» προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Διαθέτει ένα δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών που ξεπερνά τα 240 χλμ., τρεις σχολές για scuba diving και καταδύσεις, είναι ιδανική για ιστιοπλοΐα, θαλάσσια σπορ, ποδήλατο βουνού, ιππασία κ.ά. Συμμετέχουμε στη βιωματική εμπειρία της εκδρομής με καΐκι και ψάρεμα και επίσης νοικιάζουμε βαρκάκι από τις νότιες παραλίες απολαμβάνοντας πριβέ στιγμές εμείς και η παρέα μας. Στο δε Προφήτη Ηλία επισκεπτόμαστε το μοναδικό οινοποιείο του νησιού και δοκιμάζουμε κρασιά από τον Σκιαθίτικο αμπελώνα.

▶ Κάστρο & Κεφάλα: Κατευθυνόμαστε στη βόρεια πλευρά του νησιού, στη μεσαιωνική πόλη Κάστρο του 14ου αιώνα, χτισμένη πάνω σε γιγαντιαίο βράχο. Ανάμεσα στις εκκλησίες του Κάστρου ξεχωρίζουμε της Γεννήσεως του Χριστού του 17ου αιώνα. Είναι η εκκλησία την οποία ύμνησε ο Παπαδιαμάντης στα Χριστουγεννιάτικα διηγήματά του. Σημαντικό μνημείο του νησιού είναι και η Κεφάλα, η μοναδική έως τώρα γνωστή θέση των πρώιμων ιστορικών χρόνων στις Σποράδες, που κατοικήθηκε από τον 10ο αιώνα π.Χ.

▶ Μονή Ευαγγελίστριας: Ή της Βαγγελίστρας όπως τη λένε οι Σκιαθίτες (5 χλμ. από Χώρα), εκεί όπου τον Σεπτέμβριο του 1807 δόθηκε όρκος ελευθερίας και σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική Σημαία με τον λευκό Σταυρό στη μέση επί γαλανού φόντου. Το μοναστήρι γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, όπου γίνεται περιφορά του Επιταφίου, καθώς επίσης και τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Οι μοναχοί παράγουν τον περίφημο Αλυπιακό Οίνο (ροζέ), τον Σκιάθιο Οίνο (λευκό, ερυθρό) και τον Κανανίτη (γλυκός ερυθρός), τσίπουρο, λάδι, μέλι, γλυκά κουταλιού κ.ά. Αφιερώνουμε χρόνο και στα πολύ ενδιαφέροντα τέσσερα μουσεία της μονής.

Covid Free διακοπές 2020Σκιάθος