Travel|25.06.2020 11:10

Δροσιστικές αποδράσεις χωρίς πλοίο: Βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά

Ντέπη Χιωτοπούλου

Μεσσήνη - Αρχαιολογικοί χώροι, ελαιώνες και χρυσές αμμουδιές

Στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στο Μεσσηνιακό κόλπο, διασχίζοντας αιωνόβιους ελαιώνες και οπωροφόρα δέντρα που μοσχοβολάνε, φτάνουμε στο «Νησί» - τη Μεσσήνη με τις ποικιλόμορφες παραλίες της, την εύφορη ενδοχώρα, τους αρχαιολογικούς της χώρους και τα ιστορικά μοναστήρια, τα κάστρα, τους καταρράκτες και τα τοπικά της προϊόντα. Προσέξτε, η πόλη της Μεσσήνης, η οποία απέχει μόλις 2 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο και 10 χλμ. από την Καλαμάτα, δεν είναι παραθαλάσσια! Ωστόσο, οι ντόπιοι την ονομάζουν «Νησί» και οι κάτοικοί της αποκαλούνται Νησιώτες. Αυτή η παράξενη ιστορία κρατάει από τα χρόνια του αρχαίου Παυσανία που ονόμαζε «Λίμναι» τη σημερινή Μεσσήνη.

Κατά την παραμονή μας στην περιοχή θα κολυμπήσουμε σε παραλίες που εκτείνονται σε ακτογραμμή μήκους 27 χλμ. Η Μπούκα βραβευμένη κάθε χρόνο με Γαλάζια Σημαία, αλλά και η Βελίκα, η Ανάληψη, το Πεταλίδι, το Καλαμάκι, η Επισκοπή, οι Χράνοι, ο Αγιος Ανδρέας ικανοποιούν όλα τα γούστα. Κάστρα, μοναστήρια (Ανδρομονάστηρο, Βουλκάνου –Παλαιά και Νέα μονή-, Σαμαρίνας κτλ.), διαδρομές στο φαράγγι του Πολυλιμνίου με τις λίμνες και τους καταρράκτες, τοπικά προϊόντα (ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, σύκα, γαλακτοκομικά κτλ.) συμπληρώνουν την εμπειρία μας στη Μεσσήνη.

*

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ: Μια από τις πιο καλά διατηρημένες και σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων και την εισβολή του στη Λακωνία. Το Θέατρο, η Κρήνη Αρσινόη, το Στάδιο, το Εκκλησιαστήριο, η Αγορά, το Ηρώο-Μαυσωλείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι επισκέψιμα καθημερινά 08.00 – 20.00 (τηλ. 27240 51201).

Πήλιο - Θάλασσα, βουνό και τρενάκι στις κατάφυτες πλαγιές

Με τα 24 χωριά του συνδυάζει μοναδικά τη θάλασσα και το βουνό. Ξεκινώντας από την πόλη του Βόλου ακολουθούμε είτε την παραλιακή οδό, είτε την ορεινή. Τα δε δημοφιλή πηλιορείτικα χωριά Πορταριά και Μακρινίτσα απέχουν μόλις 17 χλμ. από την πόλη.

Πολλές οι επιλογές για κολύμπι στο Πήλιο, τόσο στον Παγασητικό κόλπο όσο και στο Αιγαίο πέλαγος, ανατολικά. Προσεγγίζουμε τις παραλίες δυτικά του Πηλίου, με τα παραλιακά χωριά να βρέχονται από τον Παγασητικό. Περνάμε από την αναπτυγμένη Αγριά (7,5 χλμ.) και το Σουτραλί, παραλίες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία, διασχίζουμε τα Κάτω Λεχώνια – εκεί και η παραλία Καρνάγιο- φτάνουμε στη διασταύρωση για τα Ανω Λεχώνια. Κατηφορίζουμε προς τα Πλατανίδια οικισμός με τουριστική υποδομή, στο Μαλάκι για φρέσκο ψαράκι μπροστά στη θάλασσα, ενώ 4 χλμ. πιο κάτω συναντάμε τα Καλά Νερά (19 χλμ. από Βόλο), αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο με όλα τα κομφόρ.

Η Μπούφα βρίσκεται στο Δέλτα Μηλεών, όπου αριστερά οδηγεί στα χωριά του Βορειοανατολικού Πηλίου και ευθεία στο Νότιο Πήλιο. Η Αφησσος, επίνειο του Νεοχωρίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραλιακά θέρετρα του Πηλίου με αναπτυγμένη τουριστική υποδομή. Σε κοντινή απόσταση και το ήσυχο χωριό Αφέτες με όμορφη πλατεία με τον χαρακτηριστικό της πλάτανο, τριγυρισμένη από δυο τρία καφέ – ταβερνάκια.

*

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΡΕΝΑΚΙ: Ο θρυλικός Μουντζούρης εκτελεί δρομολόγια κάθε Σ/Κ στη διαδρομή Ανω Λεχώνια – Μηλιές και επιστροφή, με στάση στην Ανω Γατζέα. Ωρα αναχώρησης στις 10 π.μ. και επιστροφή στις 15.00 (τηλ. 24210 39723, 25330).  

Χαλκιδική - Κολύμπι στη σκιά του Αθωνα

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αναδεικνύεται πρώτος προορισμός στην Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες, κατακτώντας 94 σημαίες για 85 παραλίες και 6 σκάφη. Τα τρία καλλίγραμμα «πόδια» της Χαλκιδικής προσφέρονται για ανέμελες διακοπές και κάθε μορφή τουρισμού. Εκτός από την κοσμοπολίτικη Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, προσεγγίζουμε την χερσόνησο του Αθωνα, με τις 15 Γαλάζιες Σημαίες που απέσπασε ο δήμος Αριστοτέλη.

Θα κολυμπήσουμε στις παραλίες της Ιερισσού (σ.σ. χαρακτηριστικά τα καρνάγια της περιοχής), στο «Καμπούδι» Ιερισσού, στα Νέα Ρόδα και στην ίδια περιοχή στην Κομίτσα μεγάλη σε μήκος παραλία και στη Βουλίτσα, στην Ουρανούπολη -την πύλη του Αγίου Ορους-, στα ακατοίκητα Δρένια (Γαϊδουρονήσια) φτάνοντας είτε με ενοικιαζόμενη βάρκα είτε με τουριστικό σκάφος. Κάνουμε και ημερήσια κρουαζιέρα στην Αθωνική χερσόνησο θαυμάζοντας τις μονές της δυτικής πλευράς του Αγίου Ορους. Δεν ξεχνάμε και το νησάκι Αμμουλιανή, μόλις 2 ν.μ. από την Τρυπητή με τις χρυσές της αμμουδιές (Αλυκές, Αγ. Γεώργιος, Μεγάλη Αμμος, Καραγάτσια, Καλοπήγαδο, Ελιά κοντά στο λιμάνι κτλ.).

*

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: Επανέρχεται το KOUZINA 2020 στην Ανατολική Χαλκιδική, αρχή γενομένης από την 1η Ιουλίου, με τη γιορτή λάχανου και φασολιού στο Παλαιοχώρι. Τιμώμενο τοπικό προϊόν το μέλι, ελληνικός προορισμός η Νάουσα Ημαθίας και μεσογειακός προορισμός η Κροατία (www.mountathosarea.org).

ταξίδια ΕλλάδαCovid Free διακοπές 2020