Travel|29.06.2020 11:24

Αντίπαρος: Λιτή ομορφιά και λάμψη από Χόλιγουντ

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η Αντίπαρος, η Ωλίαρος όπως ήταν στην αρχαιότητα η ονομασία της– λέξη φοινικική που σημαίνει «δασώδης»-, νοτιοδυτικά της Πάρου, είναι μια από τις μικρότερες κατοικημένες Κυκλάδες, με επιφάνεια 38 τ. χλμ., και χίλιους μόνιμους κατοίκους. Αγαπημένος προορισμός του σταρ του Χόλυγουντ Τομ Χανκς και της ελληνικής καταγωγής συζύγου του Ρίτα Γουίλσον, η Αντίπαρος ακτινοβολεί με τις φυσικές της ομορφιές, τις τοπικές της λιχουδιές, τον οικισμό της με το κεντρικό δρομάκι –το εμπορικό κέντρο-, όπου μέσα από τα σοκάκια φτάνετε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου με τη μητρόπολη του νησιού. Ευθεία εισέρχεστε από την πύλη του Κάστρου, που χτίστηκε στις αρχές του 1440 για να στεγάσει και να προστατέψει τους κατοίκους από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. 

Από αρχαιολογικής άποψης, εκτός από την ίδια την Αντίπαρο, στη νησίδα Σάλιαγκος ανακαλύφθηκε ο πρώτος οικισμός των Κυκλάδων ενώ στο Δεσποτικό είναι το ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα και την Αρτεμις.

Οσο για τον ορυκτό πλούτο, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στο νησί άρχισαν το 1873. «Τα μεταλλεία της Αντιπάρου 19ος – 20ος αιώνας» είναι ο τίτλος της πρόσφατης έκδοσης που κυκλοφορεί, μια επίπονη έρευνα, μελέτη και συγγραφή από τον Αντιπαριανό Αγγελο Σινάνη. 

Σπήλαιο και παραλίες

Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα και πλέον εντυπωσιακά αλλά και μυστηριώδη σπήλαια. Το Σπήλαιο της Αντιπάρου (10 χλμ. από το λιμάνι) είναι κατακόρυφο, αναπτύσσεται σε βάθος περίπου 100 μ. και αποτελείται από τρία επίπεδα. Χωρίζεται στον «Προθάλαμο» και σε τρεις διαφορετικές αίθουσες, μεταξύ των οποίων και της Βασιλικής. Περί τα 410 σκαλοπάτια θα κατεβείτε εντός του σπηλαίου, ο εσωτερικός διάκοσμος του οποίου, θα σας καταπλήξει!

Σειρά έχουν οι χρυσαφένιες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα αλμυρίκια να φτάνουν, σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι τη θάλασσα. Νοτιοανατολικά η Ψαραλυκή (1η και 2η), η Παναγιά (ή 3η Ψαραλυκή), τα Γλυφά, το Απάντημα, Μικρός Σωρός, Σωρός (9 χλμ. από λιμάνι) πολυσύχναστη και η μεγαλύτερη της Αντιπάρου, νοτιότερα Σώστης και  Φανερωμένη με το ομώνυμο ξωκλήσι.

Ο οικισμός Αγ. Γεώργιος (12 χλμ.) στο νοτιότερο τμήμα του νησιού διαθέτει τουριστική υποδομή, ταβερνούλες, λιμανάκι όπου με τουριστικό σκάφος φτάνετε στο ακατοίκητο Δεσποτικό αλλά και στον Επιτάφιο. Δυτικά της Αντιπάρου, η παραλία Λιβάδια, πιο νότια τα Μοναστήρια, κοντά στον οικισμό ο Σιφνέικος Γιαλός ιδανικός για το ηλιοβασίλεμα, ο Αγ. Σπυρίδωνας με πολύ ρηχά νερά, Θεολόγος η παραλία του κάμπινγκ κτλ.

Και μην ξεχνάτε, ότι στο νησί υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών, μέσα από το οποίο θα ανακαλύψετε τις φυσικές του ομορφιές (www.antiparosroutes.com).  

*

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Από την Πούντα της Πάρου (7 χλμ. από Παροικιά) με φεριμπότ σε 7 λεπτά και δρομολόγια κάθε μισή ώρα, από τις 7 το πρωί έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Καθημερινή δυνατότητα πρόσβασης μόνο για επιβάτες υπάρχει και από το λιμάνι της Παροικιάς με το καραβάκι, διαδρομή 25 λεπτών (www.antiparos-ferries.com).

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Αντίπαροςδιακοπέςταξίδια Ελλάδα