Travel|26.06.2020 21:27

Κυκλαδίτικο τοπίο, καταγάλανα νερά, υπέροχη αρχιτεκτονική: Ο παράδεισος βρίσκεται 2 ώρες μακριά από την Αθήνα (pics)

Newsroom

Οι παραλίες, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και η μαγευτική θέα είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που οι Κυκλάδες είναι από τα γνωστότερα συμπλέγματα νησιών στον κόσμο. Πέρα όμως από αυτά, σε μας τους ντόπιους είναι γνωστές και για την… απουσία πρασίνου.

Λεπτομέρεια θα πει κανείς με όλα όσα έχουν να σου προσφέρουν και θα έχει δίκιο. Γιατί όμως να μην επισκεφτείς ένα Κυκλαδονήσι, που αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα διαθέτοντας και έντονες δόσεις πρασίνου, θα αναρωτηθεί δικαιολογημένα κάποιος που κατάγεται από την Άνδρο.

Σε μόλις δύο ώρες απόσταση από τη Ραφήνα βρίσκεται το βορειότερο και δεύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Είναι το μοναδικό που συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά, γνωστό για τις πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρογραφία της Ελλάδας. Έχει ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, διαφόρων ειδών δέντρα και ιαματικές πηγές. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες κατακλύζεται από μεγάλο αριθμό χειμάρρων και ρεμάτων, ενώ διατρέχεται από πολυάριθμες πηγές.

T

Η Χώρα της Άνδρου ξεχωρίζει, χωρίς να μοιάζει ιδιαίτερα με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα. Παρά τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα κλασικά λευκά σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα, έχει μια αρχοντική, ενετική αύρα που σπάει το κυκλαδίτικο καλούπι. Το εφοπλιστικό παρελθόν είναι εμφανές στα νεοκλασικά με τις καταπράσινες αυλές και στα σπίτια των καπεταναίων, ενώ έντονο είναι και το πολιτιστικό στοιχείο με τα πολλά Μουσεία της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.

Η Χώρα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα και είναι κτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να «κόβει» τη θάλασσα στα δυο. Η χερσόνησος καταλήγει στο μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο και τη βραχονησίδα του διάσημου φάρου Τουρλίτη, του μοναδικού στην Ευρώπη χτισμένου πάνω σε βράχο. Περιβάλλεται από δύο αμμώδεις παραλίες, την κεντρική παραλία της πρωτεύουσας Νειμποριό στα δυτικά και το Παραπόρτι στα ανατολικά.

Η ακτογραμμή της Άνδρου είναι γενικά βραχώδης, εκτός από τον βαθύ κόλπο του Γαυρίου, που είναι το λιμάνι του νησιού. Στα βόρεια του βρίσκονται πλήθος όμορφων και γραφικών χωριών, όπως ο Αμόλοχος, ο Άνω και Κάτω Φελλός, ο Σιδόντας, το Μακροτάνταλο, οι Χάρτες, το Βαρίδι και το Καλυβάρι. Εκεί βρίσκονται και ορισμένες από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, το οποίο λόγω της ακτογραμμής των 176 χιλιομέτρων βρίθει τέτοιων.

Στο βορρά είναι οι απομονωμένες και καλύτερες για τους περισσότερους. Είναι κάπως δύσβατες λόγω του χωματόδρομου που τις ενώνει, αλλά τα νερά τους είναι η πιο fair ανταμοιβή. Ξεχωρίζουν ο Πύργος, η Βλυχάδα, το Βιτάλι και το Καμινάκι, ενώ ακόμα πιο βόρεια βρίσκεται ο ερημικός Ζόρκος με νερά τιρκουάζ απόχρωσης. Συνεχίζοντας τον ίδιο δρόμο, εκεί που το νησί σχηματίζει μια «μύτη», θα συναντήσετε τα περίφημα Άχλα, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Έχει ψιλό, λευκό βότσαλο και άμμο και λόγω του ότι εκεί εκβάλει ο ποταμός Άχλας τα πλατάνια φτάνουν κατά τόπους σε απόσταση ανάσας από τη θάλασσα. Τα σμαραγδένια νερά ολοκληρώνουν το εντυπωσιακό σκηνικό.

T

Το κοσμοπολίτικο Μπατσί αποτελεί το τουριστικό κέντρο της Άνδρου, ένα αμφιθεατρικά σχεδιασμένο, παραδοσιακό χωριό, με πετρόκτιστα στενά, όμορφα σπίτια με παραδοσιακές αυλές, βουκαμβίλιες και μπαξέδες. Το βράδυ μετατρέπεται στην καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού, ενώ η απάνεμη παραλία που βρίσκεται εκεί είναι και η πιο δημοφιλής της Άνδρου λόγω των ανέσεων που προσφέρει. Γύρω από το Μπατσί βρίσκονται γραφικά χωριά όπως το Απρόβατο και «κρυμμένες» παραλίες όπως η Ανερούσα και η Αγία Μαρίνα, προς τέρψιν εκείνων που δεν θέλουν πολυκοσμία στα πόδια τους.

Επίσης, στο δρόμο από το Γαύριο προς το Μπατσί υπάρχουν δύο ακόμη παραλίες που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, η Χρυσή Άμμος και ο Άγιος Πέτρος, που διαθέτουν beach bars.

Επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στους καταπράσινους Μαίνητες και φυσικά στο παραθαλάσσιο χωριό Κόρθι, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα, ένα γραφικό όρμο που μοιάζει να μαγνητίζει τη θέα των γύρω χωριών. Εκεί δεσπόζει το κάστρο της Φανερωμένης, ενώ πίσω από το λόφο βρίσκεται η διάσημη παραλία της Γριάς το Πήδημα, με τον πελώριο βράχο και τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά.

T

Σε γαστρονομικό επίπεδο θα πρέπει να είσαι πολύ… άτυχος για να φύγεις ανικανοποίητος από την Άνδρο. Σπεσιαλιτέ του νησιού, είναι η φρουτάλια ή φουρτάλια, ομελέτα με πατάτες σε ροδέλες και παραδοσιακά ανδριώτικα λουκάνικα. Μεγάλο σουξέ έχει επίσης το ντόπιο παστέλι με καρύδια και παξιμάδι και τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά, που βρίσκει κανείς σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού.

Είναι τόσα αυτά που έχεις να κάνεις και να δεις στην Άνδρο, που φεύγοντας θα νομίζεις ότι πέρασες μαζί της πολύ περισσότερο χρόνο από τον πραγματικό. Και δεν ξέρουμε αν σας το είπαμε, αλλά όλα αυτά είναι σε απόσταση δύο ωρών από την Αττική…

Covid Free διακοπές 2020