Travel|28.06.2020 22:04

Γαλαζοπράσινα νερά, τοπίο που θυμίζει Χαβάη: Το ακατοίκητο νησάκι στο οποίο θα κάνεις τα καλύτερα μπάνια της ζωής σου

Newsroom

Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή. Με αυτά τα δυο ονόματα είναι γνωστό το μικρό ακατοίκητο νησάκι της Κρήτης που θυμίζει εξωτικό νησί και προστατεύεται από το πρόγραμμα «Natura 2000» ως τόπος έντονου φυσικού κάλλους.

Το νησί-Παράδεισος ξεχωρίζει για τις συγκλονιστικές παραλίες του και την μεγαλύτερη επιφάνεια λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη. Με δυο λόγια: Εκεί θα συναντήσεις την απόλυτη εναλλαγή τοπίων με μπλε και πράσινο να διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς καμία παρεμβολή αστικού περιβάλλοντος.

Μπορείς να φανταστείς κάτι καλύτερο;

T

Πού να κολυμπήσεις

Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι η Μπελεγρίνα με την λεύκη άμμο, τα σπασμένα κοχύλια και τα τιρκουάζ ρηχά νερά. Έξω από τη παραλία θα συναντήσεις μια ενημερωμένη καντίνα που δεν θα σε αφήσει διψασμένο και πεινασμένο. Ο Παράδεισος είναι εκεί δηλαδή και τίποτα δεν θα σε κάνει να θες να φύγεις.

Στην παραλία Καταπρόσωπο, που κοιτάει ευθεία το Μικρονήσι, θα συναντήσεις ψιλό βοτσαλάκι και νερά γαλαζοπράσινα που κάνουν το τοπίο να θυμίζει Χαβάη. Η παραλία είναι πλήρως ανοργάνωτη οπότε πρέπει να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα: νερό, αντιηλιακό και καφέ. Όλα τα υπόλοιπα θα στα προσφέρει η φύση μπροστά στα μάτια σου.

Η Νότια Παραλία του νησιού, στην οποία θα δεις τους κέδρους να ακουμπάνε στα κρυστάλλινα νερά, θα απολαύσεις μια από τις πιο ωραίες παραλίες που θα έχεις συναντήσει στη ζωή σου. Απίστευτα νερά, κέδροι που χαρίζουν φυσική σκιά και ξανθή άμμος αναμειγμένη με υπέροχα κοχύλια. Μπορεί να μπεις στο πειρασμό να πάρεις μαζί σου μερικά κοχύλια, όμως προσοχή: Απαγορεύεται!

T

Ένα άκρως εντυπωσιακό τοπίο θα δεις και στα δυτικά του νησιού και συγκεκριμένα στη βραχώδη παραλία Χατζηβόλακας. Βράχια, λευκή-ροζ άμμος, παγωμένα νερά και άγρια ομορφιά σε ένα μέρος που καλύπτεται κυριολεκτικά από τους πανύψηλους κέδρους. Δροσιά, σκιά και ομορφιά παραμυθένια που δεν φαντάζεσαι πως υπάρχει 9 μόλις μίλια μακριά από την Ιεράπετρα.

Πώς να πας

Για το Γαϊδουρονήσι «φεύγουν» κάθε μέρα από την Ιεράπετρα δυο καραβάκια. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μια ώρα και κάθε απόγευμα υπάρχουν δυο δρομολόγια προς την Ιεράπετρα. Το καραβάκι σε αφήνει στη παραλία Βουγιού Μάτι και από κει με τα πόδια όλες οι παραλίες που πρέπει να δεις είναι πολύ κοντά.

T

Το νησάκι είναι πόθος όλων των ελεύθερων κατασκηνωτών, ωστόσο το κάμπινγκ απαγορεύεται, ενώ η είσοδος στο μοναδικό κεδροδάσος είναι οριοθετημένη με σκοινί.

Όπως είπαμε και παραπάνω απαγορεύεται η συλλογή άμμου και κοχυλιών από τις παραλίες, όποτε επιβάλλεται να συγκρατηθείς.

Εκτός από της σπάνιας ομορφιάς παραλίες με το εξωτικό ύφος, στα δυτικά του νησιού αξίζει να επισκεφτεί το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η θέα είναι απαράμιλλη και θα σε συναρπάσει. Καλύτερα τη βόλτα σου να την αφήσεις για το απόγευμα ώστε να απολαύσεις το μεθυστικό ηλιοβασίλεμα.

Είναι προφανές πως στο Γαϊδουρονήσι θα βρεις την ηρεμία και την γαλήνη που δεν μπορούν να σου προσφέρουν πολλά τουριστικά μέρη εφάμιλλης ομορφιάς. Δεν βουλιάζει ποτέ από κόσμο και θα έχεις την ευκαιρία να το ανακαλύψεις βήμα-βήμα μακριά από τον συνωστισμό.

T

Αν οι φετινές σου διακοπές περιλαμβάνουν την γραφική Ιεράπετρα, μη ξεχάσεις να αφιερώσεις μια μέρα σε αυτό το νησάκι, αν και υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες, αν πας να ξαναπάς και την επόμενη μέρα.

Πού θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις βουτιές σε ένα τόπο ξεχασμένο, άγριο και πανέμορφο;

Covid Free διακοπές 2020