Travel|04.08.2020 15:36

Αγκίστρι: το μικρότερο νησί του Αργοσαρωνικού - Αρώματα πεύκων και γαλαζοπράσινα νερά

Ντέπη Χιωτοπούλου

Το Αγκίστρι, στον Αργοσαρωνικό, είναι το μικρότερο νησί του κόλπου, με έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 22 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 3,5 ν.μ. από την Αίγινα. Χίλιοι διακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι που οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό, τέσσερις οικισμοί, δυο λιμάνια και υπέροχες διαδρομές ανάμεσα σε δάση γεμάτα από πεύκα, που σκορπίζουν το άρωμά τους στην ατμόσφαιρα.

Ενας προορισμός που απευθύνεται σε όλους’ σε εσάς που είστε οι εναλλακτικοί, οι φυσιολάτρες, για εσάς που θέλετε να μετακινήστε στο νησί με ποδήλατο, ακόμη και με τα πόδια, αλλά και για εσάς που θέλετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε καταλύματα και μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δυο φυσικά λιμάνια έχει το Αγκίστρι, αυτό της Σκάλας, όπου «πιάνουν» τα φέριμποτ από τον Πειραιά (και την Αίγινα) και του Μεγαλοχωρίου (ή Μύλος) όπου δένουν τα ιπτάμενα δελφίνια. Για τη μετακίνησή σας στο νησί υπάρχει λεωφορείο, δυο ταξί καθώς και καταστήματα για ενοικιάσεις σκούτερ (τιμές μεταξύ 12 -16 ευρώ) και ποδηλάτων (5-6 ευρώ).

Ποδηλατώντας, ή για πιο ευκολία, οδηγώντας σκούτερ εξερευνήστε τον επίγειο παράδεισο! Ιδανική η διαδρομή μεταξύ Σκάλας και Μεγαλοχωρίου (περίπου 1,5 χλμ.) και αντίστροφα, κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου, την οποία πολλοί επιλέγουν την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Στο Μεγαλοχώρι (2 χλμ. δυτικά της Σκάλας) -ονομάζεται και Μύλος, ονομασία που προέρχεται από τον ανεμόμυλο, ο οποίος στις μέρες μας ανήκει σε ιδιώτη- έδρα του Δήμου Αγκιστρίου, περιηγηθείτε στα σοκάκια με τα πετρόχτιστα σπίτια, τις κεραμιδένιες στέγες και αυλές γεμάτες λουλούδια, περάστε από τη Μητρόπολη της Ζωοδόχου Πηγής (1885), ανακαλύψτε τα καφέ, τους φούρνους και τα μαγαζάκια για νόστιμες λιχουδιές. Συνεχίζοντας τη διαδρομή ανάμεσα στα πεύκα κατευθύνεστε νότια, για τις παραλίες Δραγωνέρα, για τα Λιμενάρια έως την Απόνησο το πιο μακρινό σημείο του Αγκιστρίου (8 χλμ. από Σκάλα, 6,5 χλμ. από Μύλους).  

Οσο για τη Σκάλα, μόλις 100 μ. από το λιμάνι, είναι η πιο αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή με μεγάλη, οργανωμένη αμμουδερή παραλία και ρηχά πεντακάθαρα νερά. Ξεχωρίζει η ολόλευκη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με το γαλάζιο τρούλο.

Δροσιστικές βουτιές

Οπου και να κολυμπήσετε στο Αγκίστρι, τα νερά και τα πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, θα σας μαγέψουν. Η οργανωμένη παραλία της Σκάλας είναι περιτριγυρισμένη από καφέ και ταβερνάκια μπροστά στη θάλασσα.

Ανατολικά της Σκάλας, και σε μικρή απόσταση, ακολουθώντας το τσιμεντένιο μονοπάτι, συναντάτε τη μικρή παραλία Φωλιά της Φώκιας. Συνεχίζετε για τη Σκληρή, τοποθεσία με πανοραμική θέα στη θάλασσα και την Αίγινα, αξιοποιημένη τουριστικά με ξενοδοχεία και κάνα δυο ταβερνάκια.

Σε απόσταση 900 μ. από το λιμάνι της Σκάλας φτάνετε στο τέλος του δρόμου. Εκεί έχετε δυο επιλογές: κατηφορίζοντας καμιά 15αριά σκαλοπάτια θα κολυμπήσετε στην αμμουδερή μικρή παραλία της Σκληρής, περιτριγυρισμένη από βραχάκια και πεύκα, ενώ ευθεία το χωμάτινο μονοπάτι μέσα από πευκόδασος, καταλήγει ύστερα από 5 λεπτά σε ξέφωτο (σ.σ. σε εκείνο το σημείο ξεκινάει η κατάβαση που χρειάζεται αρκετή προσοχή) απ’ όπου έχετε πανοραμική θέα στην εντυπωσιακή Χαλικιάδα. Παραλία που την επιλέγουν οι κατασκηνωτές (σ.σ. πρέπει να σημειώσουμε ότι το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται στο νησί!), οι γυμνιστές αλλά τελευταία και πολλοί επισκέπτες που θέλουν να κολυμπήσουν στα μαγευτικά της νερά. 

Νότια του νησιού

Πηγαίνοντας προς Μεγαλοχώρι μπορείτε να κολυμπήσετε σε οργανωμένη παραλία ενώ αυτή του οικισμού έχει βότσαλα και άμμο. Σε απόσταση 2 περίπου χλμ., δεξιά (+300 μ.) φτάνετε στη Μικρή και Μεγάλη Δραγωνέρα, με την τελευταία να είναι οργανωμένη, με βότσαλα και καντίνα.

Τα Λιμενάρια (4,5 χλμ. από Μεγαλοχώρι) είναι παραδοσιακό χωριό με πετρόχτιστα σπίτια, την εκκλησία της Αγίας Κυριακής, ταβέρνα και μαγαζάκι για αναμνηστικά, είδη παντοπωλείου κ.ά.

Από την πλατεία, ακολουθώντας σχετική πινακίδα και ύστερα από 200 μ. φτάνετε στη Μάρεζα. Επίπεδα βράχια, σκαλίτσα για να βουτήξετε στα υπέροχα βαθιά νερά και πίσω σας το πευκόδασος είναι το σκηνικό της Μάρεζας.

Στη διαδρομή λίγο πριν τα Λιμενάρια θα δείτε την παλιά εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας ενώ μετά τα Λιμενάρια για Απόνησο το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου.

Τέλος, στην Απόνησο λειτουργεί ταβερνάκι και αγκυροβολούν σκάφη με φόντο τα πολύ κοντινά Μέθανα. Το νησάκι Απόνησος ανήκει σε ιδιώτη και το προσεγγίζετε διασχίζοντας ένα γεφυράκι. Υπάρχει είσοδος 5 ευρώ συμπεριλαμβάνοντας ξαπλώστρες και ομπρέλα.

Ευχαριστούμε το «Aktaion Beach Boutique Hotel» (www.aktaionbeach.com) στη Σκάλα και τον Διονύση Λογοθέτη για τη φιλοξενία στο Αγκίστρι.

*

ΜΕΤΟΧΙ, μεταξύ Σκάλας και Μεγαλοχωρίου, πανέμορφο χωριό με καλλιτεχνική αύρα, πετρόχτιστα σπίτια γεμάτα λουλούδια, θέα πανοραμική. Εκεί και το ταβερνάκι «Παρνασσός» της κυρά Κατίνας που σερβίρει κόκορα, μαγειρευτά, ψητά, πίτες.

Info

-Πώς θα πάτε:  Από το λιμάνι του Πειραιά, με ιπτάμενα δελφίνια ή πλοίο, ταξίδι διάρκειας 55 λεπτών ή 1 ώρας και 45 λεπτών, αντίστοιχα. Με ιπτάμενα δελφίνια δραστηριοποιούνται δυο εταιρίες (www.hellenicseaways.gr και www.aegeanflyingdolphins.gr) ενώ με φεριμπότ δρομολόγια εκτελεί η Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού (www.saronicferries.gr). Το «Aγκίστρι Express» (8.30 π.μ. και 10.30 π.μ. από Αγκίστρι, 10.00 π.μ. και 12.30 από Αίγινα), θαλάσσια ταξί αλλά και τα πλοία της γραμμής συνδέουν το Αγκίστρι με την Αίγινα σε μόλις 10-15 λεπτά.

-Πού θα μείνετε: Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Ανακαινισμένα ξενοδοχεία και boutique hotels όπως το Aktaion Beach Boutique Hotel στην παραλία της Σκάλας, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα με ανέσεις θα βρείτε στη Σκάλα, στο Μεγαλοχώρι (Μύλος), στη Σκληρή, στο Μετόχι (www.agistri-island.gr).

-Δραστηριότητες: Διαδρομές με άλογα ή μαθήματα ιππασίας στη Λίμνη ή Λεκάνη, περιοχή λίγο πριν την Απόνησο. Καταδύσεις, καγιάκ, ο γύρος του νησιού με τα θαλάσσια ταξί, ενοικιάσεις σκαφών, πεζοπορία/ποδηλασία στο νησί όπου το 95% καλύπτεται από πεύκα συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητες.

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

ΑγκίστριCovid Free διακοπές 2020Αργοσαρωνικόςταξίδια Ελλάδα