Travel|11.11.2020 13:02

Τα Χριστούγεννα θέλουν χιονισμένη Στεμνίτσα! Το αρκαδικό χωριό με τους επιβλητικούς ξενώνες που δεν γίνεται να μην ερωτευτείς

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Η νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι αναγκαστήκαμε να ζούμε λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού μας έχει κρατήσει για τα καλά στο σπίτι, μακριά από μίνι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και την οργάνωση χειμερινών ταξιδιών σε κάποιον από τους πολλούς εναλλακτικούς -και όχι μόνο- ελληνικούς προορισμούς.

Φέτος μένουμε σπίτι. Μένουμε σπίτι και… ψάχνουμε το πού θα πάμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Την τιμητική τους φέτος, καθαρά λόγω πανδημίας και ανάγκης για απομόνωση, έχουν τα ελληνικά χωριά τα οποία στην πλειοψηφία τους παραμένουν με αναλλοίωτο το παραδοσιακό στοιχείο.

Σήμερα, λοιπόν, ταξιδεύουμε στην ορεινή Αρκαδία και γνωρίζουμε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της το οποίο μοιάζει -κυριολεκτικά- να έχει ξεχάσει ο χρόνος. Την επιβλητική και καταπράσινη Στεμνίτσα!

Πρόκειται για έναν χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες της Κλινίτσας διατηρητέο οικισμό στη Γορτυνία, που απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και που κάθε χρόνο ντύνεται στα λευκά, καλώντας τους παραθεριστές να γιορτάσουν τα πιο ωραία, παραδοσιακά Χριστούγεννα.

Το χιόνι και τα υπερβολικά στολισμένα σπίτια δίνουν την αίσθηση πως εκεί τα Χριστούγεννα γιορτάζονται όσο σε ελάχιστα ελληνικά μέρη, με τις μυρωδιές των σπιτικών γλυκών τα κατακλύζουν την παγωμένη ατμόσφαιρα. Και όλα αυτά σε ένα τοπίο γεμάτο καστανιές, κερασιές και καρυδιές.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τον λόγο που η Στεμνίτσα θεωρείται top γιορτινός προορισμός.

Ομορφιά που σε γυρνά δεκαετίες πίσω στον χρόνο

Η παράδοση είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας της Στεμνίτσας. Η αρκαδική αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα, επιβλητικά σπίτια, τα πυργόσπιτα, τη μεγάλη κεντρική πλατεία του χωριού (που υπό φυσιολογικές συνθήκες σφύζει από ζωή, με τις ταβέρνες και τα καφενεία της να είναι πάντα γεμάτα) και τα γραφικά της καλντερίμια, μόνο απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει. Ο

ι βυζαντινής της εκκλησίες δε, δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω στην όλη αίσθηση του «όσο πιο παλιό τόσο πιο όμορφο», με το χωριό να αποδεικνύει πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους πολυδιαφημισμένους στα διεθνή μέσα χειμερινούς προορισμούς.

Να σημειωθεί πως η Στεμνίτσα έχει άρρηκτα συνδέσει τα χώματά της με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καθώς στο χωριό αυτό κατέφευγε ο δαιμόνιος οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης για να κρυφτεί και να οργανώσει τα επόμενα χτυπήματά του στον εχθρό.

Δεν είναι τυχαίο που ήδη από το 1985 κηρύχθηκε ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός, με την αναλλοίωτη φυσική ομορφιά της να την καθιστά ένα από τα ελληνικά χωριά που επιβάλλεται να επισκεφτείς έστω μία φορά στη ζωή σου. Εκεί, χορταίνεις καθαρό αέρα και πράσινο. Ακριβώς ό,τι ζητά ένας Αθηναίος, δηλαδή, όταν ετοιμάζει βαλίτσα για τριήμερο.

Παραδοσιακοί ξενώνες με τζάκι από 60€

Η διαμονή σου στη Στεμνίτσα θα είναι ότι πιο χουχουλιάρικο έχεις βιώσει εντός Ελλάδος. Οι παραδοσιακοί της ξενώνες με θέα στα αρκαδικά βουνά τους οποίους μπορείς να κλείσεις από 60€/βραδιά -συμπεριλαμβανομένου πρωινού-, κοντράρουν στα ίσα τα ακριβά σαλέ των τουριστικών προορισμών εντός και εκτός Ελλάδας. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η διαμονή σου δεν θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς οι επιλογές είναι πολλές, με το Airbnb να μπαίνει κι αυτό στο παιχνίδι.

Αποδράσεις (και) στις γύρω περιοχές

Εντός του χωριού, ένα από τα αγαπημένα μέρη των παραθεριστών είναι το δημοφιλές Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε δύο παραδοσιακά κτίρια, εκ των οποίων το πρώτο είναι ένα τριώροφο σπίτι χτισμένο τον 18ο αιώνα. Το Μουσείο λειτουργεί από το 1985 και φημίζεται για τα εκθέματά του. Ακόμα, μια επίσκεψη αξίζει η σχολή Αργυροχρυσοχοΐας.

Το ταξίδι μας στη Στεμνίτσα προϋποθέτει εξορμήσεις στα must-visit αξιοθέατα και των γύρω περιοχών. Πώς να το κάνουμε; Ορεινή Αρκαδία είναι αυτή, δεν τη χορταίνεις…

Το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, η πλαγιά της Πέρα Μεριάς το πυκνό ελατόδασος του Μαινάλου, το φαράγγι του Λούσιου και ολόκληρη η Δημητσάνα είναι μόλις μερικά από όσα πρέπει να προλάβεις να δεις μέσα σε ένα τριήμερο. Την τιμητική τους έχουν, σαφώς, και οι Μονές Τιμίου Προδρόμου και Φιλοσόφου.

Φεύγοντας μην ξεχάσεις…

Δοκίμασε οπωσδήποτε -και ιδανικά πάρε και μαζί σου- το παραδοσιακό τοπικό γλυκό «μυγδαλάτα». Στη Στεμνίτσα θα φας ακόμα νοστιμότατο μέλι απευθείας από τους παραγωγούς και σπιτικές μαρμελάδες σε ό,τι γεύση τραβάει η όρεξή σου. Φρόντισε να αγοράσεις αρκετά βάζα για… να βγάλεις χειμώνα. Δεν θα το μετανιώσεις στο ελάχιστο.

Αν οι συνθήκες μας επιτρέψουν χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις, λοιπόν, έχε στο μυαλό σου τη Στεμνίτσα για παν ενδεχόμενο. Πού θα βρεις καλύτερα;

Ορεινή ΑρκαδίαΣτεμνίτσα