Travel|05.11.2020 13:49

Δεν έχει ρεύμα και αυτοκίνητα: Το ελληνικό χωριό-όνειρο που είχε βάλει τον πολιτισμό σε lockdown πριν την Covid-19

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Αν σου έλεγαν ότι σε αυτό το δεύτερο lockdown μπορείς να επιλέξεις το ιδανικό μέρος που θέλεις να το περάσεις, η νούμερο ένα επιλογή σου θα έπρεπε να είναι μόνο μία: Η Μηλιά Χανίων.

Αν δεν γνωρίζεις την Μηλιά, τότε σίγουρα δεν είσαι λάτρης των εναλλακτικών διακοπών. Η αλήθεια είναι ότι όσοι ακούν και διαβάζουν τις αποθεωτικές κριτικές των επισκεπτών, δυσκολεύονται να πιστέψουν πώς ένα οικολογικό χωριό χωρίς αυτοκίνητα, ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ (έχει μόνο στο εστιατόριο του χωριού) μπορεί εν έτει 2020 να σου προσφέρει αυτά που θέλεις.

Κι όμως, η Μηλιά είναι το δώρο που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου. Αν της δώσεις την ευκαιρία να σου αποκαλυφθεί θα ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία που θα τη θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή. Μιλάμε άλλωστε για το χωριό που σύμφωνα με το Lonely Planet είναι μία απ’ τις 50 καλύτερες «κρυφές» γωνιές της γης.

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα

Η δημιουργία της Μηλιάς, του οικολογικού χωριού στο οποίο ο χρόνος σταματά και ο… πολιτισμός μπαίνει σε lockdown ήταν του Ιάκωβου Τσουρουνάκη και του Γιώργου Μακράκη. Οι δυο τους φλέρταραν με την ιδέα της δημιουργίας ενός εναλλακτικού και αειφόρου εγχειρήματος, σε μια ορεινή και περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή της δυτικής Κρήτης, στο νομό Χανίων, στο κέντρο της επαρχίας Κισσάμου. Το 1993 κατάφεραν να λειτουργήσουν τους ξενώνες και το εστιατόριο του χωριού, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε ένα μέρος που δεν έχει την παραμικρή σχέση με όσα έχει συνηθίσει στις διακοπές του.

Πού θα μείνω

Τα δωμάτια της Μηλιάς προϋπήρχαν από τον 15ο αιώνα και ανακαινίστηκαν με προσοχή στην λεπτομέρεια, κρατώντας αρκετή από την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Οι 13 ξενώνες (χτισμένοι από πέτρα και ξύλο) χωρίζονται σε στάνταρ δίκλινα, μεγάλα δίκλινα, σουίτες και οικογενειακά διαμερίσματα. Τα δωμάτια είναι καθαρά, άνετα, με τζάκι, ντους και μεγάλα, αναπαυτικά κρεβάτια. Ίντερνετ δεν έχουν γιατί στη Μηλιά δεν πηγαίνεις για να τσεκάρεις τα e-mails της δουλειάς και να πιάσεις κουβεντούλα στο facebook, αλλά για να θυμηθείς πώς είναι να ζεις μακριά από το άγχος, την πίεση και το εργασιακό στρες. Να θυμηθείς πώς είναι να ζεις σαν άνθρωπος κι όχι σαν ρομπότ, έχοντας τα απολύτως απαραίτητα.

Πού θα φάω;

Ένα από τα πιο ωραία σημεία του χωριού είναι το εστιατόριο. Η κουζίνα του στηρίζεται στα φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα που παράγει ο τόπος και στην κρητική κουλτούρα. Εν ολίγοις στο εστιατόριο ό,τι τρως προέρχεται από τα μποστάνια και τα αμπέλια και ό,τι πίνεις από το τρεχούμενο νερό των παρακείμενων πηγών. Οι επιλογές σου στα πιάτα πολλές: Κατσικάκι, αρνάκι με βότανα, μπουρέκι και μουσακάς για χορτοφάγους είναι οι πρώτες επιλογές. Σερβίρονται επίσης εξαιρετικές χορτόσουπες, μελιτζανοσαλάτα και χειροποίητα καλτσούνια. Τα λαχανικά είναι από τον βιολογικό κήπο του χωριού και το κρέας επίσης δικής τους παραγωγής.

Εδώ θα βρεις και ίντερνετ για να εκμεταλλευτείς τα λίγα λεπτά που θα σε συνδέσουν με τον έξω κόσμο, πριν επιστρέψεις στην χαρά του φυσιολάτρη, τον ξενώνα σου.

Τελικά ρεύμα υπάρχει; Αυτοκίνητα;

Αυτοκίνητα δεν θα δεις. Για να φτάσεις στο χωριό και να γνωρίσεις αυτόν τον μοναδικό Παράδεισο πρέπει να αφήσεις το αμάξι σου, έξω από τα όρια του και να περπατήσεις λίγες εκατοντάδες μέτρα. Ηλεκτρικό ρεύμα επίσης δεν υπάρχει, υπάρχει όμως ρεύμα που παράγεται από ηλιακή ενέργεια. Τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση και τζάκι ή ξυλόσομπα για τον χειμώνα. Έχουν επίσης εσωτερικά μπάνια, μπαλκόνια ενώ τα δωμάτια περιβάλλονται από δάσος από καστανιές, και κουμαριές.

Δραστηριότητες

Αν η απόλυτη χαλάρωση, το διάβασμα και τα επιτραπέζια δεν σου αρκούν μπορείς να πας για πεζοπορία. 7 σηματοδοτημένα και χαρτογραφημένα πεζοπορικά μονοπάτια από μία έως πέντε ώρες σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις με θέα ένα εκπληκτικό τοπίο που σε καθηλώνει.

Στη Μηλιά θα γνωρίσεις ένα μικρό, διαφορετικό σύμπαν. Θα βρεις ένα μέρος που έχει κατορθώσει να παγώσει τον χρόνο, ένα μέρος που αν και βρίσκεται μακριά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής που σε πνίγει, σου προσφέρει όλες τις ανέσεις που μπορεί να ζητήσεις.

Στη Μηλιά θα ξεκουραστείς, θα χαλαρώσεις και θα ξαναθυμηθείς τις αρχές που στην πορεία της ζωής σου ξέχασες. Θα εκτιμήσεις τα απλά και θα καταλάβεις ότι την ευτυχία την δημιουργείς και την ορίζεις εσύ. Με όσα έχεις…

Μηλιά ΧανίωνΜηλιάΚρήτηεναλλακτικές διακοπές