Travel|01.10.2020 14:36

Μονοήμερη κοντά στην Αθήνα: Η παραλία με τη φυσική σκιά είναι η τέλεια επιλογή για τα 35άρια της Κυριακής

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Πλέον δεν είναι μια ψευδαίσθηση όσων αρνούνται να δεχτούν ότι το καλοκαίρι μας κούνησε μαντήλι. Το καλοκαίρι είναι όντως ακόμα εδώ και το αποδεικνύει η τιμή του υδράργυρου το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Τα 35άρια επιστρέφουν και μαζί η διάθεση μας για μια κοντινή, άκρως καλοκαιρινή εξόρμηση. Στη Βύθουρη.

Αν το όνομα δεν σας λέει τίποτα, τότε ανήκετε στην πλειοψηφία εκείνων που αγνοούν έναν κοντινό, επίγειο παράδεισο. Γιατί η Βύθουρη είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό των ντόπιων και των λίγων εκλεκτών που την έχουν απολαύσει, το οποίο δύσκολα μοιράζεσαι με άλλον. Πριν από λίγα χρόνια ελάχιστοι μόνο γνώριζαν την ύπαρξη της.

Την τελευταία τριετία όμως η πληροφορία για την συγκλονιστική, μικρή παραλία που μαγεύει τον επισκέπτη πέρασε από στόμα σε στόμα και έτσι το κλειστό club που γνώριζε το ακριβό μυστικό, άρχισε να μεγαλώνει.

Αν διαθέτεις 60 ευρώ budget (πήγαινε - έλα) για μια ονειρική μονοήμερη που δεν θα ξεχάσεις ποτέ, τότε έφτασε η ώρα να μάθεις τι εστί Βύθουρη και γιατί η συγκεκριμένη παραλία της Εύβοιας θεωρείται πραγματικό φαινόμενο.

T

Πώς θα φτάσεις

Παίρνεις από τη Χαλκίδα το δρόμο για Βόρεια Εύβοια, προς τη Στενή. Περίπου στο ήμισυ της διαδρομής θα συναντήσεις το χωριό Καθενοί. Εκεί θα δεις την πινακίδα που οδηγεί στα δυο πανέμορφα χωριά, τον Πάλιουρα και τον Άγιο Αθανάσιο.

Τα διασχίζεις και συνεχίζεις αυτή τη φορά με κατεύθυνση προς το χωριό Γλυφάδα. Αφού περάσεις την κορυφή της Δίρφυς, λίγο πριν μπεις στο χωριό Γλυφάδα, υπάρχει πινακίδα που οδηγεί στη παραλία μέσω δρόμου που στα τελευταία 5 χλμ. καλύπτεται από χώμα.

Φαινόμενο Βύθουρη

Η πρώτη εικόνα που θα δεις θα σου κόψει την ανάσα. Μια μικρή, απομονωμένη παραλία τόσο όμορφη και καθαρή που απορείς πώς δεν είναι διαρκώς γεμάτη (το μυστικό για λίγους που λέγαμε πιο πάνω).

T

Όχι, στη Βύθουρη (ευτυχώς) δεν θα βρεις ξαπλώστρες και λοιπές πολυτέλειες. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη παραλία είναι η πιο αγαπημένη των ελεύθερων κατασκηνωτών. Γι’ αυτό θα πρέπει να πας εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα καθώς το πλησιέστερο μαγαζί που θα βρεις για τον… εφοδιασμό απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα.

Όταν λέμε τα αναγκαία, εννοούμε νερό, ξαπλώστρα, άντε και κάναν καφέ (να είσαι προετοιμασμένος να αποχωριστείς για λίγες ώρες το κινητό σου. Δεν έχουν όλα σήμα στην παραλία). Όχι, ομπρέλα δεν θα χρειαστείς, αρκεί να πας στη Βύθουρη τη σωστή ώρα.

T

Γιατί δεν σου είπαμε το καλύτερο! Η συγκεκριμένη παραλία λόγω των ψηλών, απότομων βράχων που την περικλείουν έχει φυσική σκιά. Ο ήλιος τη βλέπει μόνο λίγες ώρες τη μέρα, από τις 12:00 περίπου έως και τις 18:00) και γι’ αυτό θεωρείται αληθινό φαινόμενο. Πριν τις 12:00 και μετά τις 18:00 δεν χρειάζεσαι καν ομπρέλα. Η Βύθουρη σου χαρίζει την σκιά που θες και σε αφήνει να απολαύσεις άνετος και ωραίος τα καταγάλανα νερά της.

T

Το πρόγραμμα της μονοήμερής σου

Ξεκινάς πρωί από Αθήνα -αν αυτή είναι η αφετηρία σου-, πας για ένα γρήγορο μπάνιο στην περίφημη Χιλιαδού της Εύβοιας και κατά τις 16:00 ξεκινάς για Βύθουρη. Η απόσταση από τη Χιλιαδού είναι κάτι λιγότερο από 25 χιλιόμετρα.

Έτσι με ένα σμπάρο έχεις δυο θαλασσινά τρυγόνια. Μετά το μπάνιο σου στη Βύθουρη είναι ώρα για φαγητό. Μια εξαιρετική επιλογή είναι να πας στο πλησιέστερο χωριό (Γλυφάδα) για να φας με την ψυχή σου. Στην ταβέρνα του χωριού θα βρεις εκλεκτό κρέας, τηγανόψωμο και πεντανόστιμα καλαμάρια.

 

Τι να προσέξεις

Οι συνδυασμοί των χρωμάτων της φύσης στη Βύθουρη μοιάζουν με ζωγραφιά. Όταν το μελτέμι ηρεμεί και η θάλασσα γαληνεύει ο φωτογραφικός φακός παίρνει φωτιά. Για την ακρίβεια τα πρώτα κλικ ξεκινούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Μπορεί το κομμάτι του χωματόδρομου να είναι ελαφρώς ζόρικο, αλλά όσα θα δεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα σε αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

Και φυσικά οι δύο επιβλητικοί βράχοι που στέκονται σαν άγρυπνοι φύλακες της παραλίας δίνουν αυτή την άγρια ομορφιά που ολοκληρώνει το παζλ χρωμάτων στη Βύθουρη.

T

Η θάλασσα είναι σκούρα από την αντανάκλαση των μαύρων βότσαλων και της χοντρής άμμου στον βυθό της και τα νερά τόσο καθαρά και κρυστάλλινα που θυμίζουν πισίνα.

Για τους λάτρεις του ψαροντούφεκου

Στη Βύθουρη ο βυθός είναι γεμάτος σπηλιές και άγρια βράχια. Είναι ένας από τους λόγους που οι ψαροντουφεκάδες και οι λάτρεις του ξεχωριστού κόσμου του βυθού τη λατρεύουν.

T

Αυτό ίσως είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο με καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Ας το απολαύσουμε σαν να είναι καλοκαίρι λοιπόν πριν δώσουμε ραντεβού για νέες, πιο φθινοπωρινές αποδράσεις στη συνέχεια…

ΣαββατοκύριακοΕύβοιαπαραλίαΒύθουρη