Travel|19.06.2020 21:26

Το αυτοκίνητο σου είναι άχρηστο: Το νησί-outsider που σου προτείνουν οι πολύ «ψαγμένοι»

Newsroom

Περίπου 45 λεπτά μακριά από τη Χίο, υπάρχει ένα σύμπλεγμα νησιών το οποίο θεωρείται για πολλούς το πιο μαγευτικό του Αιγαίου. Οι Οινούσσες, που το όνομα τους το πήραν από τον οίνο, καθώς στην αρχαιότητα είχαν τη φήμη του καλύτερου κρασιού, με μεγαλύτερο νησί το ομώνυμο, είναι ένας τόπος που πρέπει να εξερευνήσεις αν βρεθείς προς εκείνα τα μέρη.

Οι παραλίες, τα χαρακτηριστικά χρωματιστά σπιτάκια και το πράσινο που φαίνεται να σταματάει μια ανάσα πριν τη θάλασσα σε συνδυασμό με την απόλυτη ηρεμία, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που δεν συναντάμε συχνά στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην πρωτεύουσα ξεχωρίζουν τα διώροφα καπετανόσπιτα, που δίνουν την εντύπωση πως το νησί ζούσε πάντα από την ναυτιλία. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις Οινούσσες κατάγονται κάποιοι από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές, οι οποίοι το καλοκαίρι συνεχίζουν να παραθερίζουν στο νησί τους ενώ τον χειμώνα βρίσκονται μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου. Η πόλη είναι αρχοντική, πεντακάθαρη και την στολίζει το χαρακτηριστικό άγαλμα της Οινουσιώτισσας που βρίσκεται στο λιμάνι.

 

Καλύτερα να μην πάρεις αυτοκίνητο μαζί σου στις Οινούσσες, αφού οι αποστάσεις είναι μικρές και καλύπτονται πολύ ευχάριστα με τα πόδια. Περπάτα στα μονοπάτια και ανακάλυψε τις πεντακάθαρες δαντελωτές παραλίες.

Πού να κολυμπήσεις

Η παραλία Μπιλάλι είναι η πιο διάσημη του νησιού και η αγαπημένη των τουριστών. Είναι οργανωμένη και έχει ένα μπαράκι που μαζεύει την νεολαία ως αργά το βράδυ, ενώ πολύ κοντά της βρίσκεται και η παραλία του Απήγανου που έχει μια μικρή μαρίνα.

Ανατολικά του νησιού βρίσκονται οι πιο απομονωμένες και ειδυλλιακές παραλίες του νησιού, οι οποίες ενώνονται όλες με βράχια. Οι περισσότερες είναι ανοργάνωτες αλλά τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά αποζημιώνουν την ταλαιπωρία. Στον όρμο του Φουκέρου υπάρχει περίπτωση να βρεθείς να κολυμπάς μόνος με την παρέα σου αφού αποτελεί μυστικό των ντόπιων και μόνο όσων γνωρίζουν.

T

Οι παραλίες Κατσίκα, Χόχλακας και Φώκια είναι οι ακτές της βόρειας πλευράς του νησιού, στις οποίες να θυμάσαι πως δεν πρέπει να πας τις μέρες που το μέρος χτυπιέται από μελτέμια, συνήθως τον Αύγουστο, γιατί δεν θα μπορέσεις να κολυμπήσεις.

Σίγουρα οι παραλίες των Οινουσσών που αποτελούνται από μικρούς κολπίσκους, με τα πεντακάθαρα νερά, την απλότητα και την γραφικότητα είναι εκεί για να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Το σημαντικότερο όλων είναι πως θα αποφύγεις τον συνωστισμό ακόμα και όταν ο τουρισμός θεωρητικά βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Το νησί θεωρείται προστατευόμενη περιοχή και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000, ενώ μπορεί να περπατηθεί ολόκληρο μιας και το μήκος του δεν ξεπερνά τα 18 χιλιόμετρα.

Τα ερημονήσια

Αν θες να πεις πως είδες τις Οινούσσες και φυσικά αν είσαι άνθρωπος που ελκύεται από την περιπέτεια σου έχουμε μια ωραία πρόταση. Είτε με το καϊκάκι, είτε με θαλάσσιο κανό πρέπει να εξερευνήσεις τα ερημονήσια τριγύρω ώστε να ανακαλύψεις μαγευτικούς βυθούς και τον απέραντο φυσικό πλούτο που υπάρχει εκεί που δε πατάει άνθρωπος. Μην φύγεις αν δεν κάνεις τον γύρο των νησιών, θα ξετρελαθείς.

Επίσης να μην φύγεις από το νησί αν δεν δοκιμάσεις τα σπάνια μανιτάρια που φύονται το χειμώνα, μαγειρεμένα με όλους τους πιθανούς τρόπους στα παραδοσιακά ταβερνάκια. Τα ψάρια και τα άγρια χόρτα θα είναι στο καθημερινό σου μενού, ενώ το κρασί ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετικό.

Στις Οινούσσες θα μαγευτείς από την ανόθευτη φυσική ομορφιά, αλλά περισσότερο από τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα που αποπνέει. Συνήθως όσοι πάνε ως επισκέπτες από την Χίο, επιστρέφουν την επόμενη χρονιά και αφοσιώνονται. Όπως και να έχει, με όποιον τρόπο και αν τις επισκεφτείς, θα ερωτευτείς αυτόν τον μαγευτικό τόπο.

Covid Free διακοπές 2020