Travel|09.08.2020 21:54

Αμβρακικός κόλπος: Χορεύοντας με τα δελφίνια

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στην Ηπειρο, συναντάμε το εθνικό πάρκο υψίστης οικολογικής σημασίας, τον Αμβρακικό κόλπο, ο οποίος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Αραχθο, στη θέση της σημερινής πόλης της Αρτας. Σύμφωνα δε με τη μυθολογία, την πόλη την έκτισε ο Αμβραξ, γιος του Θεσπρωτού, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή, την έκτισε η Αμβρακία, κόρη του βασιλιά των Δρυόπων Μελανέα και της Στρατονίκης, αδερφής του Ευρύτου.

Η είσοδος του κόλπου βρίσκεται στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας (σ.σ. στην είσοδο του κόλπου έχει κατασκευαστεί υποθαλάσσια σήραγγα η οποία συνδέει το Ακτιο με την Πρέβεζα). Εχει τρία βασικά λιμάνια -της Πρέβεζας, της Βόνιτσας και της Αμφιλοχίας (σ.σ. οι δυο τελευταίες είναι κωμοπόλεις της Αιτωλοακαρνανίας)- εκβάλλουν δε οι ποταμοί Λούρος και Αραχθος.

Σημαντικός υγρότοπος

Ο Αμβρακικός κόλπος, ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ, και όπως μας εξηγεί ο νεαρός Δημήτρης Γιοβάνος κατά τη διάρκεια της ημερήσιας κρουαζιέρας για την πολυπόθητη παρατήρηση δελφινιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τρεις λόγους: α. η θερμοκρασία (το καλοκαίρι ο κόλπος θερμαίνεται ενώ τον χειμώνα παγώνει) είναι κατάλληλη για τα ψάρια τα οποία έρχονται για αναπαραγωγή, β. το ανάμεικτο υφάλμυρο νερό που υπάρχει στον κόλπο – το αλμυρό νερό του Ιονίου αναμειγνύεται με τα νερά του Λούρου και του Αραχθου- είναι πολύ φιλόξενο για το πλαγκτόν και γ. δεν υπάρχουν θηρευτές, δηλαδή επικίνδυνα ψάρια όπως σκυλόψαρα ή καρχαρίες.

Παρατήρηση δελφινιών

Αγρια ζωή, φύση, περιβαλλοντική εμπειρία, φαγητό και διασκέδαση είναι το ‘πακέτο’ που συμπεριλαμβάνουν οι ημερήσιες κρουαζιέρες στον Αμβρακικό κόλπο.

«Στον Αμβρακικό κόλπο, ο βασικός στόχος είναι η παρατήρηση των δελφινιών και η ανάδειξη της ομορφιάς του και της άγριας ζωής» λέει στο «ΕτΚ» ο Δημήτρης Γιοβάνος πάνω στο σκάφος «Κατερίνα» με προορισμό μας τον κόλπο της Παναγιάς στη Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας.

Εκατόν πενήντα ρινοδέλφινα ζουν στον Αμβρακικό κόλπο, «δεν φεύγουν από εδώ, είναι το σπίτι τους, είναι χαρούμενα και χαίρονται να παίζουν μαζί μας» μας λέει ο Δημήτρης, ο οποίος παράλληλα μας εξηγεί την παραδοσιακή τεχνική ψαρέματος «Νταλιάνι», που έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία και ήρθε στον Αμβρακικό κόλπο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. «Βασίζεται στην παρατήρηση, η όλη διαδικασία διαρκεί όλη την ημέρα, τα άτομα που στέκονται στην κορυφή των πύργων παρατηρούν την περιοχή και όταν περάσουν τα ψάρια δίνουν εντολή σε εκείνους που ελέγχουν τα δίχτυα να τα σηκώσουν, να πιάσουν τους κέφαλους και στη συνέχεια φτιάχνουν το αυγοτάραχο» συμπληρώνει.

Η μουσική δυναμώνει, ο ενθουσιασμός κορυφώνεται, τα δελφίνια έχουν παιχνιδιάρικη διάθεση, το ίδιο και εμείς, και κάπως έτσι ξεκινάει ο χορός τους!

*ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ, ημερήσιες εκδρομές με αναχώρηση στις 09.30 το πρωί από το λιμάνι της Πρέβεζας και επιστροφή το μεσημέρι, εκδρομή με ή χωρίς γεύμα πάνω στο σκάφος. Αλιευτική εκδρομή, ψαρεύοντας στο ηλιοβασίλεμα, παρατήρηση πουλιών, με δημοφιλέστερη την κρουαζιέρα με δελφίνια είναι οι επιλογές που προτείνει η Avrakikos Cruises (www.amvrakikoscruises.gr).  

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

δελφίνιαΉπειροςΑμβρακικόςταξίδια Ελλάδα