Travel|10.08.2020 09:14

Ανατολική Χαλκιδική: Ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη - ο Αλέξης Ζορμπάς - «επιστρέφει» σπίτι του

Ντέπη Χιωτοπούλου

Το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής γιορτάζει και γίνεται σημείο αναφοράς για τον Αλέξη Ζορμπά – τον Γιώργο Ζορμπά όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- όπου έζησε τα πιο κρίσιμα και καθοριστικά χρόνια της ζωής του. Στο Παλαιοχώρι παντρεύτηκε και έστησε το σπιτικό του, στο Παλαιοχώρι  εργαζόταν στις αρχές του 20ου αιώνα ως μεταλλωρύχος επί 22 χρόνια.

«Πολλά μέρη θα μπορούσαν να επικαλεστούν ιδιαίτερη σχέση με τον Αλέξη Ζορμπά, το Καταφύγι Κοζάνης εκεί όπου γεννήθηκε, η Στούπα της Μεσσηνίας περιοχή που ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά συνεργάστηκαν στην εκμετάλλευση ενός μεταλλείου, η παραλία του Σταυρού στην Κρήτη όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας «Ζορμπάς ο Ελληνας», ακόμη και τα Σκόπια, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Χωρίς, όμως το Παλαιοχώρι, ο παγκόσμιος Ζορμπάς δεν θα υπήρχε. Διότι εδώ έζησε 22 χρόνια, έγινε μεταλλωρύχος που ενέπνευσε αργότερα το Νίκο Καζαντζάκη, τον οποίο πρωτογνώρισε σ’ ένα ταξίδι του στο Αγιον Ορος» ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου ανάδειξης της οικίας του Αλέξη Ζορμπά, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου στην κεντρική πλατεία του Παλαιοχωρίου, παρουσία πλήθους κόσμου.

Επισκέψιμο σημείο

Το σπίτι όπου έζησε επί 22 χρόνια στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής ο Αλέξης Ζορμπάς δεν υπάρχει. Το συγκεκριμένο σπίτι το οποίο θα αποτελέσει σημείο ιστορικής αναφοράς του Ζορμπά – τον ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη στο μυθιστόρημά του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»-, έχει γίνει δωρεά από τους πολλούς  κληρονόμους του στο Δήμο Αριστοτέλη.

Το επισκέψιμο σημείο θα συνδυάζει ψηφιακή τεχνολογία και λαογραφία ενώ κάθε χρόνο θα εκπονείται πρόγραμμα προβολής και προώθησης της οικίας Ζορμπά ως πόλου ενίσχυσης της επισκεψιμότητας της ευρύτερης περιοχής.

Κάστρο Νέπωσι

Το Παλαιοχώρι κτισμένο σε υψόμετρο 550 μ. φέρνει στο φως ένα ακόμη αξιοθέατο, το κάστρο Νέπωσι, νοτιοδυτικά του χωριού, στο οποίο στο παρελθόν – το 1998 και το 2003- είχαν πραγματοποιηθεί ανασκαφικές έρευνες.

Το Καστέλι στην αριστερή όχθη του Παλαιοχωρινού λάκκου είναι ένα ερειπωμένο φρούριο, το οποίο περιβάλλει έκταση 15 στρ. σ’ έναν δυσπρόσιτο λόφο. Από μακριά είναι αθέατο, διότι απ’ όλες τις πλευρές το περιβάλλουν ψηλότεροι ορεινοί όγκοι. Κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί νομίσματα, αγγεία, προϊστορικά όστρακα και έχουν βρεθεί ερείπια από οχυρώσεις και τάφοι στην ευρύτερη περιοχή. Η καταστροφή και οριστική εγκατάλειψη του Καστελίου, υπολογίζεται να έγινε κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα.

Στις μέρες μας έχει γίνει σηματοδότηση για τη διάσχιση μονοπατιού. Σε μικρή απόσταση από το Παλαιοχώρι υπάρχει σήμανση όπου ένας χωματόδρομος 3,4 χλμ. φτάνει στο Παρατηρητήριο. Από εκεί ατενίζετε την περιοχή και τμήμα του Κάστρου Νέπωσι ενώ ξεκινάει και μονοπάτι που οδηγεί κοντά στο Κάστρο.

Οπως αναφέρει και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Οικονομικών και πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού δήμου Αριστοτέλη Νίκος Αυγερινός, έχουν δημιουργηθεί και σημανθεί δυο περιπατητικές-ποδηλατικές διαδρομές  με την ονομασία «Αλέξης Ζορμπάς». Η μία έχει ως σημείο αναφοράς το Κάστρο Νέπωσι και η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει από το Παλαιοχώρι και κατευθύνεται προς το Μαδέμ Λάκκο, εκεί όπου ο Αλέξης Ζορμπάς εργαζόταν στις αρχές του 20ου αιώνα ως μεταλλωρύχος επί 22 χρόνια.

*ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ, συνδυάζει το ορεινό Παλαιοχώρι με τη μεν γραφική Αρναία με τα μακεδονίτικα σπίτια, τα μουσεία, την εκκλησία του Αγ. Στεφάνου και το άλσος της Αγ. Παρασκευής να απέχει 5 χλμ., τη δε θάλασσα να βρίσκεται επίσης σε κοντινές αποστάσεις. Θα κολυμπήσετε στα Πυργαδίκια, στην Ακτή Σαλονικιού από την πλευρά του κόλπου του Αγίου Ορους, στην Ιερισσό και τα Νέα Ρόδα (σ.σ. εκεί κοντά και οι παραλίες Κομίτσα, Βουλίτσα) στον Ακάνθιο κόλπο αλλά και στην Ουρανούπολη, στα νησάκια Δρένια μέχρι και στη νήσο Αμμουλιανή.

Tips

-Διαμονή: Σε παραδοσιακούς ξενώνες στην Αρναία, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε Ιερισσό, Νέα Ρόδα, σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών στην Ουρανούπολη κτλ.

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Φασόλια και λάχανα Παλαιοχωρίου, τυροκομικά (φέτα, γιαούρτι), κρασί, μουντοβίνα (τσίπουρο από μέλι), λάδι, μέλι Αρναίας, γιαπράκια, μπαλαμπάτσι (αυγά με σωταρισμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο), σκαζούτο σούπα με γαύρο ή σαρδέλα με λαδολέμονο και λίγο αλεύρι (σ.σ. το έτρωγαν οι ψαράδες το πρωί μόλις έφταναν από το ψάρεμα), ορκύνι Ιερισσού -είδος ψαριού μοιάζει με τόνο, τρώγεται τηγανητό, αλμυρό ή μαγειρεμένο με κρεμμυδάκια, άνηθο, λεμόνι-, μύδια Ολυμπιάδας κ.ά. Το 10ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας KOUZINA ολοκληρώνεται 1-3 Οκτωβρίου με εκδηλώσεις στη Μεγάλη Παναγία και την Ουρανούπολη αντίστοιχα.  

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

ταξίδια ΕλλάδαΑνατολική ΧαλκιδικήΑλέξης Ζορμπάς