Travel|10.07.2020 21:06

Διακοπές «στο μπαλκόνι του Αιγαίου»: To νησί που μέχρι πέρυσι δεν έπιανε το μάτι σου, φέτος έχει την τιμητική του

Newsroom

Το φετινό καλοκαίρι, όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Από όλο αυτό, όμως, θα καταφέρουμε να γνωρίσουμε νέους προορισμούς και να περάσουμε ανέμελες διακοπές σε μέρη που μέχρι πέρυσι δεν μας πήγαινε ο νους.

Περίπου 90 χλμ. μακριά από την Χαλκίδα, υπάρχει μια πόλη αμφιθεατρικά χτισμένη, γνωστή ως «το μπαλκόνι του Αιγαίου». Η Κύμη στέκεται πάνω σε έναν καταπράσινο λόφο, περίπου 200 μέτρα πάνω από την θάλασσα και είναι διάσημη για τα αιγαιοπελαγίτικα νερά, τις δαντελωτές παραλίες και τα γραφικά καπετανόσπιτα.

Στην Κύμη θα πας για να απολαύσεις χαλαρές διακοπές με το πράσινο και το γαλάζιο να εναλλάσσονται κάθε δευτερόλεπτο. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα ιδιόμορφα σπίτια δίνουν νησιωτικό τόνο που σε κάνει να πιστεύεις πως βρίσκεσαι στο πιο γραφικό νησί του Αιγαίου. Το ίδιο φυσικά σου προσφέρει και μια βουτιά στα καταγάλανα νερά.

T

Πού να κολυμπήσεις

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι παραλίες της Κύμης «μιμούνται» εκείνες των νησιών του Αιγαίου. Στα βόρεια θα βρεις την πανέμορφη και μεγάλη παραλία Σουτσίνι, που καλό είναι να την επιλέξεις τις μέρες που υπάρχουν μελτέμια, καθώς είναι άκρως προφυλαγμένη.

Πολύ κοντά στην Κύμη, θα συναντήσεις την γραφική παραλία Στόμιο με τα καταγάλανα νερά και τα λευκά βοτσαλάκια εντός και εκτός θαλάσσης. Για αυτούς που αγαπούν τις αμμώδεις ακτές, ο Άη Γιώργης, προέκταση του Στομίου, είναι ό,τι αναζητούν.

Η παραλία Μετόχι είναι η πιο όμορφη παραλία της περιοχής, με τα πλατάνια να ακουμπούν σχεδόν μέσα στα διάφανα νερά της και τα λευκά βοτσαλάκια να κάνουν το τοπίο ακόμα πιο εξωτικό. Περίπου 3 χλμ. μακριά από την Κύμη, θα βρεις την παραλία της Πλατάνας, στην οποία εκβάλλει το ποτάμι Σκοτεινή. Από τις παραλίες θα μαγευτείς και θα ικανοποιηθείς πλήρως, μιας και δεν θα πιστεύεις πως αυτά τα νερά υπάρχουν σε μέρη τόσο κοντά στην πόλη.

T

Οι περισσότερες είναι οργανωμένες, καθώς η Κύμη προσελκύει την νεολαία, όμως σε πολλές από αυτές έχεις την δυνατότητα να απομονωθείς στήνοντας την ομπρελίτσα σου, αν αυτό προτιμάς.

Πού να πας

Έχοντας ως βάση την Κύμη, μπορείς να κάνεις μικρές εκδρομές σε πολλούς γραφικούς οικισμούς και να ανακαλύψεις τις ομορφιές τους. Ο οικισμός Χήλη, με την πανέμορφη παραλία, θα σε εντυπωσιάσει, ενώ 3 χλμ. πιο μακριά σε περιμένει το χωριό Μαλετιάνοι, με την ηπειρωτική αρχιτεκτονική.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχαστείς και να μην αφιερώσεις μια μέρα στην γειτονική Σκύρο. Για μπάνιο, βόλτα, φαγητό και το βράδυ πάλι πίσω.

T

Τι να φας

Μπορεί να έχεις ακουστά το «σύκο Κύμης» που είναι πλέον αναγνωρισμένο τοπικό προϊόν από την Ε.Ε. Μπορεί να μη «σου λέει κάτι» αυτή η πληροφορία, αλλά οφείλεις να δοκιμάσεις το σύκο με το λευκό χρώμα και την ξινή γεύση που είναι καπνισμένο σε ατμούς θείου. Δεν έχεις ξαναδοκιμάσει πουθενά κάτι παρόμοιο και δεν μπορείς να διανοηθείς την γεύση του.

Εκείνοι που αγαπούν τα γλυκά, πρέπει να γνωρίζουν πως η Κύμη φημίζεται για τον μπακλαβά της. Πάμε στοίχημα πως θα τρέχεις τελευταία στιγμή για να αγοράσεις και για την Αθήνα.

T

Στην Κύμη, την γενέτειρα του Γεώργιου Παπανικολάου, θα ευχαριστηθείς μπάνιο, βουτιές, πράσινο και φύση. Ο μικρός αυτός τόπος, θα σου δώσει την εντύπωση πως έχεις ταξιδέψει στα νησιά του Αιγαίου με τις παραστάσεις και την ενέργεια της.

Χρειάζεσαι κάτι άλλο φέτος, που οι περισσότεροι προτιμάμε διακοπές με το αυτοκίνητο;

Covid Free διακοπές 2020