Travel|17.08.2020 17:33

Το νησί του «θαμμένου θησαυρού»: Εσύ ακόμα να επισκεφτείς την Ήμερη Γραμβούσα;

Newsroom

Όταν ακούς το όνομα της Γραμβούσας, το μυαλό σου πηγαίνει αποκλειστικά στην Κρήτη, όμως πέρα από αυτή την πληροφορία, αν δεν την έχεις επισκεφτεί, σπάνια γνωρίζεις κάτι παραπάνω για αυτόν τον ακατοίκητο τόπο.

Τα δύο ακατοίκητα νησιά της Γραμβούσας, η Άγρια και η Ήμερη στολίζουν την θαλάσσια περιοχή απέναντι από την επιβλητική Χερσόνησο και βρίσκονται μόλις δύο μίλια μακριά από την περίφημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου.

Πιο διάσημη από τις δύο είναι η Ήμερη Γραμβούσα και φημίζεται για το κάστρο της που στέκει εκεί επιβλητικό σε υψόμετρο 137 μέτρων.

T

Το φρούριο ήταν άντρο πειρατών, ενώ θρυλείται πως εκεί βρίσκεται θαμμένος ακόμα και σήμερα ένας θησαυρός τεράστιας αξίας. Ο βυθός του νησιού φιλοξενεί ένα σκουριασμένο ναυάγιο που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο ως αξιοθέατο.

Η νότια πλευρά του νησιού φημίζεται για τους δύο κολπίσκους με καταγάλανα παγωμένα νερά και είναι εκείνο το σημείο που αποβιβάζονται οι επισκέπτες με τα τουριστικά καϊκάκια από την παραλία του Κισσάμου. Το ταξίδι διαρκεί μια ώρα και η διαδρομή σου γεμίζει το μάτι με όλα τα χρώματα που μπορεί να πάρει η θάλασσα.

 

Οι επισκέπτες ξεναγούνται στο φρούριο, στο ναυάγιο αλλά έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν και στα καταγάλανα νερά και να εξερευνήσουν τον πλούσιο βυθό. Στην παραλία υπάρχουν δέντρα που προσφέρουν σκιά, όμως τίποτα άλλο. Τα απαραίτητα σνακ, τον καφέ και το νερό σου μπορείς να τα προμηθευτείς από το πλοίο, αλλιώς χρειάζεται να τα έχεις πάρει από την πόλη.

Η περιοχή ανήκει στο πρόγραμμα Natura 2000 ως αρχαιολογικούς χώρος και για αυτό τον λόγο απαγορεύεται η διανυκτέρευση και το κάμπινγκ.

T

Πριν ξεκινήσεις, πρέπει να ξέρεις πως στην Γραμβούσα δεν θα έχεις σήμα στο κινητό, όμως δε θα σου λείψει καθόλου. Εκεί θα χαθείς στα πανέμορφα νερά και στην ηρεμία του άγονου τόπου, ενώ η ιστορικότητα της περιοχής θα σε μεταφέρει σε εποχές που δεν πρόλαβες να ζήσεις.

Ακόμα το σκέφτεσαι;

Covid Free διακοπές 2020