Travel|25.07.2020 20:34

Η «Πύλη του Άδη»: Ο ονειρεμένος καλοκαιρινός προορισμός που επιβάλλεται να δεις έστω μια φορά στη ζωή σου

Newsroom

Πόρτο Κάγιο. Το όνομά του μπορεί να μη σου λέει απολύτως τίποτα, σε παραπέμπει όμως σε έναν εξωτικό προορισμό που θες να ανακαλύψεις. Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα στο ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό της ανατολικής Μάνης, που βρίσκεται «χωμένο» σε έναν μικρό καταπράσινο κολπίσκο και μοιάζει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Όλα αυτά, σε μια ονειρική γωνιά της Λακωνίας, που δεν υστερεί σε ομορφιά ακόμα και από τον πιο δημοφιλή προορισμό της Ελλάδας.

Το όνομά του εικάζεται πως προήλθε από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles, ενώ αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Πελοποννήσου από το οποίο πέρασαν Φοίνικες, Ρωμαίοι και Φράγκοι.

Στο γραφικό λιμάνι θα συναντήσεις όλων των ειδών τα ιστιοφόρα της Μεσογείου που αράζουν εκεί, αλλά θα έχεις και τη δυνατότητα να κολυμπήσεις σε καταγάλανα κρυστάλλινα νερά που δεν έχεις φανταστεί πως υπάρχουν. Το καλύτερο δεν στο έχουμε πει ακόμα: υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να κολυμπήσεις μόνος σου με την παρέα σου, ειδικά τις καθημερινές, αφού η παραλία «βουλιάζει» από κόσμο μόνο τα σαββατοκύριακα.

T

Το Πόρτο Κάγιο είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής Χερσονήσου, ενώ έχει μείνει γνωστό από την αρχαιότητα ως το σημείο που βρισκόταν η πύλη για τον Άδη.

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα σου χρειαστούν για τη διάρκεια της διαδρομής, μόλις όμως προσεγγίσεις το σημείο και δεις τη θέα από ψηλά, θα τα ξεχάσεις όλα και θα αφεθείς στην μαγευτική ομορφιά του.

Πού να κολυμπήσεις

Η παραλία του λιμανιού διαθέτει πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά και μεγάλα βότσαλα, ενώ ο όρμος είμαι φυσικά απάνεμος. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Πόρτο Κάγιο, από τη πλευρά του μεσσηνιακού κόλπου, θα συναντήσεις την υπέροχη παραλία Μαρμάρι με τα περίφημα διάφανα νερά της που ενδείκνυται για διαμονή και οικογενειακές και ήρεμες διακοπές.

Με καϊκάκι από το λιμάνι, θα έχεις τη δυνατότητα να βρεθείς σε μια διπλανή γραφική παραλία στον μικρό κόλπο της Νόργιας, όπου θα μπορέσεις να ανακαλύψεις την άγρια και παρθένα ομορφιά μιας ακτής που δεν προσεγγίζεται εύκολα. Ο βυθός ενδείκνυται για εξερεύνηση, όποτε η μάσκα δεν πρέπει να λείπει από την τσάντα σου. Όπως υποθέτεις, η παραλία είναι πλήρως ανοργάνωτη, όποτε για ομπρέλα, καρεκλάκια και νερό πρέπει να έχεις προνοήσει από πριν.

T

Τι να φας

Στο λιμανάκι θα βρεις πολλές παραδοσιακές ψαροταβέρνες με πολύ οικονομικό φρέσκο ψάρι, ώστε να είναι κάθε μέρα στο μενού σου. Το κύμα θα σκάει στα πόδια σου και το ουζάκι θα συνοδεύει κάθε γεύμα σου. Μπορείς να φανταστείς πιο καλοκαιρινή εικόνα από αυτή;

Γιατί να πας

Σε μια σεζόν που όλα έχουν ανατραπεί, το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή που μπορείς να κάνεις. Για ολιγοήμερες διακοπές, χαλάρωσης, ομορφιάς και απόλυτης ηρεμίας, το Πόρτο Κάγιο είναι το μέρος που αξίζει απόλυτα να δεις.

Γιατί δεν είναι ψέμα πως φέτος είναι η ευκαιρία να ανακαλύψουμε κρυμμένους παραδείσους και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Προορισμούς οι οποίοι φυσικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε γραφικότητα ακόμα και από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου.

Covid Free διακοπές 2020