Travel|27.12.2018 23:00

Ορεινές αποδράσεις στο πάρα πέντε

Ντέπη Χιωτοπούλου

Τρίκαλα Κορινθίας

Φωλιασμένα στις πλαγιές του οροπεδίου της Ζήρειας, τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες: τα Κάτω Τρίκαλα, τα Μεσαία και τα Ανω Τρίκαλα.

Τα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μ., με θέα στον Κορινθιακό κόλπο αλλά και στη Ζήρεια. Αποτελούν την παλαιότερη συνοικία των Τρικάλων και είναι ιστορική συνέχεια του αρχαίου Πύσαιου της Πελλήνης.

Στα 1.100 μ. βρίσκονται τα Μεσαία Τρίκαλα, με πανοραμική θέα στα βουνά της Κορινθίας, και είναι η «σκιά» των Ανω Τρικάλων.

Ενα χιλιόμετρο από τη Μεσαία Συνοικία Τρικάλων, είναι τα Ανω Τρίκαλα, έδρα της αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων που εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα στις αρχές του 16ου αιώνα. Ηταν πλούσιο χωριό, το οποίο το έλεγαν και «αρχοντομαχαλά» και εκτός των Νοταράδων κατοικούσαν εκεί και άλλες επιφανείς οικογένειες. Στα Ανω Τρίκαλα, ιδιαίτερα αναπτυγμένα τουριστικά, με μεγάλη επιλογή για διαμονή, εστίαση και διασκέδαση, με πετρόκτιστα αρχοντικά, σώζεται,  μεταξύ άλλων, ο παμπάλαιος πύργος των Νοταραίων και το ερειπωμένο αρχοντικό των Δασαίων.

Σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό, στην πλαγιά της Ζήρειας, είναι η ιερά μονή του Αγίου Βλασίου. Σ’ ότι αφορά το αθλητικό χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας βρίσκεται στο βορειανατολικό άκρο της Κυλλήνης (Ζήρειας) και διαθέτει δυο πίστες (η μια αρχαρίων) που εξυπηρετούνται από συρόμενο αναβατήρα. Λειτουργεί πετρόχτιστο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, snowmobile κ.ά. και απέχει 10 χλμ. από τα Ανω Τρίκαλα (www.ziriaski.gr).  

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα, ακολουθώντας την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου ή Αθηνών-Πάτρας στο 119ο χλμ. βγαίνετε στην έξοδο για Ξυλόκαστρο και στη συνέχεια ακολουθείτε πινακίδες που οδηγούν αριστερά, κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής οδού προς Τρίκαλα. Συνολικά για τα Τρίκαλα Κορινθίας θα διανύσετε 144 χλμ. Από Θεσσαλονίκη, να υπολογίζετε 650 περίπου χλμ.

-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Κρασί που παράγει η περιοχή, ψητά, σούβλα, κατσικάκι λαδορίγανη, γουρουνόπουλο, σταφίδα, δημητριακά, μήλα, καρύδια κ.ά.

Ελάτη - Περτούλι

Στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων, συναντάτε χωριά, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Κόζιακα, ανάμεσα σε υπέροχο ελατόδασος. Η Ελάτη, από τα πλέον αναπτυγμένα τουριστικά μέρη της περιοχής,  το παλιό όνομα της οποίας ήταν Τύρνα, διαθέτει παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία, καφέ μπαράκια, ταβέρνες και εστιατόρια, μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, τοπικά προϊόντα και βότανα.

Αξίζει να περπατήσετε στα δρομάκια του χωριού, να περάσετε από την εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, να πάτε στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ενώ από την τοποθεσία «Κόκκινος Βράχος» έχετε πανοραμική θέα σ' όλη την περιοχή μέχρι την κορυφή Μαρόσα.

Συνεχίζοντας μια πανέμορφη διαδρομή από Ελάτη φτάνετε στο Περτούλι, αρχοντοχώρι, χτισμένο σε μια τοποθεσία γεμάτη έλατα και σε υψόμετρο 1.150 μ. Περίφημα και τα Περτουλιώτικα λιβάδια με λιμνούλες και ρυάκια, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο στους πρόποδες του Κόζιακα. Στη βάση του, λειτουργεί σαλέ, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολή σκι, ενώ ένα μικρό σαλέ υπάρχει στην κορυφή του χιονοδρομικού. Απέχει 5 χλμ. από Περτούλι, 8 χλμ. από Ελάτη, 9 χλμ. από Νεραϊδοχώρι (τηλ. 24340 91545 εκδοτήρια).

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα φτάνετε στα Τρίκαλα σε 3,5 περίπου ώρες ακολουθώντας την εθνική οδό και στη Λαμία έξοδος για Καρδίτσα-Τρίκαλα, συνεχίζοντας στην περιφερειακή οδό Καρδίτσας με προορισμό τα Τρίκαλα (330 χλμ.). Από εκεί η Ελάτη απέχει 33 χλμ. και το Περτούλι 46 χλμ.. Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την εθνική οδό για Τρίκαλα (213 χλμ.) και στη συνέχεια για Ελάτη, Περτούλι.

-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Αγριογούρουνο, ελάφι στιφάδο, ζαρκάδι, κότσι χοιρινό, ψητά και σούβλες, χωριάτικα λουκάνικα, γίδα βραστή, πίτες, τσίπουρο, σπιτικό λικέρ, φαρμακευτικά φυτά, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, ελατόμελο, μανιτάρια βουνού, τουρσιά, χυλοπίτες, κεραμικά κ.ά.

Παλιός Αγιος Αθανάσιος

Στον ορεινό όγκο του νομού Πέλλας, ο οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου, πρωταγωνιστεί για τις ημέρες των εορτών. Η παλιά του ονομασία ήταν Τσέγανη και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μ., ανάμεσα σε δάση οξιάς. Πετρόχτιστα σπίτια, ξενοδοχεία και ξενώνες, ταβέρνες, καφέ μπαρ, στενά δρομάκια, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, διακοσμητικά σπιτιού αλλά και ρουχισμό και εξοπλισμό σκι, μίνι μάρκετ κτλ., είναι μεταξύ άλλων, το σκηνικό στον παραδοσιακό οικισμό.

Σε απόσταση 17 χλμ. από το χωριό είναι το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν («Κλέφτης του καϊμακιού» σημαίνει και το όνομά του) ή Βόρας. Στη βάση του χιονοδρομικού λειτουργεί καφέ μπαρ, σχολή σκι και ενοικίαση εξοπλισμού, ενώ για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ υπάρχουν 14 πίστες και 6 αναβατήρες (τηλ. 23810 32000, www.kaimaktsalan.gr).

Σε κοντινή απόσταση από τον Παλαιό Αγιο Αθανάσιο, είναι το χωριό Παναγίτσα (6 χλμ. και 23,5 χλμ. από το χιονοδρομικό) επίσης με τουριστική υποδομή, ωστόσο σε πιο ήπια μορφή από τον Παλιό.

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη, βγαίνετε στην έξοδο για Βέροια και συνεχίζετε κατευθυνόμενοι προς Eδεσσα. Συνολικά θα διανύσετε περίπου 600 χλμ. Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε το δρόμο για Εδεσσα (89 χλμ.) και λίγο πριν την πόλη στρίβετε αριστερά (υπάρχουν πινακίδες προς Καστοριά, Φλώρινα, Αγρας). Συνολικά θα διανύσετε 124 χλμ.

-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Κρεατικά, ψητά, σούβλα, μαγειρευτά, αγριογούρουνο, κατσικάκι γάστρας, ριζότο με μανιτάρια, σούπες, τσίπουρο και κρασί, ξυλόγλυπτα, ζυμαρικά κ.ά.

Ελατοχώρι

Στα Πιέρια Ορη, στο νομό Πιερίας, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 870 μ., θα συναντήσετε το Ελατοχώρι, το Παλιό και το Νέο χωριό. Η παλιά του ονομασία ήταν Σκουτέρνα, όνομα που προήλθε από τα σκουτιά (τα μάλλινα υφαντά) που έπλεναν στο νεροτριβείο (ή μπατάνι). Οσον αφορά το σημερινό του όνομα, σύμφωνα με παραδόσεις, προέρχεται από κάποιο φουντωτό έλατο, που αποτέλεσε κρησφύγετο δυο τριών οικογενειών, οι οποίες γλίτωσαν από τους Γερμανούς. Το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς και μονάχα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου διασώθηκε.

Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στο Νέο Χωριό, ενώ και το Παλιό χωριό διαθέτει πετρόκτιστους ξενώνες, ταβέρνες και κάνα δυο καφέ κ.ά. Στο Παλιό βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η Τρανή Βρύση με το γάργαρο νερό.

Σε απόσταση 8 χλμ., στη θέση «Παπά Χωράφι», είναι το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, με 5 αναβατήρες και 7 πίστες ανάμεσα σε δάση οξιάς και θέα, την τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα, το Βέρμιο αλλά και τον Ολυμπο!

Στο χιονοδρομικό λειτουργούν σαλέ, σχολή σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού (τηλ. 23510 82993-4, 72200, www.elatohori-ski.gr).

Info

- Απόσταση: Από Αθήνα, ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη, βγαίνετε στο ύψος της Κατερίνης (430 χλμ.) και συνεχίζετε ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες για  Ελατοχώρι. Συνολικά θα διανύσετε 470 χλμ. Από Θεσσαλονίκη απέχει 95 χλμ., ακολουθώντας την εθνική οδό για Κατερίνη.

-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Ψητά της ώρας, σούβλες, φασολάδα, γίδα βραστή, κοντοσούβλι, αγριογούρουνο, λουκάνικα χωριάτικα, τοπικό παραδοσιακό γλυκό «Ναπολέων» (σφολιάτα με κρέμα), τσίπουρο και κρασί, γλυκά κουταλιού, χειροποίητα ζυμαρικά, τσάι Ολύμπου κ.ά.

Καρπενήσι

Στην καρδιά της Ελλάδας, το Καρπενήσι χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Βελουχίου, σε υψόμετρο 960 μ., αποτελεί ιδανική αφετηρία για πανέμορφες διαδρομές ανάμεσα σε ελατοδάση, στην περιοχή της Ευρυτανίας.

Η δημοφιλέστερη διαδρομή στην περιοχή είναι με κατεύθυνση προς την ιερά μονή Προυσού και το ομώνυμο χωριό (30 χλμ.). Οι Κορυσχάδες (5 χλμ.) είναι χτισμένες δυτικά του Καρπενησίου, σε υψόμετρο 960 μ. και εκεί υπάρχει μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ξενώνες, ταβερνούλες κτλ.

Από την κεντρική διαδρομή Καρπενησίου – Προυσού, θα συναντήσετε πινακίδες για διάφορα χωριά (Κλαυσί,  Μουζίλο, Ανιάδα κτλ), για Βουτύρο χτισμένο σε υψόμετρο 900 μ. περιτριγυρισμένο από έλατα, Νόστιμο με τον παλιό νερόμυλο και ένα πέτρινο γεφυράκι, Μικρό Χωριό, το Νέο και το Παλιό. Από την άλλη πλευρά του δρόμου, αντικριστά με το Μικρό Χωριό, είναι το Μεγάλο Χωριό, με αξιόλογη τουριστική υποδομή. Ο κεντρικός δρόμος συνεχίζει για Γαύρο, Μονή Προυσιώτισσας και Προυσό, περνώντας και από την επιβλητική τοποθεσία Κλειδί.

Και βεβαίως, σε απόσταση 12 χλμ. από το Καρπενήσι, είναι το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βελούχι με πέντε αναβατήρες και 18 πίστες για σκι, σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολή σκι κτλ. (www.velouxi.gr).

Info

-Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και στο ύψος της Λαμίας, βγαίνετε από την εθνική οδό ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες για Καρπενήσι. Θα διανύσετε 284 χλμ., ταξίδι περίπου 3 ωρών. Από Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα ακολουθείτε την εθνική για Αθήνα, βγαίνετε στη Λαμία και συνεχίζετε για τον τελικό σας προορισμό. Μέχρι το Καρπενήσι θα διανύσετε 366 χλμ., ταξίδι περίπου 4 ωρών.

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Κάστανα, ζυμαρικά, λικέρ, γλυκά κουταλιού, πίτες, μέλι, τυροκομικά (φέτα, κεφαλοτύρι, κασέρι, κατίκι), βότανα, προσιούτο, αλλαντικά (σαλάμι, χοιρομέρι κρασάτο, χοιρινό φιλέτο, μπέικον καπνιστό, λότζα), τσίπουρο, πέστροφες, σούβλα, κυνήγι, γαλακτομπούρεκο, εκμέκ κανταΐφι κ.ά.

απόδρασηΕλλάδα