Travel|27.07.2020 21:21

Αρχάγγελος Λακωνίας: Ο προορισμός-outsider με τα κρυστάλλινα νερά και τις πανέμορφες παραλίες είναι ό,τι πρέπει για τον Αύγουστο

Newsroom

Τιρκουάζ νερά, χρυσαφένια αμμουδιά, επιβλητικοί βράχοι και χρωματιστά μικρά σπιτάκια. Αν η παραπάνω πρόταση σε οδηγεί αυτόματα σε κάποια γωνιά των Δωδεκανήσων, πρέπει να σε ενημερώσουμε πως κάνει λάθος.

Όλες αυτές οι λέξεις περιγράφουν ένα μοναδικό χωριό της Λακωνίας, που αποτελεί προορισμό-όνειρο για το φετινό δύσκολο καλοκαίρι. Ο Αρχάγγελος Λακωνίας, λοιπόν, είναι διάσημος στους κατοίκους των γύρω περιοχών για την σπάνια ομορφιά του, ωστόσο παραμένει «κρυφός» για όλους τους υπόλοιπους.

Πού βρίσκεται

Ο Αρχάγγελος ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μονεμβασιάς, απέχει 300 χλμ. από την Αθήνα και μόλις 20 χλμ. από τη Νεάπολη. Η διαδρομή είναι γεμάτη από παραλίες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της διαμονής σας εκεί, θα αποτελέσουν πιθανά ολιγόωρες εκδρομές εξερεύνησης και ομορφιάς. Τα μέρη εκεί παραμένουν άγνωστα για το ευρύ κοινό, όμως μπορούν πολύ εύκολα να συναγωνιστούν την ομορφιά των πιο τουριστικών πόλεων της χώρας. Το μεγάλο ατού τους είναι η ηρεμία που δεν μπορεί να προσφέρει κανένας άλλος τόπος.

Πού να κολυμπήσεις

Η παραλία του Αρχάγγελου είναι μια αμμουδερή χρυσαφένια ακτή με τιρκουάζ νερά και απόλυτη ηρεμία. Ξαπλώστρες δεν υπάρχουν, παρά μόνο ελάχιστες ομπρέλες από φοινικόφυλλα και λιγοστά ξύλινα παγκάκια που παραπέμπουν σε κατασκήνωση. 

Λίγα χιλιόμετρα μακριά θα συναντήσεις την παραλία Πλύτρα με τα κρυστάλλινα νερά και τα όμορφα ουζερί που πλαισιώνουν το τοπίο. Εκεί θα κάνεις βουτιές και θα φας θαλασσινά ακριβώς στην άκρη του κύματος. Στο βυθό θα ανακαλύψεις τα ερείπια της βυθισμένης πολιτείας του Ασωπού. Η μάσκα λοιπόν κρίνεται απαραίτητη αν και τα νερά είναι τόσο διάφανα που δεν θα δυσκολέψουν το έργο σου. Μπορείς να φανταστείς κάτι πιο ιδιαίτερο από το να κολυμπάς πάνω από μια βυθισμένη πόλη;

Ακριβώς δίπλα στον Αρχάγγελο, βρίσκεται η δημοφιλής στη νεολαία Χαρακιά με τα γαλανά βαθιά νερά και τα πολύχρωμα βότσαλα. Μια καντίνα στην άκρη της παραλίας θα σου προσφέρει τα απαραίτητα, ενώ οι ρέγγε μουσικές που θα ακούσεις θα σε παραπέμψουν σε προορισμό εξωτικό. Λίγο πιο δίπλα, θα μπορέσεις να απολαύσεις την ομορφιά ατόφια, καθώς δεν θα βρεις καμία ξαπλώστρα. Η παραλία είναι χωρισμένη στα δύο για να ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Η πιο όμορφη παραλία της περιοχής και δεδομένα, η πιο ιδιαίτερη, είναι ο ξακουστός Γέρακας. Ένα μικρό, απάνεμο λιμανάκι με νερά που θυμίζουν λίμνη και ένα κομμάτι θάλασσας που μπαίνει στη στεριά με τρόπο αριστουργηματικό. Γύρω από το λιμάνι θα δεις μικρά ασβεστωμένα σπιτάκια και κάποιες ψαροταβέρνες που κάνουν το σκηνικό να θυμίζει ψαροχώρι. Μη χάσεις την ευκαιρία να το επισκεφτείς και να μείνεις εκεί ως το απόγευμα για να απολαύσεις την δύση του ηλίου.

Αντιλαμβάνεσαι πως σε ένα τόπο μια σταλιά έχεις άπειρες επιλογές για κολύμπι, σε ό,τι νερό ή παραλία βάλει ο νους σου. Ο Αρχάγγελος όμως δεν είναι μόνο αυτό, μιας και το χωριό περισσότερο ακόμα και από τις φυσικές του ομορφιές, έχει να περηφανεύεται τους ανθρώπους του. Εκείνους τους λίγους και τυχερούς, που βρήκαν το νόημα πολύ μακριά από την πόλη και κέρδισαν με το σπαθί τους, τη ζωή σε ένα μέρος-όνειρο.

Αυτοί οι άνθρωποι θα σε πάρουν -σχεδόν από το χέρι- και θα σε ξεναγήσουν στα μέρη που επιβάλλεται να δεις. Θα σου πουν ιστορίες και θα μείνεις άφωνος, ενώ στο τέλος θα ξέρουν πως την επόμενη χρονιά θα ξαναπάς. Έτσι συμβαίνει πάντα.

Σε ένα μέρος από το οποίο δεν πέρασε ποτέ ο τουρισμός, η ομορφιά διατηρείται ατόφια και σε περιμένει να την ανακαλύψεις. Σκέψου την επιλογή του Αρχάγγελου, όσο θα οδηγείς προς την Λακωνία και θα μας θυμηθείς.

Covid Free διακοπές 2020