Travel|15.09.2020 12:23

Αυστηρά για γλυκατζήδες! Σε αυτές τις τρεις ελληνικές πόλεις θα βρεις τα νοστιμότερα και πιο XXL γλυκά

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Για πολλούς από εμάς, «ταξίδι» σημαίνει πέρα από ωραίες παραλίες, έντονη νυχτερινή ζωή ή πολυδιαφημισμένα αξιοθέατα… και γεύση. Ευτυχώς, είμαστε πολλοί εκείνοι που λατρεύουμε έναν συγκεκριμένο προορισμό απλά και μόνο για τους γευστικούς πειρασμούς που συναντάμε σε αυτόν, με την Ελλάδα να μας έχει συνηθίσει σε κάθε είδους τοπικό έδεσμα στα νησιά, τα χωριά και τις πόλεις της.

Σήμερα, όμως, το θέμα μας είναι πολύ συγκεκριμένο. Και για όλους εμάς τους κοιλιόδουλος (ας μην κρυβόμαστε!) είναι και πολύ αγαπημένο.

Κεφάλαιο «γλυκά» λοιπόν. Γλυκά κάθε είδους: Τοπικά ή όχι, σιροπιαστά ή σοκολατένια, παραδοσιακά ή σα να έφτασαν μόλις από το Παρίσι.

Τι θα λέγατε για μια μίνι ξενάγηση στα νοστιμότερα ελληνικά hotspots που έχουν καταφέρει να ενθουσιάσουν το κοινό τόσο με τη γεύση όσο και με τις χορταστικές τους μερίδες;

Σήμερα, ταξιδεύουμε γευστικά στις τρεις πόλεις που φημίζονται για τα γλυκίσματα-όνειρο που χαρίζουν στους γλυκατζήδες, τα οποία έχουν συγκεντρώσει αποθεωτικές κριτικές σε ταξιδιωτικές ιστοσελίδες και όχι μόνο!

Σταθμός 1ος: Καλαμάτα

Μπορεί η Καλαμάτα να φημίζεται για το λάδι της, στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει ούτε ένας ταξιδιώτης που φεύγει από την πόλη χωρίς να έχει προμηθευτεί το φημισμένο παστέλι της, δίπλες ή αποξηραμένα σύκα. Στην πόλη της, βλέπεις, έχουν την τιμητική τους μερικά παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία που έχουν θρέψει -κυριολεκτικά- γενιές και γενιές.

Facebook / Λάμπος

Τα πιο νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα θα τα βρεις στον «Λάμπο». Το λατρεμένο καλαματιανό παστέλι (σκληρό ή μαλακό) και οι πάντα full μελωμένες δίπλες είναι από τα πιο «δυνατά» χαρτιά της επιχείρησης. Εκεί θα βρεις ένα από το ωραιότερα κορνέ της Ελλάδας και βελούδινες λευκές κρέμες που δεν γίνεται να μην σε κάνουν να επιστρέψεις για δεύτερο γύρο.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας, προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον «Athanasiou». Το γεμιστό τσουρέκι του με σοκολάτα ή κάστανο μπορεί να συγκριθεί μόνο αυτό του «Τερκενλή». Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το red velvet cake ή -για όσους αγαπούν τις παραδοσιακές γεύσεις- το εκμέκ.

T

Στο «Fresh» θα βρεις την πιο ζουμερή σοκολατόπιτα σε XXL μερίδα, ενώ στον «Σκιαδά» ένα από τα νοστιμότερα γαλακτομπούρεκα της Πελοποννήσου, βασισμένο στην παραδοσιακή συνταγή.

Facebook / Fresh

Σταθμός 2ος: Θεσσαλονίκη

Δεν θα μπορούσε να λείπει, σωστά; Μπορεί οι περισσότεροι να έχουν συνδέσει τη συμπρωτεύουσα με τα γεμιστά τσουρέκια του «Τερκενλή», ένας πιο διαβασμένος, όμως, γνωρίζει κι άλλους γευστικούς Παραδείσους που αξίζουν μια επίσκεψη. Ένας απ’ αυτούς το ζαχαροπλαστείο «Χατζηφωτίου» με τις αυθεντικές θεσσαλονικιώτικες γεύσεις που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Εκεί θα βρεις τα πιο νόστιμα σιροπιαστά και πολίτικα γλυκά και πάντα φρέσκες τούρτες.

Δική μας πρόταση, οι σοκολατένιες φυσικά. Τα σφηνάκια σοκολάτας, τα μίνι βαφλάκια και τα σουδάκια έχουν κι αυτά την τιμητική τους. Τέλος, μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το ρυζόγαλο.

Για τρίγωνα Πανοράματος το ζαχαροπλαστείο «Σπέσιαλ» είναι εκεί για σένα. Ακόμα, θα βρεις μεγάλα, ζουμερά cupcakes.

Σταθμός 3ος: Βόλος

Ένας προορισμός που σου χαρίζει με απίστευτη ευκολία 2 – 3 κιλάκια στην πρώτη επίσκεψη. Τα γλυκά της πόλης είναι απίστευτα, πάντα φρέσκα και σε μεγάλη ποικιλία.

Από τα must-visit μαγαζιά είναι το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής «Κλεινοβός» που φημίζεται μέχρι σήμερα για τις τίμιες μερίδες και τις χαμηλές τιμές του. Από τα καλύτερα εκλέρ που θα φας ποτέ σου, σε ατομική ή… πιο grande μερίδα. Μεταξύ μας, πάρε τη grande και θα μας θυμηθείς. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα σοκολατογλυκά που είναι πάντα της ημέρας! Οι ντόπιοι, πάντως, αποθεώνουν την πουτίγκα και το παγωτό του.

Facebook / Melissa

Αν αγαπάς τη ζαχαρόπαστα, η «Μέλισσα» με τις τούρτες – υπερπαραγωγή θα σε ξετρελάνει. Ό,τι πρέπει για ειδικές περιστάσεις.

Τέλος, ένα από τα διασημότερα (και βραβευμένο με Best Greek Food Award) ζαχαροπλαστεία του Βόλου είναι ο  «ΓλυκοΣτύλλας».

Το προφιτερόλ του είναι το κάτι άλλο, ενώ το μιλφέιγ του συγκρίνεται άνετα με αυτό της διάσημης πλέον «Δέσποινας». Φρόντισε -ακόμα κι αν προτιμάς τη σοκολάτα- να πάρεις μια γεύση και από την pavlova αλλά και την τάρτα λεμόνι με τη βελούδινη υφή.

Facebook / ΓλυκοΣτύλλας

Το μόνο βέβαιο; Στις τρεις αυτές πόλεις η λέξη «δίαιτα» είναι απαγορευμένη. Και μία δοκιμή θα σας πείσει…

τα καλύτερα γλυκά στην Ελλάδαγλυκά