Travel|16.09.2020 15:02

Εκεί έχουν ακόμα Αύγουστο: Το νησί-όνειρο των Κυκλάδων για τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Είναι, το καταλαβαίνουμε, μια μάχη μέχρις εσχάτων. Οι δύο «αντικρουόμενες» πλευρές παρατάσσουν αδιαλείπτως τα επιχειρήματά τους προκειμένου να σε πείσουν υπέρ του ενός ή του άλλου. Κι εσύ, με μάτια που παραπέμπουν ευθέως σε καινοφανές μπέρδεμα, καλείσαι ν' αποφασίσεις. Τι κάνεις, λοιπόν;

Από τη μία υπάρχουν τα εξής: το ομορφότερο, ενδεχομένως, ηλιοβασίλεμα σε ολόκληρη την Ελλάδα - το μοναδικό που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε αυτό της Σαντορίνης. Υπέροχα γαλάζια και διάφανα νερά. Το καλύτερο κλίμα των Κυκλάδων και, ίσως, η πιο εντυπωσιακή χώρα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ελληνικό νησί.

Μια σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσεις... χθες (ει δυνατόν και προχθές, στο παρόν μάλλον είναι αργά). Από την άλλη, στέκει μόνο του ένα παλιομοδίτικης «υφής» ημερολόγιο του 2020. Δεν χρειάζεται να σου πει πολλά, ο μήνας που είναι γυρισμένο τα λέει όλα: Σεπτέμβρης. Και, μάλιστα, μέσα Σεπτεμβρίου.

Αναρωτιέσαι φωναχτά: «Μα είναι δυνατόν να κάνω καλοκαιρινές διακοπές τον Σεπτέμβρη;».

Αν μιλάμε για την Φολέγανδρο τότε η απάντηση είναι τόσο εκκωφαντικά θετική, που κάθε αρνητική δεύτερη σκέψη εξοστρακίζεται στο πυρ το εξώτερον.

T

Στη Φολέγανδρο «φιγουράρει» η καλύτερη χώρα των Κυκλάδων. Γραφικά σοκάκια, υπέροχα καλντερίμια, πλατείες βγαλμένες από ταινία του Χόλιγουντ (κι όχι από εκείνες με χαμηλότατο budget...) και κερασάκι στην ήδη υπάρχουσα οπτική τούρτα λίγος κόσμος, όχι καταστάσεις που σε κάνουν να θέλεις να φύγεις τρέχοντας από την πολυκοσμία.

Πέραν τούτου, αν ανέβει κανείς στο εκκλησάκι της Παναγίας το απόγευμα θα έχει μπροστά του ολόκληρο το Αιγαίο και το ηλιοβασίλεμα- που «αστράφτει» στην αγκαλιά του νερού- θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη του. Ο λόγος, απλός: είναι μ-α-γ-ι-κ-ό, και όχι, η χρήση της παύλας ανάμεσα σε κάθε γράμμα δεν είναι υπερβολή.

Επίσης, έχουμε μία λέξη για σένα: Ματσάτα. Μπορεί να μοιάζει με τρεις συλλαβές που μπήκαν τυχαία η μία δίπλα στην άλλη, όμως στην πραγματικότητα μιλάμε για χειροποίητα ζυμαρικά (που συνοδεύονται από εκπληκτικό τοπικό τυρί) που κάνουν κάθε άλλο ζυμαρικό που έφαγες στην ζωή σου να μοιάζει με ημιτελή προσπάθεια μαγειρέματος.

Φυσικά, νησί χωρίς μνημειώδη νερά δε νοείται - τουλάχιστον στην Ελλάδα. Η Φολέγανδρος προφανέστατα και δεν αποτελεί εξαίρεση στον θαλάσσιο κανόνα: παρά το γεγονός πως για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχει επικρατήσει η άποψη πως οι παραλίες της δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, μιλάμε για ιδιαιτέρως σημαντικό λάθος.

Και μόνο μια επίσκεψη στο πασίγνωστο Κάτεργο αρκεί για να σε πείσει για το αντίθετο.

Προσεγγίζεται μονάχα με καραβάκι, τα νερά του είναι τόσο κρυστάλλινα που ακόμα και ο όρος «κρυστάλλινα» φαντάζει λίγος για να το περιγράψει, ενώ στον διάσημο βράχο του μπορείς να φανερώσεις την πιο περιπετειώδη πλευρά του εαυτού σου, σκαρφαλώνοντας πάνω του.

Εκτός από το Κάτεργο, όμως, υπάρχουν το Λατινάκι, η Αγκάλη, το Λιβάδι, το Πουντάκι, ο Άγιος Νικόλαος, τα Χοχλίδια και πολλές ακόμα, άλλες με βράχια, άλλες με ολόχρυση άμμο, πολλές με σπηλιές που περιμένουν να τις εξερευνήσεις, όλες τους, όμως, με έναν και μόνο στόχο: να σε κάνουν να ρίξεις τις βουτιές της ζωής σου.

T

Σύμμαχός σου, ακόμα και τον Σεπτέμβρη, ο καιρός. Ειδικά το πρωί και το μεσημέρι έχει αρκετή ζέστη, την στιγμή που το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει αισθητά, καθιστώντας τις βόλτες σου στη χώρα ακόμα πιο ευχάριστες.

Και, λίγο πριν το τέλος, σου έχουμε και το καλύτερο: δεν χρειάζεται καν αυτοκίνητο για ν' απολαύσεις τις διακοπές σου, μιας και σε όλα τα μέρη εκεί θα πας είτε με τα πόδια είτε με καραβάκι.

Επομένως, ναι: οι διακοπές στην Φολέγανδρο τον Σεπτέμβρη μοιάζουν με ένα όνειρο που μπορείς να κάνεις πραγματικότητα αρκεί να το αποφασίσεις.

ΦολέγανδροςΚυκλάδεςδιακοπές τον Σεπτέμβρη