Travel|10.08.2020 15:50

Βόλτες στα παράλια της Ηπείρου: Γαλαζοπράσινα νερά και εκλεκτοί μεζέδες

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η Ηπειρος, σταυροδρόμι πολιτισμών, παραδόσεων, γεύσεων και μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, «το περιβάλλον είναι η προίκα μας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και υπεύθυνος Τουριστικής Προβολής Στράτος Ιωάννου, στο πλαίσιο της πρόσφατης αποστολής μας στην ευρύτερη περιοχή.

«Από τον παράδεισο στη γη, σε μόλις 120 χλμ.» ή αν προτιμάτε «Από τη δράση στην ηρεμία, σε λιγότερο από 1 ώρα». Ηπειρος, ένας τόπος που συναρπάζει τον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου’ εκεί όπου το παρελθόν συναντάει το παρόν, εκεί όπου τα ποτάμια καταλήγουν σε κόλπους και στα καταγάλανα νερά του Ιονίου, που οι δαντελωτές ακτές εναλλάσσονται με κρυφούς κολπίσκους που σου κλείνουν το μάτι, για δροσιστικές βουτιές, για γνωριμία με την ιστορία του τόπου, τους ορεινούς και τους παραθαλάσσιους προορισμούς, για γευσιγνωσία από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά μέχρι νόστιμα κρεατικά και γευστικά τυροκομικά, συνοδεία ντόπιου κρασιού και τσίπουρου.

«Θα χρειαστείτε, τουλάχιστον έναν μήνα, και πάλι δεν θα σας φτάσει» μας είπε ο κ. Ιωάννου, σ’ ότι αφορά τις διαδρομές, τις ομορφιές, τις εκπλήξεις που κρύβει στα σπλάχνα της η μοναδική Ηπειρος, επισημαίνοντας δε, ότι η Ηπειρος βρίσκεται στην πρώτη θέση στο βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών στη σχέση ποιότητας – τιμής.   

Εχοντας ως αφετηρία μας την Πάργα και το μοντέρνο «Salvator Villas & Spa Hotel» ‘ντυμένο’ στα χρώματα του ενετικού ελαιώνα, ανακαλύπτουμε κάποια από τα σημαντικότερα παράλια της Ηπείρου.

Θυμίζει νησί…

Εχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε νησί, όμως είστε στην… κοσμοπολίτικη Πάργα, που φτάνετε οδικώς, είτε μέσω της Ιονίας – Εγνατίας Οδού (ερχόμενοι από νότια Ελλάδα) είτε μέσω Εγνατίας Οδού (ερχόμενοι από βόρεια Ελλάδα).

Σπίτια χρωματιστά σε αποχρώσεις της ώχρας, του κεραμιδιού, του σάπιου μήλου, του λαδιού – εμπνευσμένο από τον ενετικό ελαιώνα. Σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά, με επτανησιώτικη αρχιτεκτονική, ατενίζουν το νησάκι της Παναγιάς με το ομώνυμο εκκλησάκι και το γαλάζιο της θάλασσας, που «βάφεται» στους χρωματισμούς ανάλογα την ώρα της ημέρας.

Σεργιάνι στα σοκάκια, μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και διακοσμητικά, «I love Parga», ας φτάσουμε μέχρι το Ενετικό Κάστρο, να απολαύσουμε τη θέα! Όσο για την προκυμαία της, βρίθει από μαγαζιά, ταβερνούλες και εστιατόρια, καφέ και ζαχαροπλαστεία, μπαράκια και πρακτορεία για τις ημερήσιες εκδρομές και κρουαζιέρες στις κοντινές παραλίες και στους Παξούς και Αντίπαξους (25 ευρώ/άτομο).

Φυσάει αέρας βενετσιάνικος, αέρας κοσμοπολίτικος και η Πάργα θα σας «μεθύσει» με τα αρώματά της, τις γεύσεις της, τις κρυφές ομορφιές της!

Στην είσοδο του Αμβρακικού  

Ψητές γαρίδες (γάμπαρες) Αμβρακικού, οι οποίες ‘ταξίδεψαν’ στα πέρατα της γης, από τον Ρότζερ Μουρ μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, σαρδέλες – οι λεγόμενες παπαλίνες-, πετάλι από κέφαλο και εξαιρετικό αυγοτάραχο, ντομάτα Πρεβεζιάνικη, ντόπιο λάδι και ένα ποτήρι αρωματικό τσίπουρο.

Γαστρονομικές απολαύσεις στην Πρέβεζα, περιοχή περιτριγυρισμένη από θάλασσα, ανατολικά από τον Αμβρακικό, δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος, μέσα στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού της κέντρου, στο Σεϊτάν Παζάρ, ή και στις ταβερνούλες κατά μήκος της προκυμαίας της με θέα τα ιστιοπλοϊκά της σκάφη λικνίζοντας τα κατάρτια τους.

Ο ανδριάντας του Ελληνα ποιητή και πεζογράφου Κώστα Καρυωτάκη, το σπίτι όπου έζησε επί 32 μέρες στην πόλη, και τελικά αυτοκτόνησε, στις 21 Ιουλίου 1928, ένα παλιό καφενείο που οι θαμώνες του, καταμεσήμερο, είναι μερακλωμένοι και ακούνε Καζαντζίδη, πιο κάτω η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και ο Πύργος με το ηλιακό ρολόι, η προκυμαία με τον ποδηλατόδρομο και τους ντόπιους να μετακινούνται με ποδήλατο, οι θελκτικές παραλίες - ο Δήμος Πρέβεζας είναι βραβευμένος ως ο 5ος ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνοντας την νούμερο ένα ασφαλέστερη παραλία, το Μονολίθι με ακτογραμμή 23 χλμ.-, η ιστορία και ο πολιτισμός, οι ημερήσιες κρουαζιέρες στον Αμβρακικό, για παρατήρηση των χαριτωμένων δελφινιών, μας προ(σ)καλούν για εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής.    

Εξωτικές παραλίες

Καλωσορίσατε στην «Καραϊβική της Ελλάδας» που δεν είναι άλλη από τα Σύβοτα της Θεσπρωτίας, κοσμοπολίτικο χωριό, χτισμένο σε έναν μικρό κόλπο γύρω από τον οποίο βρίσκονται διάσπαρτα καταπράσινα νησάκια, θυμίζοντας τα νορβηγικά φιόρδ. Τα νησάκια Αγιος Νικόλαος, Μαύρο Ορος, Μεγάλο και Μικρό Μουρτεμένο, Χοιρονήσι αγκαλιάζουν το παραθαλάσσιο θέρετρο, δημιουργώντας ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Η καρδιά των Συβότων χτυπάει στο λιμάνι με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα ταβερνάκια και τα καφέ μπαρ. Από εκεί αναχωρούν καθημερινά τα καραβάκια, με συνεχή δρομολόγια (εισιτήριο 10 ευρώ/άτομο), για τις εξωτικές φημισμένες παραλίες της περιοχής όπως η Πισίνα και το Διαπόρι. Επίσης, από το λιμάνι των Συβότων διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες για τους Παξούς και Αντίπαξους (30 ευρώ-35 ευρώ/άτομο).

Κατά την παραμονή σας στα Σύβοτα, απολαύστε και τον περίπατό σας στο Μονοπάτι των Ερωτευμένων. Βρίσκεται στη δυτική άκρη του λιμανιού και ύστερα από 150 μ. καταλήγει στην παραλία Γαλλικός Μόλος. Ιδανική η ώρα που δύει και ο κόκκινος δίσκος.

Επίσης, σε απόσταση 9 χλμ. από τα Σύβοτα προσεγγίζετε την Πλαταριά, όμορφο αυθεντικό ψαροχώρι με λιμανάκι – μαρίνα, μεγάλη παραλία με άμμο και τουριστική υποδομή.

Στα 12 χλμ. στον επαρχιακό δρόμο προς Πάργα, βρίσκεται η ορεινή Πέρδικα -το μεγαλύτερο παραδοσιακό χωριό της Θεσπρωτίας.

Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διοργάνωση της αποστολής μας.

*ΠΑΡΑΛΙΕΣ, στην Πάργα, Κρυονέρι και Πίσω Κρυονέρι εντός του οικισμού, Λούτσα, Αλωνάκι Φαναρίου, Αγιανάκης, Λίχνος, Βάλτος οργανωμένη, Σαρακίνικο οργανωμένη με υποδομή, Ορμος του Οδυσσέα κτλ. Στην Πρέβεζα, μέσα στην πόλη Κυανή Ακτή, παραλία Παντοκράτορα, Αλωνάκι, Καλαμίτσι, στο Ιόνιο Μύτικας, το βραβευμένο Μονολίθι, Κανάλι, Καστροσυκιά, Λυγιά, Βράχος με τουριστική υποδομή κ.ά. Στα Σύβοτα, Μπέλλα Βράκα στο νησάκι Μουρτεμένο, φτάνετε περνώντας μέσα από τη θάλασσα, Κάρβουνο, Γαλλικός Μόλος, Ζέρη, ΔΕΗ, Ζάβια μικρή παραλία οργανωμένη, Μεγάλη Αμμος βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία», Μικρή Αμμος κοσμοπολίτικη με in beach bar και εστιατόριο, Μεγάλο Ντράφι οργανωμένη και Μικρό Ντράφι μικρός κολπίσκος για ησυχία, Αγία Παρασκευή με θέα την καταπράσινη βραχονησίδα, Σοφάς, Αρίλλας και Καραβοστάσι με τουριστική υποδομή, Πράπα Μάλλι με δύσκολη πρόσβαση κ.ά.

Tips

-Ανθούσα/Αγιά: Στην Ανθούσα (3 χλμ. από Πάργα) επισκεφτείτε τον αναστηλωμένο Μύλο του Λούκα με το λαογραφικό μουσείο. Στην Αγιά, ορεινός οικισμός (8 χλμ. από Πάργα) με το κάστρο του Αλή Πασά, φωτισμένο τη νύχτα, και πανοραμική θέα στο Ιόνιο πέλαγος, τους Παξούς, τους Αντίπαξους, στο κεντρικό της καλντερίμι, μεταξύ άλλων, φημίζεται η παραδοσιακή ταβέρνα «Οασις» του Γιάννη Λέκκα και της οικογένειάς του, που στέκει εκεί από το 1960 (τηλ. 26840 35272). Είναι και το εργαστήριο με τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Γεωργίας (www.pastapargas.gr).

-Νεκρομαντείο του Αχέροντα: Στη λίμνη Αχερουσία, στον Αχέροντα ποταμό πίστευαν ότι υπάρχει μια από τις εισόδους για τις Πύλες του Αδη. Ο Χάρων (γιος του Ερέβους και της Νύκτας) ήταν ο βαρκάρης που κουβαλούσε τις ψυχές των νεκρών στον Αδη και έπαιρνε τον οβολό που έβαζαν στα χείλη του νεκρού οι συγγενείς. Στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι να δημιουργηθεί ένας μύθος για την περαιτέρω ανάπτυξη του Αχέροντα, από τις πηγές του έως τις εκβολές. Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στον Μεσοπόταμο, 25  χλμ. από Πάργα (Ωρες λειτουργίας καθημερινά 08.30 – 15.15, εισιτήριο 6 ευρώ, τηλ. 26840 41206). Οι πηγές Αχέροντα βρίσκονται κοντά στο χωριό Γλυκή. 

-Αρχαιολογικός χώρος/Αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης: Στην χερσόνησο της Πρέβεζας βρίσκεται η Αρχαία Νικόπολη, η μεγαλύτερη σωζόμενη αρχαία πόλη της Ελλάδας, εκεί όπου στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, διαδραματίστηκε μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της αρχαιότητας, η ναυμαχία του Ακτίου. Ο Ρωμαίος στρατηγός Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη, καθιστώντάς την κέντρο του ελληνικού πολιτισμού (Ωρες λειτουργίας 08.00 – 20.00, εκτός Τρίτης, εισιτήριο 8 ευρώ ενιαίο, τηλ. 26820 89892).

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Γαρίδες Αμβρακικού (γάμπαρες), σαρδέλες (παπαλίνες), κέφαλοι, λαβράκια, αυγοτάραχο, ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, κρασί, τσίπουρο, χειροποίητα ζυμαρικά, τυροκομικά, μπακλαβάς, σαπούνια από λάδι ελιάς, κέφαλος πετάλι (ανοιγμένο στη μέση, στεγνώνει στον ήλιο και ψήνεται στα κάρβουνα), γαύρος μαρινάτος, πίτες γλυκές και αλμυρές, ψητά κρεατικά, γαριδομακαρονάδα κ.ά.

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

ταξίδια ΕλλάδαΠάργαΉπειρος