Travel|16.07.2020 21:04

Καρδαμύλη: To κοσμοπολίτικο χωριό της Ελλάδας στο οποίο θα κάνεις τα καλύτερα μπάνια της ζωής σου

Newsroom

Πριν 2 χρόνια το ταξιδιωτικό περιοδικό Travel and Leisure συμπεριέλαβε στην λίστα των πιο όμορφων χωριών της Ευρώπης δύο ελληνικούς προορισμούς, χαρακτηρίζοντας τους μάλιστα ως τα μέρη που πρέπει να έχεις δει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σου. Τα χωριά που αποθεώθηκαν από το διάσημο περιοδικό ήταν η χώρα της Φολεγάνδρου -η οποία θεωρείται για πολλούς η πιο όμορφη Χώρα των Κυκλάδων- και η ξακουστή Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης.

Η εξωτική Καρδαμύλη είναι ένας προορισμός που αγαπιέται ιδιαίτερα από εκείνους που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους μεταξύ βουνού και θάλασσας, πράσινου και μπλε, χαλάρωσης και διασκέδασης. Με δυο λόγια, αυτός ο επίγειος Παράδεισος που δεν έχει αναδειχθεί διεθνώς όσο θα του άξιζε, θα σε κάνει να μαγευτείς με τα υπέροχα τοπία και την αναλλοίωτη, γνήσια ομορφιά του.

Η Καρδαμύλη βρίσκεται 35 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα και έχει θέα τον μεσσηνιακό κόλπο, ενώ την σκεπάζουν οι πλαγιές του Ταϋγέτου. Μπορείς να σκεφτείς κάτι πιο ονειρικό από αυτό τον συνδυασμό;

T

Πατώντας το πόδι σου εκεί, θα το καταλάβεις. Όταν θα δεις τα πετρόχτιστα σοκάκια, τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σπιτάκια και το γραφικό λιμάνι, θα αντιληφθείς πως σε περιμένουν οι πιο διαφορετικές και ποιοτικές διακοπές που έχεις ζήσει. Στην Καρδαμύλη δεν θα συναντήσεις ορδές τουριστών, εξάλλου ο ευρύς τουρισμός δεν πέρασε ποτέ από εκεί.

Οι ιδιαίτερες αυλές με τα ανθισμένα κόκκινα γεράνια, οι εικόνες των ντόπιων να πίνουν καφέ στα ασπρισμένα μπαλκόνια τους και η αίσθηση ασφάλειας που θα νιώσεις, θα σε κάνει να εύχεσαι να ήταν εκείνο το χωριό σου. Σύντομα θα αντιληφθείς πως έχεις βρει το μέρος στο οποίο θα επιστρέφεις πάντα, ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο.

Πού να κολυμπήσεις

Η «μαγεία» της Καρδαμύλης ολοκληρώνεται εξαιρετικά με τις πανέμορφες και πεντακάθαρες ακτές της, σήμα κατατεθέν της Μεσσηνιακής Μάνης.

Τα Ριτσά είναι η πιο δημοφιλής παραλία της περιοχής. Εκεί θα βρεις λευκά βότσαλα και γαλάζια ρηχά νερά, ενώ θα μπορέσεις να απολαύσεις τις ανέσεις της απόλυτα οργανωμένης ακτής.

T

Ωστόσο, η πιο ιδιαίτερη παραλία της περιοχής, είναι ο Φονέας με τα βότσαλα, τα τιρκουάζ βαθιά νερά και έναν επιβλητικό βράχο που ενδείκνυται για… βουτιές.

Αν στην παρέα σου υπάρχουν παιδιά, η καλύτερη λύση είναι το Καλαμίτσι. Μια παραλία βγαλμένη από παραμύθι με ψηλά κυπαρίσσια, λεπτά βοτσαλάκια και διάφανα ρηχά νερά.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την παραλία της Στούπας, τη διάσημη Καλογριά, μία από τις πιο διάσημες και κοσμικές παραλίες της Ελλάδας που «βουλιάζει» από τουρισμό λόγω των καταπράσινων νερών και της χρυσής αμμουδιάς, η οποία βρίσκεται μόλις 8χλμ. μακριά από την Καρδαμύλη. Αν φτάσεις μέχρι το χωριό της Καρδαμύλης, επιβάλλεται να οδηγήσεις μέχρι εκεί.

Όπου και να πας, θα ευχαριστηθείς μπάνια και βουτιές, σε πεντακάθαρες ακρογιαλιές που γοητεύουν ακόμα και τους πιο…κοσμογυρισμένους.

T

Πεζοπορία

Μια πεζοπορία στις πλαγιές του Ταΰγετου, στα δυτικά της Καρδαμύλης θα σας γεμίσει καθαρό αέρα και εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Βάλτε στην βαλίτσα σας τα αθλητικά παπούτσια σας και άνετα ρούχα και αφήστε τα μονοπάτια να σας οδηγήσουν.

Η Μερόπη

Μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το καταπράσινο και ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται μόλις 400 μέτρα μακριά από το λιμάνι του Άη Γιάννη και 100 μέτρα από την βραχώδη τοποθεσία «Βάρδια».

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το οχυρό συγκρότημα που θα συναντήσεις, έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

 

Οι Καρδαμυλιώτες και οι κάτοικοι των γύρω χωριών συμμετέχουν κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου στα εννιάμερα της Παναγίας και το θέαμα είναι συγκλονιστικό. Προφανώς και ξέρεις που πρέπει να βρίσκεσαι εκείνη την ημέρα, αν έχεις επισκεφτεί την περιοχή, μιας και αυτές οι εμπειρίες δεν πρέπει να χάνονται.

Αυτό το δύσκολο καλοκαίρι που διανύουμε, όλοι ψάχνουμε τους πιο ασφαλείς και όμορφους προορισμούς που θα μας ξεκουράσουν και θα μας χαλαρώσουν. Σίγουρα η πανέμορφη Καρδαμύλη, πρέπει να μπει στο πρόγραμμα σου…


Covid Free διακοπές 2020